Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Παγωμένες» γιορτές για την Ξανθιώτικη αγορά

«Παγωμένες» γιορτές για την Ξανθιώτικη αγορά

0

Πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης Μ. Τσιακίρογλου: «Ήταν μια από τις χειρότερες εορταστικές περιόδους που βιώσαμε»

Χριστούγεννα στην Κωνσταντινούπολη για αρκετούς Ξανθιώτες – Δεν προτίμησαν φέτος τα χιονοδρομικά της Βουλγαρίας

«Παγωμένα» Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έκαναν τα εμπορικά και τα καταστήματα εστίασης της Ξάνθης. Τα αποτελέσματα της αγοραστικής κίνησης όπως αποτυπώνονται στα ταμεία ήταν άκρως απογοητευτικά.

«Νέκρα» στην αγορά της Ξάνθης τις μέρες των γιορτών

Κάνοντας «ταμείο» η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης Μαίρη Τσιακίρογλου διαπιστώνει πως η κίνηση στην αγορά και στα καταστήματα εστίασης ήταν ελάχιστη και περιορίστηκε μόνο στις τριήμερο πριν τα Χριστούγεννα και της Πρωτοχρονιάς: «Τι άλλες μέρες δεν είχε ούτε κίνηση σους δρόμους πόσο μάλλον στα εμπορικά καταστήματα. Ήταν μια από τις χειρότερες εορταστικές περιόδους που βιώσαμε. Και δεν φταίει άλλο από την υπερφορολόγηση. Ο κόσμος ξόδεψε ότι λεφτά πήρε από μισθούς και συντάξεις για να πληρώσει φόρους , ΕΝΦΙΑ, θέρμανση και ότι περίσσεψε το διέθεσε στα τρόφιμα. Και έπονται και χειρότερα. Ο Γενάρης που παραδοσιακά είναι ένας νεκρός μήνας για την αγορά φοβάμαι ότι ο φετινός θα είναι ο χειρότερος των 3 – 4 τελευταίων χρόνων. Δεν υπάρχουν λεφτά για να κινηθεί η αγορά», επισημαίνει η κα Τσιακίρογλου.

Ελπίδες στις χειμερινές εκπτώσεις

Στις 14 Ιανουαρίου ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου. Αυτό δίνει κάποιες ελπίδες στα εμπορικά καταστήματα να κινηθούν με δέλεαρ τα υψηλά ποσοστά εκπτώσεων ωστόσο να σημειωθεί ότι όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς ο θεσμός των εκπτώσεων έχει χάσει και την αίγλη και την ελκυστικότητα του αφού έχει τέσσερις εκπτωτικές περιόδους αλλά και περιόδους με προσφορές.

Χριστούγεννα στην Κωνσταντινούπολη για αρκετούς Ξανθιώτες

«Νεκρή» ήταν και τουριστικά η πόλη μας και η περιοχή μας ευρύτερα σε αντίθεση με την Αλεξανδρούπολη όπου δεν έπεφτε καρφίτσα στα ξενοδοχεία της από τους Τούρκους τουρίστες και την Δράμα που είχε μεγάλη επισκεψιμότητα λόγω του Χιονοδρομικού του Φαλακρού αλλά και των εκδηλώσεων της Ονειρούπολης. Τα ξενοδοχεία και καταλύματα που είχαν κρατήσεις και αυτές περιορισμένες ήταν μόνο της ορεινής περιοχής και όχι της πόλης. Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων ΑΜ – Θ κ. Απόστολος Αγκόρτζας δεν υπήρξε κάτι αξιοσημείωτο όπως σε άλλες πόλεις της περιφέρειάς μας. Αυτό που διαπίστωσε όμως είναι πως: «Για φέτος ο πιο δημοφιλής προορισμός για όσους Ξανθιώτες επέλεξαν να φύγουν τις γιορτές δεν ήταν τα χιονοδρομικά της Βουλγαρίας όπως άλλα χρόνια (Μπάνσκο, Παμπόροβο) αλλά η Τουρκία και συγκεκριμένα η Κωνσταντινούπολη. Κι αυτό γιατί υποβαθμίστηκε η τουρκική λίστα. Σύμφωνα με πληροφορίες από βούλγαρους ξενοδόχους η κίνηση από Ξανθιώτες ήταν ελάχιστη σε σχέση με πέρσι. Σ’ ότι αφορά την Ξάνθη ως τουριστικό προορισμό αυτό δεν υφίσταται. Και κάτι που πήγε να γίνει παλαιότερα εξαφανίστηκε στα χρόνια της κρίσης», τονίζει ο κ. Αγκόρτζας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou
@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αιτήσεις από την Τετάρτη για το επίδομα μητρότητας

Αφορά τις μη μισθωτές μητέρες Μια σημαντική στήριξη προσφέρει στις μη μισθωτές μητέρες το …