Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Παγωμένα Θεοφάνεια στην Ξάνθη

Παγωμένα Θεοφάνεια στην Ξάνθη

0

Πολλοί νέοι για τον Σταυρό στον Κόσυνθο –  Ο Ηλίας Μποζίδης για 2η συνεχή χρονιά ο «φωτισμένος»

 

Η «μάχη» του Σταυρού στο Λιμάνι των Αβδήρων –  Κέρδισε ο Απόστολος Γκοτζαμάνης. Με λαμπρότητα ο εορτασμοπς του καθαγιασμού των Υδάτων και το στο λιμάνι του Λάγος

 

 

“Η εκκλησία κι ο Χριστός θέλει να γίνουμε παιδιά του φωτός, να είναι φωτεινή η ζωή μας να είναι φωτεινές οι σκέψεις μας, να είναι φωτεινά τα έργα μας”. Μ’ αυτά τα λόγια ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων έδωσε το μήνυμα του καθαγιασμού των Υδάτων στον Κόσυνθο προς το Χριστεπώνυμο πλήθος που παρακολούθησε την τελετή των Θεοφανείων στις 11 το πρωί της Κυριακής 6 Ιανουαρίου, παρά το τσουχτερό κρύο. Παρόντες στην τελετή και οι αρχές του τόπου, οι οποίοι με συνοδεία της μπάντας του δήμου και του Στρατού καθώς και στρατιωτικού αγήματος προσήλθαν στην εξέδρα στην γέφυρα του Κόσυνθου όπου κατά παράδοση πραγματοποιείται ο καθαγιασμός των Υδάτων στην Ξάνθη.

Εν Κοσύνθω πολλοί νέοι για τον Σταυρό- Ο Ηλίας Μποζίδης για 2η συνεχή χρονιά ο «φωτισμένος»

Αρκετοί ήταν οι νέοι που αψήφησαν το τσουχτερό κρύο και έδωσαν την μάχη του «Σταυρού» όταν βρέθηκε στο νερό του Κόσυνθου μετά την τρίτη ανάκρουση του «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε…».

Νικητής για 2η συνεχή χρονιά ο Αθλητής Τζουντόκα στο σύλλογο Μιρμάνης, Ηλίας Μποζίδης, ο οποίος όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους τι είναι αυτό που τον παρακινεί να αψηφά το κρύο και να πέφτει στο νερό είπε:  Η πίστη μου στον Θεό. Κρυώνω αλλά με βοηθάει ο Θεός,  βουτάω για να πάρω την ευλογία του». Ο Ηλίας Μποζίδης μετέφερε με ευλάβεια  τον Σταυρό αποδίδοντας το στον Μητροπολίτη και δέχτηκε τις ευχές του αλλά και τον Σταυρό,  δώρο της Μητρόπολης.

Τις ευχές του απηύθυνε ο δήμαρχος  Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος:  «Χρόνια Πολλά για την μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας, ο Αγιασμός των υδάτων των φώτων όπως λέγαμε μικροί. Θέλω να ευχηθώ η Αγία Τριάδα να φωτίσει τις σκέψεις μας, τις πράξεις μας και κάθε βήμα στην ζωή μας».

Σε δηλώσεις του ο μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου για να καταδείξει την αξία που έχει για τον άνθρωπο η προσέγγισή του με τον Χριστό: « «Να χαρίζει ο Χριστός στον λαό μας αλλά και σ’ ολόκληρο τον κόσμο, την Ειρήνη, την Υγεία, τον Φωτισμό γιατί έχουμε ανάγκη από τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος και θα ήθελα να επαναλάβω αυτό που είπε την Πρωτοχρονιά ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανία Αναστάσιος.

Ζούμε στην εποχή του χειμώνα που κυκλοφορούν ιοί. Όλος ο κόσμος υποφέρει από τον ιό της ανασφάλειας.

Καιρός  είναι να πλησιάσουμε, να προσεγγίσουμε ένα άλλο Υιό.

Τον Υιό της Παρθένου. Κι αν προσεγγίσουμε τον εξανθρωπίσαντα Χριστό τότε τα πράγματα μπαίνουν σ΄ ένα καλύτερο δρόμο. Χρονιά Πολλά Φωτεινά και Ευλογημένα!».

Η «Μάχη του Σταυρού στο Λιμάνι των Αβδήρων

Χοροστατούντος του ιερέα των Αβδήρων και παρόντος του δημάρχου Αβδήρων Γιώργου Τσιτιρίδη αλλά και δημοτικών συμβούλων καθώς και πολύ κόσμου παρά το έντονο κρύο τελέστηκε ο Αγιασμός των Υδάτων στο λιμάνι στην Σκάλα Αβδήρων στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής των Φώτων.

 

8 νέοι έπεσαν στα παγωμένα νερά και μετά από «μάχη» τον Σταυρό κέρδισε  ο Απόστολος Γκοτζαμάνης. Αγιασμός τελέστηκε και στο Λιμάνι του Λάγος  χοροστατούντος του μητροπολίτη Ξάνθης και παρόντος του δημάρχου Αβδήρων και του δημάρχου Ξάνθης αλλά και του περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Στιγμιότυπο τον Καθαγιασμό των Υδάτων στο Πόρτο Λάγος
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μηδενική ανοχή στην ενδοοικογενειακή βία

Το μήνυμα της εκδήλωσης του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης με ομιλητή τον δικαστή του ΕΔΑΔ Ιω…