Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μείωση 15% στην κατάθεση πινακίδων

Μείωση 15% στην κατάθεση πινακίδων

0

Σε 1.950 ανήλθαν οι δηλώσεις ακινησίας φέτος στην ΔΟΥ Ξάνθης – Υπερτερούν τα ΙΧ επιβατικά και οι μοτοσικλέτες

 

Παρατείνεται έως τις 11 Ιανουαρίου η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

 

 

Μειωμένες σε ποσοστό 15% είναι φέτος οι δηλώσεις ακινησίας των οχημάτων στην Ξάνθη. Σύμφωνα με στοιχεία από το Τμήμα Αυτοκινήτων της ΔΟΥ Ξάνθης σε 1.950 ανέρχονται οι Ξανθιώτες που κατέθεσαν τις πινακίδες τους μέχρι και  στις  2 Ιανουαρίου 2019. Να σημειώσουμε ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων έληξε την τελευταία μέρα του χρόνου δηλαδή στις 31/12/2018 αλλά από το υπουργείο δόθηκε παράταση μέχρι στις 11 Ιανουαρίου για τις δηλώσεις και την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Λιγότεροι  κατά 15% φέτος οι Ξανθιώτες που καταθέτουν πινακίδες  – Υπερτερούν τα ΙΧ επιβατικά και οι μοτοσικλέτες

Να σημειώσουμε ότι το φαινόμενο κατάθεσης πινακίδων εμφανίστηκε στα χρόνια της κρίσης και έφτασε σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά. Είναι ενδεικτικό ότι το 2012 , σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ε»,  στην Ξάνθη εκ των 50.000 ΙΧ που κυκλοφορούσαν …ακινητοποιήθηκαν  τα 4.000 μέσα σε δύο χρόνια.  Η μείωση των μισθών και η έκρηξη της ανεργίας σε συνδυασμό με τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, τα ασφάλιστρα, τις έκτακτες εισφορές και την άνοδο των τιμών των καυσίμων… οδήγησαν πολλούς οδηγούς να θέτουν σε προσωρινή ακινησία τα οχήματά τους για να περιορίσουν τα έξοδα. Έκτοτε κάποιες πινακίδες ανακτήθηκαν και κάποιες καθώς παραμένουν στην Δ.Ο.Υ. για χρονικό διάστημα δύο ετών. Μετά από αυτό το χρονικό όριο οι πινακίδες καταστρέφονται. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων οι οποίοι σχεδιάζουν να καταθέσουν τις πινακίδες τους «ποντάροντας» να τις πάρουν πίσω λίγο αργότερα στη διάρκεια του έτους, καταβάλλοντας αναλογικά λιγότερα τέλη κυκλοφορίας, θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι για να συμβεί αυτό, χρειάζεται να έχει προηγηθεί η κατάθεση νέας διάταξης νόμου. Σύμφωνα με στοιχεία από το αρμόδιο τμήμα υπερτερούν οι δηλώσεις ακινησίας των ΙΧ επιβατικών και των μοτοσυκλετών.

 

Τι ισχύει με τα τέλη κυκλοφορίας

Οι «αργοπορημένοι» έχουν την δυνατότητα να τα πληρώσουν μέχρι τις 11 Ιανουαρίου. Τα ποσά των τελών κυκλοφορίας του έτους 2019 κυμαίνονται από 22 έως 1.380 ευρώ για όλα τα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι 31-10-2010. Για όσα ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα κυκλοφόρησαν σε Ελλάδα ή Ε.Ε. από την 1η-11-2010 και μετά, τα ποσά των τελών υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο και κυμαίνονται από 0,9 έως 3,72 ευρώ ανά γραμμάριο εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα. Για τα φορτηγά ιδιωτικής χρήσης τα τέλη κυμαίνονται από 75 έως 1.490 ευρώ ανάλογα με τον μικτό τους βάρος σε χιλιόγραμμα, ενώ για τα λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης τα ποσά των τελών κλιμακώνονται από 210 έως 510 ευρώ ανά όχημα, ανάλογα με τον αριθμό των θέσεων καθημένων. Για τα επιβατικά αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή στην Ε.Ε. μέχρι 31-10-2010 τα τέλη ανέρχονται σε 290 ευρώ, ενώ για όσα ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά σε Ελλάδα ή Ε.Ε. από την 1η-11-2010, τα τέλη υπολογίζονται και πάλι με βάση τις εκπομπές ρύπων. Για τα φορτηγά Δ.Χ. τα τέλη κυμαίνονται από 125 έως 1.460 ανά όχημα και ανάλογα με το μικτό βάρος σε χιλιόγραμμα, ενώ για τα λεωφορεία Δ.Χ. (αστικά, υπεραστικά και τουριστικά), τα τέλη κλιμακώνονται ανάλογα με τις θέσεις καθημένων από 210 έως και 595 ευρώ.

Η εξόφληση των τελών πρέπει να γίνει μέσω τραπεζών ή υποκαταστημάτων των Ελληνικών Ταχυδρομείων ή μέσω e-banking. Για την πληρωμή μέσω τραπεζών ή μέσω των ΕΛ.Τ.Α., οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα πρέπει να εκτυπώσουν τα σχετικά ειδοποιητήρια από τους λογαριασμούς τους στο σύστημα ΤΑΧΙSnet.

Κάθε υπόχρεος, για να εκτυπώσει το ειδοποιητήριο πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2019, πρέπει να μεταβεί στην σχετική εφαρμογή που βρίσκεται στο σύστημα TAXISnet, στην ιστοσελίδα της Α.Α.Δ.Ε.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γέμισαν παιδιά τα δημοτικά σχολεία της Ξάνθης

70,4% η προσέλευση  – 56,4% στα μειονοτικά και 44,2% στα νηπιαγωγεία  – 90,8% …