Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Κραυγή αγωνίας από τους επιχειρηματίες της Θράκης

Κραυγή αγωνίας από τους επιχειρηματίες της Θράκης

0

«Δυσκολευόμαστε να μείνουμε εδώ… Κάντε κάτι», είπαν στον αν. υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης Α. Πιτσιόρλα στην σύσκεψη εργασίας στην Ξάνθη

 

 

Στο τραπέζι το 12% – Πρότειναν λύσεις οι επιχειρηματίες – Ζητούν τα ειδικά κίνητρα της Ε.Ε. με 25% επιδότηση

150 επιχειρήσεις που πήραν δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου καλούνται να τα επιστρέψουν μέχρι το 2022

 

 

Τα λειτουργικά προβλήματα των επιχειρήσεων της περιοχής μας παρουσιάστηκαν εκτενώς στον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Αστέριο Πιτσιόρλα κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας που είχε με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων, μέλη του Συνδέσμου Βιοτεχνών – Βιομηχάνων Ξάνθης και του Δικτύου Συνδέσμων Θράκης. Στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκαν μεταξύ άλλων θέματα όπως τα υψηλά κόστη λειτουργίας των επιχειρήσεων εξαιτίας της απόστασής τους από το κέντρο αλλά και τους υψηλούς δασμούς που επιβάλλει η Τουρκία στα ελληνικά προϊόντα, την μεγάλη διαφορά στην φορολογία που έχουν οι επιχειρήσεις στην Βουλγαρία που δημιουργούν προβλήματα στον ανταγωνισμό, το παραεμπόριο λόγω έλλειψης ελεγκτικών μηχανισμών καθώς επίσης προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου και της αδυναμίας κάποιων επιχειρήσεων να υλοποιήσουν το σύνολο της επένδυσης που έχουν εντάξει . Επίσης ένα θέμα που συζητήθηκε ήταν το 12% της επιδότησης κόστους εργασίας.

Αυτό που ζητήθηκε από τους επιχειρηματίες είναι πολιτική βούληση για στήριξη των επιχειρήσεων μέσω ειδικών κινήτρων, συμβατές με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις της περιοχής έχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Ο υπουργός άκουσε με προσοχή τα προβλήματα που του εξέθεσε ο πρόεδρος του Δικτύου των Συνδέσμων κ. Γιορδαμλής καθώς και η πρόεδρος του Συνδέσμου Ξάνθης κα Ροφαέλα και ζήτησε προτεινόμενες λύσεις ιδιαίτερα για θέματα που αφορούν τους δασμούς καθότι όπως είπε επείγεται επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία. Επίσης δόθηκε ραντεβού για το τέλος Φλεβάρη για επανεξέταση των θεμάτων ώστε να δρομολογηθούν λύσεις για θέματα στα οποία εμπλέκονται κι άλλα υπουργεία.

«Δυσκολευόμαστε να μείνουμε εδώ…»

Κραυγή αγωνίας απηύθυνε ο επιχειρηματικός κόσμος της Θράκης προς τον υπουργό κ. Πιτσιόρλα ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις : «Είμαστε μακριά από το κέντρο , μακριά από λιμάνια, το μόνο καλό που έχουμε ένα καλό φτηνό εργατικό δυναμικό Κάντε κάτι…», είπε επιχειρηματίας της περιοχής. Ο κ. Γιορδαμλής τόνισε πως τα προϊόντα που εξάγονται στην Τουρκία υπόκεινται σε δασμούς πάνω από 174 % ενώ σ’ ότι αφορά την Βουλγαρία εκτός από την χαμηλή φορολογία έχουν δοθεί ειδικά κίνητρα στις όμορες περιοχές για επενδύσεις, ενώ επιπρόσθετα είναι κατά 30% χαμηλότερο το κόστος στα καύσιμα.

Στο τραπέζι το 12% – Πρότειναν λύσεις οι επιχειρηματίες

Η κα Ροφαέλα αναφέρθηκε στο 12% ενημερώνοντας τον αν. υπουργό για τις ενέργειες που έκαναν απ’ την πλευρά τους οι επιχειρήσεις προκειμένου να βρεθεί μια λύση με τις οφειλές του κράτους προς τις επιχειρήσεις που εκκρεμούν από το 2010. Σημείωσε πως οι επιχειρήσεις έχουν φορολογηθεί για επιδοτήσεις που δεν έλαβαν και πως έχουν πάρει δάνεια και πως δέχονται πιέσεις από τις τράπεζες. Πολλές έχουν προσφύγει στα δικαστήρια ωστόσο επειδή η πολιτεία δεν έχει πάρει σαφή θέσει οι δίκες αναβάλλονται. Σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος της Θράκης ζήτησε σ’ ότι αφορά αυτές τις οφειλές να γίνει ένας διακανονισμό και να αποδοθούν σταδιακά είτε να συμψηφιστούν με οφειλές σε ταμεία και εφορία για όσες από τις επιχειρήσεις έχουν χρέη. Επίσης ζήτησαν να αναλάβει η πολιτεία πρωτοβουλίες ώστε να ετοιμαστούν οι εισηγήσεις που απατούνται για να διεκδικηθούν τα ειδικά κίνητρα που δίνονται από την Ε.Ε. που για ορισμένες περιοχές ανέρχονται σε 25%.

Διστακτικός ο υπουργός για το 12%

Οκ. Πιτσιόρλας έδειξε διστακτικότητα να δεσμευτεί σε οτιδήποτε αφορά το 12% ωστόσο δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει πολιτική βούληση να στηρίξει τις επιχειρήσεις και θα υπάρξουν πρωτοβουλίες και προγράμματα που θα βοηθήσουν την περιοχή: «Οργανώνουμε Περιφερειακά Γραφεία για την βιομηχανία , ετοιμάσαμε μια σειρά από νομοσχέδια που θα στηρίξουν την βιομηχανική παραγωγή. Το 2019 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά για την βιομηχανία. Η Ευρωπαϊκή ένωση θα πάρει μέτρα στήριξης Θα ανακοινωθεί μια νέα στρατηγική με χρησμοδοτήσεις με διάφορους τρόπους . Θα δοθεί έμφαση σε επιχειρήσεις ηλεκτροκίνησης και μπαταρίες υδρογόνου. Ετοιμάζουμε πρωτοβουλία για τα επιχειρηματικά πάρκα και νέες ρυθμίσεις για το καθεστώς των ΒΙΠΕ. Επίσης δίνουμε έμφαση στις επιχειρήσεις καινοτομίας . Τα τελευταία χρόνια έχουμε σημαντική πρόοδο σε ζητήματα καινοτομίας, έχουμε αυξήσεις των δαπανών για την έρευνα και την εφαρμογή στην Βιομηχανία», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

150 επιχειρήσεις που πήραν δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου καλούνται να τα επιστρέψουν μέχρι το 2022

Στα επιμέρους τα θέματα τέθηκε επίσης το πρόβλημα του αντιμετωπίζουν κάποιες επιχειρήσεις που λόγω αδυναμίας δεν μπορούν να υλοποιήσουν το σύνολο της επένδυσης που χρηματοδοτούνται από τον αναπτυξιακό νόμο και κινδυνεύουν με πρόστιμα και επιστροφή χρημάτων. Ζητήθηκε να γίνει μία ρύθμιση που να κάνει αποδεκτή την υλοποίηση μέρος της επένδυσης. Επίσης τέθηκε το πρόβλημα των 150 επιχειρήσεων της περιοχής μας που έλαβαν δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και τα οποία δεν τα ρυθμίζουν οι τράπεζες και καλούνται μέχρι το 2022 να επιστρέψουν τα χρήματα ενώ δεν μπορούν να πάρουν επιδοτήσεις. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει όλα τα θέματα και ζήτησε να του αποσταλούν οι προτεινόμενες λύσεις και δεσμεύτηκε για συχνή επικοινωνία ώστε να καταγράφονται οι εξελίξεις.

Αμέσως μετά ο κ. Πιτσιόρλας μετέβη στην Κομοτηνή όπου έγινε η υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας με το Δίκτυο Συνδέσμων Βιομηχανιών- Βιοτεχνιών ΑΜΘ. Η υπογραφή του Συμφώνου εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την ίδρυση και την λειτουργία του νέου Περιφερειακού Γραφείου Βιομηχανικής ιδιοκτησίας στην περιφέρεια ΑΜΘ με έδρα στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…