Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Γιόρτασαν την «Μπάμπω» σε Μάγγανα και Κεσσάνη

Γιόρτασαν την «Μπάμπω» σε Μάγγανα και Κεσσάνη

0

Κάθε χρόνο οι γυναίκες των Πολιτιστικών Συλλόγων αναβιώνουν το έθιμο που υμνεί την ζωή και την γονιμότητα στο πρόσωπο της μπάμπως (μαμής)

«Ήταν το πρώτο πρόσωπο του χωριού γι αυτό της είχαν καθιερώσει δική της γιορτή… που την τηρούμε ως σήμερα», λέει η Παρασχαράκη Σπυριδούλα, μέλος του συλλόγου Μαγγάνων

Το έθιμο της «Μπάμπως» αναβίωσε και πάλι εφέτος ο Σύλλογος Γυναικών Μαγγάνων του δήμου Τοπείρου καθώς επίσης και ο σύλλογος Γυναικών της Κεσσάνης. Ένα έθιμο φερμένο από την Ανατολική Θράκη που υμνεί την μητρότητα και την διαιώνιση της ζωής, τιμώντας ένα πρόσωπο που έπαιζε καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία της γέννας, την μαμή ή Μπάμπω ή μάμμη. Ένα πρόσωπο που είχε δεσπόζουσα θέση καθώς συνδέεται με το μυστήριο της γέννησης που προκαλούσε έκσταση. Μέσα από αυτά τα δρώμενα οι άνθρωποι να ξορκίσουν το κακό να δοξάσουν τη γονιμότητα. Γι αυτό και ονομάζεται γυναικοκρατία. Είναι η μέρα των γυναικών σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία.

Το έθιμο της Μπάμπως στα Μάγγανα

Όπως μας περιγράφει η κα Παρασχαράκη Σπυριδούλα μέλος τους συλλόγου, το έθιμο όπως αναβιώνει στις μέρες μας ξεκινάει πολύ νωρίς το πρωί. Δύο αστυνομικίνες σταματάνε τα διερχόμενα αυτοκίνητα και λένε στους άντρες να πάνε στα σπίτια τους να κάνουν τις δουλειές γιατί αυτή η μέρα είναι η δική τους μέρα των γυναικών. Στην συνέχεια ξεκινάει το έθιμο μαζί με μουσική πάνε γυναίκες στο σπίτι της μπάμπως την παίρνουν και πάνε να ξεγεννήσει την έγκυο μητέρα… Αφού γίνει η γέννα.. μετά πάνε σε μία βρύση και πλένουν με σαπούνι τα χέρια της μπάμπως, δίνουν ευχές και ξεκινάει ο χορός στην πλατεία του χωριού Και αφού τελειώσει ο χορός στην πλατεία του χωριού την μεταφέρουν με το κάρο στολισμένο. Το βράδυ της ίδιας μέρας στήνεται μεγάλος χορός με κόσμο και τις τοπικές αρχές στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Τοπείρου με το ΔΣ, τον Αντιδήμαρχο Τζελεπάκη Θεόδωρο, ο Νίκος Κιατίπης και ο πάτερ Κωνσταντίνος Μπακόπουλος: «Εκείνα τα χρόνια την τιμούσαν πολύ την μπάμπω. Ήταν το πρώτο πρόσωπο του χωριού για αυτό της είχαν καθιερώσει δική της γιορτή… που την τηρούμε ως σήμερα. Είναι ένα έθιμο που συμβολίζει την γέννηση, την ίδια την ζωή! Η μπάμπω, ήταν η γιαγιά που ξεγεννούσε τις έγκυες γυναίκες στο σπίτι, και είχε τον σεβασμό και την αγάπη όλων», μας εξηγεί η κα Παρασχαράκη.

Το ίδιο έθιμο αναβίωσε και στην Κεσσάνη του Δήμου Αβδήρων από τις γυναίκες του πολιτιστικού Συλλόγου.

Στιγμιότυπα και από την μπάμπω των γυναικών της Κεσσάνης

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou
@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφιέρωμα στον David Lynch από το «Ε»

Η κληρονομιά του Lynch δεν αφορά μόνο την αισθητική του ή τη σκηνοθετική του ιδιοφυΐα, αλλ…