Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Επιτροπή εργασίας» θα κρίνει την τύχη της ίδρυσης Κτηνιατρικής στο ΔΠΘ

«Επιτροπή εργασίας» θα κρίνει την τύχη της ίδρυσης Κτηνιατρικής στο ΔΠΘ

0

Στα πολλά αιτήματα ίδρυσης κτηνιατρικών τμημάτων από ΔΠΘ, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

 Απέφυγε θέματα που εγείρουν αντιδράσεις ο υπουργός Παιδείας στην ομιλία του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το νέο νομοσχέδιο

 Άφησε έξω από την ομιλία του «τσουχτερά» θέματα, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου που παρουσίασε το νέο νομοσχέδιο για το σύστημα διορισμών και την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο κ. Γαβρόγλου αν και αναφέρθηκε εκτενώς στα νέα εγχειρήματα της αναβάθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, μέσω των συνεργειών, και ενώ κατονόμασε την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής απέφυγε να αναφερθεί στη συνένωση του Διεθνούς Πανεπιστημίου με τα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας.

Βαρύτητα στη συναίνεση των διοικήσεων των πανεπιστημίων

Ο υπουργός τόνισε το ακαδημαϊκό βάρος των ΤΕΙ, δίνοντας βαρύτητα μάλιστα στην ανάγκη ενίσχυσης των ιδρυμάτων της Περιφέρειας, ωστόσο τόνισε ότι η συναίνεση που πρέπει να επιτυγχάνεται είναι αυτή των διοικήσεων των πανεπιστημίων και όχι των τοπικών πολιτικών παραγόντων, δημάρχων και συλλόγων, που θεμιτό είναι βεβαίως να εκφράζουν άποψη και κριτική. «Θέλω να είναι κάτι σαφές και νομίζω ότι σε αυτό θα υπάρχει διακομματική συμφωνία. Δε μπορεί να γίνει οτιδήποτε εάν δεν εξασφαλίσει τη συναίνεση των διοικήσεων των ιδρυμάτων. Είναι πολύ καλό και πολύ ενάρετο να υπάρχουν τοπικοί παράγοντες, δήμαρχοι και σύλλογοι, να διεκδικούν διάφορα πράγματα και απολύτως νόμιμο προφανώς, αλλά, στο τέλος της ημέρας, πρέπει από τώρα να έχουμε συναίνεσή αυτών που θα διαχειριστούν την επόμενη μέρα το εξαιρετικά σύνθετο αυτό εγχείρημα, για να μπορέσει να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο», ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου, χωρίς να είναι απολύτως σαφές αν η τοποθέτηση αφορούσε και την ίδρυση 4ης Νομικής Σχολής, για την οποία πάντως δεν ανέφερε τίποτε άλλο. Ο υπουργός πάντως, δεν παρέλειψε για άλλη μια φορά να αφήσει αιχμές για τους τοπικούς παράγοντες, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της άποψή του ότι τα ΤΕΙ της χώρας αντιμετωπίζονται ως υποβαθμισμένα, σημειώνοντας: «Και άρα, πάρα πολλές φορές, η έμφαση στο να υπάρχουν τμήματα, κυρίως από τοπικούς παράγοντες, είναι για λόγους οικονομικούς. Δηλαδή, για να μπορούν να υπάρχουν φοιτητές, να υπάρχει κατανάλωση και τα λοιπά».

Θα πείσει το ΔΠΘ την Επιτροπή εργασίας για την ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής;

Ενδιαφέρον για την περιοχή μας είχε και η αναφορά του υπουργού στο ζήτημα της ίδρυσης νέας κτηνιατρικής σχολής, όπου ανέφερε: «Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, γιατί θέλω να είμαι πάρα πολύ σαφής, διατυπώνει ένα αίτημα για ίδρυση κτηνιατρικού τμήματος. Σήμερα, Κτηνιατρική έχει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Καρδίτσα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όπως, επίσης και από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου». Ως προς το θέμα αυτό, ο ίδιος πρόσθεσε: «προτείνουμε να υπάρξει μια αντιπροσωπευτική ομάδα εργασίας επιστημονική, για να συζητήσει τη δημιουργία νέων κτηνιατρικών τμημάτων πέραν αυτών των δύο, ακριβώς, επειδή η κτηνιατρική είναι ένα τμήμα που θέλει πάρα πολύ σοβαρές επενδύσεις και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε χρήματα».

Ως προς το θέμα της ίδρυσης Κτηνιατρικής στο ΔΠΘ πάντως, στο οποίο η διοίκηση του ακριτικού ιδρύματος, δίνει μεγάλη βαρύτητα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Ε» γίνονται συντονισμένες κινήσεις, χωρίς να δίνεται δημοσιότητα, προκειμένου με ακαδημαϊκά κριτήρια να αναδειχθεί η ετοιμότητα της πρότασης που έχουν υποβάλει οι πρυτανικές αρχές του ΔΠΘ και να επιτευχθεί η συναίνεση των άλλων ιδρυμάτων.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …