Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εκπαιδευτικοί: Αντιδρούν στο σύστημα διορισμών των αναπληρωτών

Εκπαιδευτικοί: Αντιδρούν στο σύστημα διορισμών των αναπληρωτών

0

30% η συμμετοχή στην απεργία της Παρασκευής οι δάσκαλοι της Ξάνθης– 2 στάσεις εργασίας οι καθηγητές – 190 αναπληρωτές στην Ξάνθη

 

 

Πρόεδρος Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης, Δ. Ντούμος: «Το σύστημα διορισμών απαξιώνει την προϋπηρεσία και το πτυχίο». Στο πλευρό των εκπαιδευτικών η Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών ΑΜΘ

 

 

Με απεργία αντέδρασαν οι δάσκαλοι και στάσεις εργασίας οι καθηγητές στο νέο σχέδιο νόμου για τους διορισμούς στην εκπαίδευση που συζητείται στην Βουλή. Ειδικότερα ΔΟΕ και ΟΛΜΕ προκήρυξαν 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, στις 13:00, με πορεία προς τη Βουλή ενώ οι τοπικοί σύλλογοι όπως ο Διδασκαλικός Σύλλογος της Ξάνθης έκαναν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης το μεσημέρι της Παρασκευής 11 Ιανουαρίου.

30% η συμμετοχή στην απεργία οι δάσκαλοι – 2 στάσεις εργασίας οι καθηγητές

«Ικανοποιητικό», κρίνει το 30% ως ποσοστό συμμετοχής στην απεργία των δασκάλων της Ξάνθης ο πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δημήτρης Ντούμος και προσθέτει πως: «Θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο αλλά μην ξεχνάμε την οικονομική δυσπραγία. Ωστόσο η άποψή μου είναι πως θα έπρεπε να είμαστε ενωμένοι όλοι μια γροθιά για να διεκδικήσουμε αυτά που θεωρούμε δίκαια για το κλάδο μας και για την εκπαίδευση γενικότερα».

‘Το σύστημα διορισμών απαξιώνει την προϋπηρεσία και το πτυχίο’

«Το νέο σύστημα διορισμών που εισάγει η κυβέρνηση καταργεί την αξία του βασικού πτυχίου και περικόπτει την προϋπηρεσία από χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, που έχουν κάνει στα μήκη και στα πλάτη της χώρας. Θέτει μια σειρά από κοινωνικά κριτήρια και πολλοί εκπαιδευτικοί αν και έχουν προϋπηρεσία μπορεί να μην διοριστούν. Εμείς ζητάμε την απόσυρση του σχεδίου νόμου και το διορισμό όλων των αναπληρωτών με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Η κυβέρνηση εξήγγειλε 4.500 προσλήψεις αναπληρωτών εντός του έτους 2019 στην ειδική αγωγή και άλλες 10.000 προσλήψεις για τα επόμενα δύο έτη. Αυτό είναι καθαρά προεκλογική υπόσχεση που κρατά ομήρους 135.000 αναπληρωτές», εξηγεί ο κ. Ντούμος.

190 αναπληρωτές στην Ξάνθη (εκπαιδευτικοί και ειδικό βοηθητικό προσωπικό)

Σύμφωνα με τον κ. Ντούμο στην Ξάνθη οι αναπληρωτές ανέρχονται στους 190 εκ των οποίων κάποιοι είναι εκπαιδευτικοί και κάποιοι ειδικό βοηθητικό προσωπικό: «Η εκπαίδευση έχει ανάγκη από μόνιμο προσωπικό και το επιχείρημα ότι είναι μνημονιακή δέσμευση να μην γίνουν προσλήψεις στην εκπαίδευση το κατέρριψε ο ίδιο ο υπεύθυνος Εκπαιδευτικής Πολιτικής της Κομισιόν σε συνάντηση που είχε με την ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ όταν είπε πως ποτέ δεν ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση να μην κάνει προσλήψεις στην εκπαίδευση».

Στο πλευρό των εκπαιδευτικών η Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών ΑΜΘ

Στο πλευρό των εκπαιδευτικών στέκεται η Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών Περιφέρειας ΑΜΘ. Σε ανακοίνωσή τους σημειώνει: «Στεκόμαστε στο πλευρό των εκπαιδευτικών των παιδιών μας που διεκδικούν το αυτονόητο, το δικαίωμά τους στην πλήρη και σταθερή εργασία. Ζητάμε ΤΩΡΑ η κυβέρνηση να μονιμοποιήσει όλους τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς που όλα αυτά τα χρόνια διδάσκουν στους μαθητές τους. Τουλάχιστον 30.000 χρειάζονται κάθε χρόνο για να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία και πάλι χωρίς υπεύθυνο ολοήμερου, με υπερπληθή τμήματα, πολλαπλές αναθέσεις μαθημάτων κ.λ.π. Απαιτούμε εδώ και τώρα: Ν αποσυρθεί το σχέδιο νόμου. Να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος – αναπληρωτής. Το πτυχίο να είναι το μοναδικό εφόδιο για την εργασία».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros. gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πιθανή διακοπή νερού αύριο σε περιοχές της πόλης

Στο πλαίσιο προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης από το Παρά…