Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Αγώνας δρόμου» για να αποφευχθούν «απόνερα» στη διαχείριση απορριμμάτων

«Αγώνας δρόμου» για να αποφευχθούν «απόνερα» στη διαχείριση απορριμμάτων

0

Συντονισμένη παράταση για να παραταθεί η προθεσμία της 19/1 για τη λειτουργία του ΦΟΣΔΑ. Ζητήματα η περιουσία του ΣΔΑΝΞ, το κόστος διαχείρισης και η απεμπλοκή από τη ΔΙΑΜΑΑΘ

 Ως το καλό νέο της χρονιάς υποδέχθηκε το δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης την ένταξη του «Βοήθεια στο Σπίτι» στις οργανικές μονάδες του δήμου

Σε «αγώνα δρόμου» επιδίδονται συντονισμένα το δημοτικό συμβούλιο αλλά και οι τοπικοί βουλευτές προκειμένου να δοθεί παράταση στην 19η Ιανουαρίου που έχει τεθεί ως ημερομηνία για την ανάληψη του έργου της διαχείρισης απορριμμάτων από τον ΦΟΣΔΑ (Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ετοιμότητα και άρα υπάρχει ο κίνδυνος να προκύψουν σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση απορριμμάτων.

Το θέμα συζητήθηκε εκτός ημερησίας με αφορμή ερώτηση της «Κοινωνίας Δημοτών» σχετικά με το κατά πόσο υπάρχει η ετοιμότητα, αν ο δήμος κινδυνεύει από την επιβολή προστίμου και ποιο το συνολικό σχέδιο της δημοτικής αρχής για τη διαχείριση απορριμμάτων.

Ο δήμαρχος Μπάμπης Δημαρχόπουλος εξήγησε ότι και η ηγεσία του υπουργείου αναγνωρίζει πανελλαδικά την ανάγκη παράτασης. Ειδικά, για την Ξάνθη η παράταση είναι μείζον ζητούμενο καθώς ο ΣΔΑΝΞ δεν προλαβαίνει να καλύψει τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, που εισήχθησαν μέσω του Κλεισθένη μόλις την προηγούμενη χρονιά, πράγμα, που, όπως τόνισε ο δήμαρχος, «είχε εντοπιστεί ως πρόβλημα ήδη από την απόφαση μετατροπής του ΣΔΑΝΞ σε ΦΟΣΔΑ». Ο κ. Δημαρχόπουλος τόνισε ότι «η αγωνία όλων των δημοτικών συμβουλίων του νομού είναι η παραχώρηση της περιουσίας στο ΦΟΣΔΑ, που εκτιμάται σε 8 εκ. ευρώ και είναι ουσιαστικά περιουσία των δημοτών, αλλά και η συγκράτηση του κόστους της διαχείρισης των απορριμμάτων για τους δημότες», ενώ πρόσθεσε ότι ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελεί η προϋπόθεση της απεμπλοκής από τη ΔΙΑΜΑΑΘ αφού ο νόμος απαιτεί τη συμμετοχή μόνο σε ένα ΦΟΣΔΑ. «Άρα αν ο δήμος Ξάνθης φύγει από τη ΔΙΑΜΑΑΘ στις 19 Ιανουαρίου και δεν υπάρχει ακόμη ΦΟΣΔΑ Ξάνθης τι θα γίνει με τη διαχείριση και τη διακομιδή;», αναρωτήθηκε ο δήμαρχος.

Ο Νίκος Ανταμπούφης, που είναι μέλος στο ΔΣ του ΣΔΑΝΞ υπογράμμισε ότι «είμαστε αντιμέτωποι με δύσκολα και σοβαρά θέματα και πρέπει να υπερασπιστούμε την απόφαση που πήραμε ομόφωνα», ενώ συμπλήρωσε ότι η κοινή προσπάθεια πρέπει να προσανατολιστεί στην δρομολόγηση της παράτασης «για να μη δημιουργηθούν ανεπανόρθωτες επιπλοκές». Ενημέρωσε δε ότι και οι τρεις βουλευτές της Ξάνθης που βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση, συμμετείχαν σε σύσκεψη με τον ΣΔΑΝΞ και έχουν την Πέμπτη το απόγευμα συνάντηση με τον υπουργό γι’ αυτό το λόγο.

Ο Γιώργος Κολλάρος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το σχεδιασμό, ενώ μαζί του συμφώνησε και ο Μανώλης Φανουράκης που σχολίασε ότι «πήραμε απόφαση χωρίς ουσία και χωρίς προοπτική». Επεσήμανε ακόμη ότι, ο δήμος Ξάνθης που έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο ΣΔΑΝΞ πρέπει να κινηθεί ως «πιλότος», δίνοντας το στίγμα για τους υπόλοιπους δήμους της Ξάνθης.

Στη Διεύθυνση Πρόνοιας το «Βοήθεια στο Σπίτι»

Σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την ένταξη του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στις οργανικές θέσεις του δήμου, εξέλιξη που δρομολογήθηκε τελικά από την πολιτική ηγεσία για όλη τη χώρα και αποτελούσε ένα αίτημα ετών από την Τ.Α. Ο δήμαρχος τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί στο δήμο μία πλήρης δομή, αφού πλέον μπορεί να εμπλουτιστεί και με νέες θέσεις που θα διαμορφωθούν λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του δήμου και τη γεωγραφία, πράγμα που δε λαμβανόταν υπόψη με το προηγούμενο πλαίσιο.

Σήμερα, το «Βοήθεια στο Σπίτι» λειτουργεί με έναν κοινωνικό λειτουργό, ένα ψυχολόγο, ένα νοσηλευτή ΤΕ, δύο  νοσηλευτές ΥΕ και δύο οικογενειακούς βοηθούς και ο δήμος προτίθεται να το εμπλουτίσει με προσωπικό και με νέες ειδικότητες, όπως εργοθεραπευτή, φυσιοθεραπευτή, λογοθεραπευτή και πτυχιούχο κοινωνικών επιστημών.

Ψήφισμα για τα άτομα με αναπηρία

Στην έναρξη της συνεδρίασης παρούσα στο δημοτικό συμβούλιο ήταν και η πρόεδρος του σωματείου Ατόμων με Αναπηρία ΠΕ Ξάνθης, που ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο μέσω ψηφίσματος να στηρίξει την κοινή προσπάθεια των ατόμων με αναπηρία που διεκδικούν τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να ακουστεί η φωνή τους. Υπέρ ψήφισαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης με το λευκό του Γιώργου Κολλάρου που σημείωσε ότι η ευαισθησία δεν πρέπει να εξαντλείται σε ψηφίσματα και του Νίκου Ανταμπούφη που διαμαρτυρήθηκε στον πρόεδρο του ΔΣ γιατί ενημερώθηκε για το ψήφισμα εκείνη την ώρα, οπότε δεν είχε χρόνο προετοιμασίας.

Ζήτημα στα Κιμμέρια με το δασαρχείο

Ένα πρόβλημα που τίθεται με αφορμή το Κτηματολόγιο στα Κιμμέρια ανέδειξε ο Σιαμπάν Μπαντάκ, πληροφορώντας το Σώμα ότι το δασαρχείο έχει χαρακτηρίσει το 95% περιοχής των Κιμμερίων ως δασική έκταση αν και υπάρχουν δημότες που έχουν εκεί τις περιουσίες τους από τους προγόνους τους και τις καλλιεργούν. Ζήτησε από το συμβούλιο να πάρει θέση ή να συστήσει επιτροπή για την υποστήριξη των κατοίκων.

Καταγγελίες για την ποιότητα των προϊόντων του ΤΕΒΑ

Ως εκτός ημερησίας οι «Πολίτες για την Ξάνθη» μετέφεραν τις καταγγελίες πολιτών για την ποιότητα των προϊόντων που διανέμονται μέσω του προγράμματος ΤΕΒΑ. Όπως ανέφερε ο κ. Ανταμπούφης στην ερώτησή του τα τρόφιμα διανέμονται ενώ έχουν λήξει, μεταφέρονται με αγροτικό όχημα και είναι κακής ποιότητας. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος απάντησε ότι δεν έχει γίνει δέκτης κανενός παραπόνου, καθώς και ότι τα τρόφιμα διανέμονται με βάση τις προδιαγραφές, ελέγχεται η ποιότητα και υπάρχει μέριμνα, κυρίως για τα νωπά προϊόντα, ώστε να διατίθενται πριν την ημερομηνία λήξης.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης για έγκριση Προϋπολογισμού 2025

Κλήση σε ειδική συνεδρίαση για την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Πλαισί…