Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τι θα μπει και τι θα βγει από την …τσέπη των νοικοκυριών

Τι θα μπει και τι θα βγει από την …τσέπη των νοικοκυριών

0

Τι πληρώσαμε, τι θα πληρώσουμε και τι φορο – ανατροπές μας περιμένουν από την πρωτοχρονιά

 

Τι θα μπει στην τσέπη των νοικοκυριών από επιδόματα.

Κ. Μπουραζάνης, Λογιστής: «… Κάθε χρόνο και χειρότερα. Η αγορά είναι νεκρή όλοι περιμένουν ποτέ θα μπουν τα επιδόματα… Ανάπτυξη με επιδόματα δεν γίνεται».

 

Διανύουμε τον τελευταίο μήνα του χρόνου και τον μήνα που εκτός από τα Χριστούγεννα για τα νοικοκυριά τα τελευταία χρονιά ιδιαίτερα είναι συνυφασμένος με μια σειρά …φοροεπιδρομές που αδειάζουν τις τσέπες τους αλλά και στα χρόνια της κρίσης μια σειρά επιδοματο – προσφορές που επιχειρούν να ισοσκελίσουν τη ζυγαριά. Το «Ε» επιχειρεί μια καταγραφή του τι έχουμε να πληρώσουμε μέχρι τέλος του έτους, τι έχουμε να πάρουμε αλλά και τι διαφορετικό μας περιμένει το 2019 σε φόρους. Οδηγός μας ο έμπειρος Λογιστής – Φοροτεχνικός της πόλης μας Κυριάκος Μπουραζάνης που καθημερινά γίνεται αποδέκτης της αγωνίας των Ξανθιωτών και την οικονομική πραγματικότητα που βιώνουν.

 

Τι δώσαμε και τι θα δώσουμε

Ξεκινάμε από το τι έπρεπε να έχουμε δώσει μέχρι 30 Νοεμβρίου και πρέπει μέχρι το τέλος της χρονιάς για να μας μείνει γλυκιά επίγευση από το τι θα πάρουμε

Έτσι ήδη δώσαμε: ΕΝΦΙΑ καθώς στις 30 Νοεμβρίου ήταν η καταληκτική προθεσμία εμπρόθεσμης εξόφλησης της τρίτης δόσης του φόρου ακίνητης περιουσίας.

Φόρος εισοδήματος: Η 30η Νοεμβρίου πληρώθηκε και η δόση από τον φόρο εισοδήματος μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων 2018 (για εισοδήματα του 2017).

Τέλος επιτηδεύματος: Περισσότερες από 250.000 επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα έπρεπε επίσης να έχουν εξοφλήσει την δόση του Νοεμβρίου για το τέλος επιτηδεύματος για τη χρήση του 2017.

Τέλη κυκλοφορίας: Τον Δεκέμβρη και μέχρι την τελευταία μέρα πληρώνονται τα τέλη κυκλοφορίας 2019, η προθεσμία πληρωμής είναι η 31η Δεκεμβρίου και η δόση ρυθμίσεων οφειλών στην εφορία.

Οι φορο- ανατροπές που φέρνει το 2019

Πέντε ανατροπές στο φορολογικό τοπίο φέρνει το 2019. Αλλαγές που έχουν να κάνουν με τις μεταβιβάσεις και τη φορολογία των ακινήτων, τη φορολογία των επιχειρήσεων και τους συντελεστές ΦΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα από την Πρωτοχρονιά:

 

  1. Ενεργοποιούνται οι νέες αντικειμενικές αξίες με βάση τις οποίες υπολογίζονται 17 φόροι, τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις που επιβάλλονται στην απόκτηση και την κατοχή ακίνητης περιουσίας. Η αναπροσαρμογή της 12ης Ιουνίου 2018 εφαρμόζεται φέτος μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, όμως από την 1η-1-2019 όλοι οι φόροι και οι λοιπές επιβαρύνσεις στα ακίνητα θα προσδιορίζονται με βάση τις νέες αναπροσαρμοσμένες τιμές.

Μεταξύ των φόρων που επηρεάζονται είναι ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές με εξαίρεση την πρώτη κατοικία, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ο φόρος δωρεάς, γονικής παροχής, κληρονομίας ακινήτων.

 

  1. Καταργείται η έκπτωση 30% στον ΦΠΑ η οποία ισχύει ακόμη σε πέντε νησιά του Αιγαίου, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο, θα καταργηθεί την 1η-1-2019, οπότε από το νέο έτος θα ισχύουν συντελεστές αυξημένοι, από το 5%, 9% και 17%, στα επίπεδα του 6%, 13% και 24%.

 

  1. Μείωση ΕΝΦΙΑ. Από το επόμενο έτος για περίπου 5,4 εκατ. νοικοκυριά με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας έως 200.000 ευρώ οι επιβαρύνσεις από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων μειώνονται από 2,72% έως 30%.

 

  1. Μείωση του αφορολογήτου: Το 2019 θα ισχύσει η μείωση του αφορολόγητου από 8.633 ευρώ σε 5.630 (για τις δηλώσεις του 2020).

 

  1. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών γα τους ελεύθερους επαγγελματίες

 

  1. Φόρος επιχειρήσεων: Μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες από 29% για τη χρήση του 2018 σε 28% για τη χρήση του 2019.

 

  1. Αύξηση στο τέλος πλαστικής σακούλας: Από την αρχή του επόμενου έτους αλλάζει η τιμή για τη διάθεση λεπτής πλαστικής σακούλας από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ και των λοιπών εμπορικών καταστημάτων. Σήμερα, κάθε λεπτή πλαστική σακούλα χρεώνεται με περιβαλλοντικό τέλος 0,03 ευρώ, επί του οποίου επιβάλλεται ΦΠΑ, οπότε οι καταναλωτές πληρώνουν συνολικά 0,04 ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου το περιβαλλοντικό τέλος θα αυξηθεί σε 0,07 ευρώ ανά πλαστική σακούλα. Έτσι, μαζί με τον ΦΠΑ, η τιμή διάθεσης κάθε πλαστικής σακούλας θα διαμορφωθεί σε 0,09 ευρώ.

 Τι μας δίνουν

Άρχισε η καταβολή των συντάξεων του Δεκεμβρίου 2018

ΚΕΑ:θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή των δικαιούχων του πανελλαδικού προγράμματος ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως τις 31 Οκτωβρίου 2018. Η πληρωμή του ΚΕΑ θα πραγματοποιηθεί με πίστωση εξ ημισείας στον λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών, στις περιπτώσεις που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα.

Επίδομα παιδιού 5η δόση: Ο ΟΠΕΚΑ κατέβαλλε την 5η δόση από το επίδομα παιδιού 2018 σε 878.290 οικογένειες σε όλη την Ελλάδα. Η πληρωμή αφορά το δίμηνο Σεπτέμβριος–Οκτώβριος.

Κοινωνικό Μέρισμα: Κυμαίνεται από 200 έως 1.200 ευρώ και καταβάλλεται σε νοικοκυριά με εισόδημα έως 27.000 ευρώ με προστατευόμενα μέλη και φιλοξενούμενοι που μέχρι τις 30/11/2018 έχει 6 μήνες συνεχόμενη ανεργία χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν αν δήλωσαν εισόδημα έως 9000 ευρώ.

Επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών : Αφορά κατοίκους μειονεκτικών περιοχών (περιοχές της είναι ενταγμένες σε αυτές). Ανέρχεται σε 600 ευρώ.

Επίδομα στέγασης: Πρόκειται για νέο επίδομα η καταβολή του οποίου ξεκινά από 1/1/2019 και κυμαίνεται από 80 – 170 ευρώ

1.000 ευρώ μπόνους σε 1.000 τυχερούς της φορολοταρίας

Από την φορολοταρία θα αναδειχθούν 1.000 τυχεροί που θα κερδίσουν από 1.000 ευρώ. Η νέα κλήρωση θα αφορά τις συναλλαγές που γίνονται με πλαστικό χρήμα ή ηλεκτρονικά.

Τα εν λόγω χρηματικά έπαθλα είναι ακατάσχετα, αφορολόγητα, δεν θεωρούνται εισόδημα και δεν υπόκεινται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου. Κάθε ΑΦΜ μετέχει στην κλήρωση ανάλογα με τον αριθμό των λαχνών που συγκεντρώνει, με βάση την κλίμακα που έχει οριστεί και το ύψος των μηνιαίων συναλλαγών του.

Στο δια ταύτα

Κ. Μπουραζάνης: «Ανάπτυξη με επιδόματα δεν γίνεται. Ανάπτυξη γίνεται όταν υπάρχουν δουλειές, ανοίγουν επιχειρήσεις, εργοστάσια για να δουλεύουν οι νέοι μας και να μην φεύγουν στο εξωτερικό ή να ζουν με επιδόματα. Κι αυτό δεν το βλέπουμε. Αντίθετα κλείνουν επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει βιώσιμη επιχειρηματικότητα. Το μόνο που βλέπουμε είναι να ανοίγουν καφέ. Γέμισε η πόλη μας καφέ που συντηρούνται από τους νέους που τους δίνουν χαρτζιλίκι οι γονείς τους… Κάθε χρόνο και χειρότερα. Η αγορά είναι νεκρή, όλοι περιμένουν ποτέ θα μπουν τα επιδόματα…».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ακριβότερα κατά 33% τα διόδια στην Εγνατία

Περίπου 5 ευρώ επιπλέον η διαδρομή Ξάνθη -Θεσσαλονίκη με επιστροφή – Στο τέλος της ε…