Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εργασία Συνδικαλιστικό «μένος» κατά του νόμου Κατρούγκαλου

Συνδικαλιστικό «μένος» κατά του νόμου Κατρούγκαλου

0

Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ ζητούν την κατάργησή του – Κατέθεσαν στοιχεία του ΕΦΚΑ που δείχνουν μείωση 465 ευρώ σε σύνταξη ασφαλισμένου

 

Αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ, Δ. Μπράτης: «Είναι αρχιψεύταρος και πολιτικός απατεώνας ο Κατρούγκαλος» – Παραδέχτηκαν «σφάλματα» στο συνδικαλιστικό κίνημα –

Δηλώνουν αντίθετοι με την εξαγγελία Μητσοτάκη για τις προσλήψεις 1 προς 5 στο Δημόσιο

 

Την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, την άμεση απόδοση του 13ο και 14ου μισθού στους δημόσιους υπαλλήλους, το ξεπάγωμα των μισθών τους, την διατήρηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών ως έχουν στους εργαζόμενους της ΠΟΕ – ΟΤΑ και στα νοσοκομεία και την επέκταση τους στους συμβασιούχους αλλά και συνταξιοδοτικές ελαφρύνσεις σε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων, καθώς και προσλήψεις περισσότερες του μέτρου 1 προς 1 που εξήγγειλε η υπουργός κα Γεροβασίλη, ήταν τα κυριότερα αιτήματα που έθεσαν οι «κεφαλές» της ΑΔΕΔΥ στην Ξάνθη. Ειδικότερα ο πρόεδρος κ. Γιάννης Πάιδας και ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Μπράτης ήρθαν στην πόλη μας στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ σε συνεργασία με τοπικούς φορείς σε πόλεις της χώρας (13 συνολικά) προκειμένου να ενημερώσει ασφαλισμένους και συνταξιούχους για τις εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις και για την κοινωνική ασφάλιση. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στις 11.30 το πρωί της Τετάρτης 5 Δεκεμβρίου στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης πλαισιωμένοι από τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΥ Ξάνθης κ. Χαράλαμπο Ευστρατίου, τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελο Μπεμπεκίδη, τον πρόεδρο του συλλόγου συνταξιούχων του ΟΑΕΕ Ξάνθης κ. Σωτήρη Τσιακίρογλου, διατράνωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν το αγώνα για την πλήρη κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου καταθέτοντας στοιχεία του ΕΦΚΑ τα οποία έχουν δώσει στην δημοσιότητα που δείχνουν ότι η μείωση στη σύνταξη ασφαλισμένου πριν και μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου είναι 465 ευρώ. Ζήτησαν δε το υπουργείο να αντικρούσει με στοιχεία και όχι «ψέματα», όπως είπαν.

 Πρωτοβουλία για ενημέρωση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων

Προλογίζοντας ο κ. Ευστρατίου αναφέρθηκε στην σκοπιμότητα της ενημερωτικής εκδήλωσης επισημαίνοντας: «Είναι μια κίνηση που έχει γίνει από κοινού με το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης και του συλλόγου συνταξιούχων του ΟΑΕΕ ώστε να δώσουμε την δυνατότητα στους Ξανθιώτες να ενημερωθούν για τα θέματα που μας ταλανίζουν, για το ασφαλιστικό και για τα δώρα».

Παίρνονται τον λόγο ο κ. Μπεπεμπεκίδης σημείωσε πως: «Έχει τρελάνει όλο τον κόσμο το υπουργείο Εργασίας με τις δημοσιεύσεις του για αυτό αναλάβαμε αυτή την πρωτοβουλία

Τα προβλήματα έχουν πολλαπλασιαστεί, ο κόσμος είναι σε απελπιστική κατάσταση.

Ευτυχώς είναι και τα δικαστήρια που δικαιώνουν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Φτωχοποίησαν εργαζομένους και συνταξιούχους…», είπε μεταξύ άλλων.

Απ’ την πλευρά του ο κ. Τσιακίρογλου σημείωσε: « Η σημερινή ημερίδα είναι ουσιαστική . Θα προβάλλει τα προβλήματα του ασφαλιστικού και του συνταξιοδοτικού που είναι πολύ μεγάλα . Θα ξεκαθαριστεί αν θα πρέπει να γίνουν αιτήσεις και τι μέλλει γενέσθαι. Θα ξεκαθαρίσουν πολλά θέματα προκειμένου να δυναμώσουμε τη φωνή μας σ’ αυτό που γίνεται και αυτό είναι ότι κατακρημνίζεται το ασφαλιστικό και απ’ την άλλη μεριά οι συντάξεις αυτές δεν φτάνουν για να βιοποριστούν οι ασφαλισμένοι σε αντίθεση με αυτά που πρέπει να πάρουν»

Πρόεδρος ΑΔΕΔΥ, Γ. Πάιδας: «Ζητάμε να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου γιατί είναι διάτρητος σε 23 σημεία. Είναι νόμος σουρωτήρι»

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ στην τοποθέτησή του χαιρέτισε ως ευτυχή εξέλιξη την επικαιροποίηση από το EG την μη περικοπή των συντάξεων ωστόσο εξέφρασε την επιφύλαξη του αν αυτό ισχύσει και για μετά το 2019. Όπως ανέφερε φέτος είναι η χρονιά του ασφαλιστικού και του συνταξιοδοτικού και χαρακτήρισε ως άδικο και αντιδημοκρατικό τον νόμο Κατρούγκαλου επισημαίνοντας ότι δημιουργεί συνταξιούχους δύο ταχυτήτων: « Αποδεικνύουμε με στοιχεία τις τεράστιες διαφορές στις συντάξεις. Οι μειώσεις κυμαίνονται από 15 και 17% και αγγίζουν μέχρι 35 και 40%. Μας κατηγόρησε το υπουργείο Εργασίας ότι δεν είναι έτσι, ότι είναι μικρότερες οι μειώσεις και ότι βάλαμε και τις μειώσεις που έγιναν στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Είναι έωλη η προσέγγιση αυτή. Εμείς τα στοιχεία που παραθέσαμε είναι πραγματικά. Είναι συνταξιοδοτικές πράξεις που μας έδωσε ο ΕΦΚΑ. Δεν λέμε τίποτε στον αέρα. Ζητάμε να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου γιατί είναι διάτρητος σε 23 σημεία. Είναι νόμος σουρωτήρι. Να γίνει νέος νόμος με συνεργασία όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Απαιτούμε συντάξεις αξιοπρέπειας», τόνισε ο κ. Πάιδας. Ολοκλήρωσε δε την τοποθέτησή του με τα επιμέρους αιτήματα που προαναφέρθηκαν.

Αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Μπράτης: «Είναι αρχιψεύταρος και πολιτικός απατεώνας ο Κατρούγκαλος»

Απ’ την πλευρά του ο αντιπρόεδρος κ. Μπράτης κραδαίνοντας απ’ την μια τα στοιχεία από το ΕΦΚΑ και απ’ την άλλη το έγγραφο της αιτιολόγησης του υπουργείου Εργασίας να καταθέσει έφεση στην καταδικαστική πρωτόδικη απόφαση για την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού χρησιμοποίησε βαρείς χαρακτηρισμούς όπως: «Αίσχος της Αχτσιόγλου που αντί να επιστρέψει τον 13ο και 14ομισθό κατέθεσε έφεση με την αιτιολογία ότι οι διατάξεις θεσπίστηκαν για το δημόσιο συμφέρον. Καλύτερη δικαιολόγηση των μνημονίων από αυτή της κας Αχτσιόγλου δεν υπάρχει». Επίσης ο κ. Μπράτης αποκάλεσε «αρχιψεύταρο και πολιτικό απατεώνα τον κ. Κατρούγκαλο», γιατί δήλωνε ότι δεν θα υπάρχουν μειώσεις: « Αυτές τις αλήθειες λέει η ΑΔΕΔΥ» είπε δείχνοντας το έγγραφο με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση έχει ένα αφήγημα που μας λέει ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια ενώ τώρα εφαρμόζει τα μέτρα του 3ου και 4ου μνημονίων που ψήφισε.

Καλούμε να μας αντικρούσει το υπουργείο με στοιχεία και όχι με παραμύθια που διοχετεύει στον Τύπο. Θα γίνει απέραντο δικαστήριο η χώρα. Ο νόμος Κατρούγκαλου είναι ένα «έκτρωμα». Ασφαλισμένοι με 40 χρόνια υπηρεσία παίρνουν σύνταξη 700 – 800 ευρώ με διαφορά 100 ευρώ από τον ασφαλισμένο με 20 χρόνια υπηρεσία».

Παραδέχτηκαν «σφάλματα» στο συνδικαλιστικό κίνημα

Τόσο ο κ. Πάιδας όσο και ο κ. Μπράτης παραδέχτηκαν πως το συνδικαλιστικό κίνημα έχει κάνει σφάλματα και έχει ακολουθήσει λάθος τακτικές τις περασμένες δεκαετίες, κι αυτό κατά κύριο λόγο επεξηγεί την περιορισμένη συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Ο κ. Μπράτης απέδωσε αυτό το φαινόμενο όχι τόσο σε ευθύνη του συνδικαλιστικού κινήματος αλλά στην κυβέρνηση Τσίπρα που όπως είπε: «Ο κόσμος δεν συμμετέχει μετά το 2015 στις κινητοποιήσεις γιατί η σημερινή κυβέρνηση διέψευσε κατά κράτος τις προσδοκίες των πολιτών. Ο κόσμος έχει αποτραβηχτεί εξαιτίας της διάψευσης της ελπίδας την οποία την …πέθανε ο Τσίπρας. Εμείς λέμε πως αν αγωνιστείς μόνο έχεις μια ελπίδα …».

Δηλώνουν αντίθετοι με την εξαγγελία Μητσοτάκη για τις προσλήψεις 1 προς 5 στο Δημόσιο

Τέλος τόσο ο κ. Πάιδας όσο και ο κ. Μπάτης κράτησαν προέβαλαν το συνδικαλιστικό τους ρόλο και κράτησαν αποστάσεις από τις πολιτικές τους καταβολές τονίζοντας ότι: Είμαστε αντίθετοι με την εξαγγελία Μητσοτάκη για το 1 προς 5 για τις προσλήψεις. Ο Δακίτης Πάιδας δεν έχει τέτοιους φραγμούς και τέτοια κωλύματα. Δεν είμαστε όπως οι συνδικαλιστές της ντουντούκας που συντάχθηκαν τώρα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο», τόνισε κ. Πάιδας και : «Δεν θεωρώ ότι το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να ταυτίζεται με κόμματα αλλά πρέπει να λέει την αλήθεια όπως αυτά που λέμε με στοιχεία. Αντιμετωπίσαμε τον κ. Μητσοτάκη, τον νόμο του για την αξιολόγηση τον πετάξαμε στα σκουπίδια τότε που ήταν κυβέρνηση…» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Μπράτης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εργασία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …