Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Στάθης Γιαννακίδης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ

Στάθης Γιαννακίδης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ

0

Με παρέμβαση για την «Ενίσχυση της Πολιτικής Συνοχής και μείωση των ανισοτήτων»

Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων  της Ε.Ε. με θέμα την Πολιτική Συνοχής της ΕΕ μετά το 2020, στις Βρυξέλλες, συμμετείχε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης  Σταθης Γιαννακίδης.

Κατά την παρέμβασή του, αφού αναφέρθηκε τη σταθερή στήριξη της χώρας στην Πολιτική Συνοχής και το αποτύπωμα που είχε στη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών, επεσήμανε την απόκλιση που εξακολουθεί να υφίσταται μεταξύ των περιφερειών και την ανάγκη εμβάθυνσης στην αλληλεγγύη ως μιας από τις ιδρυτικές αρχές της  Ένωσης, με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων που παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ, όπως αναδείχτηκε με την ελληνική οικονομική κρίση. Τονίζοντας την οικονομική, κοινωνική και χωρική διάσταση της σύγκλισης, επεσήμανε την ανάγκη για ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων και τη σπουδαιότητα δράσεων που αφορούν στην κλιματική αλλαγή.

Στο πλαίσιο καθορισμού της νομοθετικής δέσμης για την επόμενη περίοδο ο Έλληνας Υφυπουργός επεσήμανε στους ομολόγους του την ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης της Πιλοτικής Συνοχής με επαρκείς πόρους, στοχευμένα μέσα και ισχυρούς μηχανισμούς προκειμένου να επιτευχθεί πραγματική σύγκλιση, γεγονός που θα συμβάλλει ιδιαίτερα στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης  των πολιτών στην ευρωπαϊκή ιδέα.

Ειδικότερα, ως προς τις προτάσεις της Προεδρίας εξέφρασε τη  συμφωνία της ελληνικής πλευράς  για υποχρεωτική Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης

Στρατηγικού Χαρακτήρα με δυνατότητα εξαιρέσεων για μικρότερα κράτη-μέλη και για συνολικό προγραμματισμό του επόμενου πλαισίου, σύμφωνα με την πρόταση της Αυστριακής Προεδρίας.

Παράλληλα, ο Στάθης Γιαννακίδης διαπίστωσε πρόoδο στη διαπραγμάτευση για τη θέσπιση των κανονισμών ΕΤΠΑ-Ταμείου Συνοχής-ΕΚΤ ενώ εξέφρασε την αντίθεση της ελληνικής πλευράς στη μη επιλεξιμότητα δράσεων στον τομέα των υποδομών (όπως αεροδρόμια), του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, υπενθυμίζοντας το άρθρο 174 της Συνθήκης και το ειδικό και συνεχές ενδιαφέρον της Ελλάδας στην ανάγκη ενίσχυσης των νησιωτικών περιοχών, που ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που αποτελούν συνοριακές περιοχές της Ευρώπης έχουν δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Τέλος, ως προς τον Κανονισμό για την Εδαφική Ευρωπαϊκή Συνεργασία (interreg)  υποστήριξε τη διατήρηση της «αρχιτεκτονικής» της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου για τη διασυνοριακή, διακρατική και διαπεριφερειακή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων των διασυνοριακών προγραμμάτων  μεταξύ κρατών με θαλάσσια σύνορα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βγαίνει ο διαγωνισμός για το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων δήμου Ξάνθης

Στη σημερινή συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής εγκρίνονται τα τεύχ δημοπράτησης   Σή…