Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

0

 Το δεκάγραμμο του πολίτη
Αφήστε τα έξυπνα εγγόνια ελεύθερα, αφήστε τα παιδιά, τα νιάτα που αγαπάνε την πατρίδα γιατί η νεολαία έχει ιδανικά.
Μπαμπάδες και παππούδες εμείς τα κάναμε μπάχαλο. Πέσαμε σε πολλές παγίδες, κλέψαμε, φάγαμε, χαρίζουμε ονόματα.
Τα παιδιά έχουν ήθος, αισθήματα αγνά, ας αφήσουμε το λάβαρο να το σηκώσουν ψηλά, να πάνε την πατρίδα μας μπροστά, το δίκαιο είναι μαζί τους.
Μπράβο στα νιάτα τα σημερινά.
Θάνος Μαυροδής
Εικαστικός


Επικίνδυνα άναψε-σβήσε της ΔΕΗ
Κυριακή βράδυ στην πόλη της Ξάνθης και η έκπληξη ιδιαίτερα μεγάλη αλλά και επικίνδυνη. Μεγάλη διότι το ρεύμα κοβόταν και επανερχόταν αμέσως σε κάποιες περιοχές, υπήρχε ένα κανονικό χρονικό και πάλι το ίδιο. Σα να έπαιζε κανείς με τους διακόπτες, κανονικά φωτορυθμικά.
Αυτό όμως το άναψε-σβήσε ήταν επικίνδυνο και για τις ηλεκτρονικές συσκευές, οι οποίες δοκιμάζονται έτσι και συχνά καίγονται.
Ευτυχώς αυτό το «άναψε-σβήσε» κάποια στιγμή, γύρω στις εννέα το βράδυ, σταθεροποιήθηκε και η ζωή επανήλθε στον κανονικό της ρυθμό.
Γ.Δ.


Ερωτηματικά για δημάρχους στο ΣΥΡΙΖΑ
Τελικά αποδεικνύεται πως δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να βρεθεί αξιόλογος υποψήφιος για το δήμο Ξάνθης. Το πρόβλημα αυτό έχει τοπικά η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Κι αν το ζητούμενο πρόσωπο για την πόλη της Ξάνθης είναι το πλέον βασικό, σχετικά προβλήματα υπάρχουν και για τους άλλους τρεις δήμους.
Βουλευτές και γραμματέας είναι η αλήθεια ότι προσπαθούν αρκετά, κάνουν επαφές και συναντήσεις αλλά υπάρχουν δυσκολίες. Με μεγαλύτερη στο δήμο Ξάνθης βέβαια, όπου για λόγους κύρους θα πρέπει να χριστεί κάποιος υποψήφιος, έστω κι αν θα έχει μικρές πιθανότητες για κάποιο ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Πάντως για να αρθεί το αδιέξοδο δεν αποκλείεται στο τέλος να υπάρξει συνεργασία με κάποιο σχήμα όταν παγιωθούν ποια τελικά θα είναι αυτά. Το ίδιο είναι πιθανόν να συμβεί και στους υπόλοιπους δήμους, κυρίως Αβδήρων και Τοπείρου.
Γ.Δ.


Φουλ οι μηχανές στο ΚΙΝΑΛ
Από την άλλη πλευρά, αυτή του ΚΙΝΑΛ, το Σάββατο το απόγευμα πραγματοποιήθηκε Περιφερειακή Σύσκεψη των Νομαρχιακών Επιτροπών. Στη σύσκεψη αυτή που έγινε υπό την προεδρία του κ. Καμίνη, που έχει και την αντίστοιχη ευθύνη για τον ορισμό των υποψηφίων, παρέστησαν εκτός των μελών των Νομαρχιακών και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κωστής Σημιτζής.
Στη συνάντηση, κατά πληροφορίες, υπήρξε γόνιμος διάλογος, ακούστηκαν οι απόψεις και πάρθηκαν σχετικές αποφάσεις.
Γ.Δ.


Αλλάζει το Interreg
Τις προθέσεις της κυβέρνησης για τον τρόπο που θα εξελιχθεί το Interreg μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στη συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης ο Στάθης Γιαννακιδης σε μια ομιλία που θα έχει πολιτικό πρόσημο, αφού ο υφυπουργός αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για να στηλιτεύει τη στάση των θεσμικών και τους όρους που μέχρι σήμερα έχουν διαμορφωθεί οι συνεργασίες σε επίπεδο επενδυτικών, αναπτυξιακών και διασυνοριακών προγραμμάτων. Αυτό που μαθαίνουμε πάντως είναι ότι το Interreg Ελλαδα-Βουλγαρια (και ετσι θα ακολουθήσουν και τα υπολοιπα διασυνοριακα) πλεον προσανατολίζεται σε υποδομες και ιδιωτικές επενδύσεις.
Ε.Δ.


Ελπίδες από τους οπαδούς του Σώρρα
Κι αν στο ισόγειο του ξενοδοχείου Νατάσσα συνεδρίαζε το ΚΙΝΑΛ, στον πρώτο όροφο υπήρξε μια άλλη συνεδρίαση –συνάντηση, πολύ διαφορετική ως προς το περιεχόμενό της. Επρόκειτο για συνάντηση της κίνησης του φυλακισμένου Αρτέμη Σώρρα. Στόχος της συνάντησης η προετοιμασία των συνελλήνων «Ελλήνων Συνέλευσις» για την κάθοδό τους στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.
Η κίνηση θα εκπροσωπηθεί με υποψηφίους σε όλους τους νομούς έχοντας ως αρχηγό τον φυλακισμένο Σώρρα, φιλοδοξώντας μάλιστα να κερδίσουν ποσοστό άνω του 3% για να εκπροσωπηθούν στη βουλή. Θεμιτή μεν η φιλοδοξία και ο στόχος τους, αλλά είναι πολύ δύσκολο να καταφέρουν να φθάσουν στο όριο αυτό.
Οι ίδιοι βέβαια ελπίζουν, όπως ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να πληρωθούν τα χρέη τους από τα 600 δισ. δολάρια του Σώρρα που βρίσκονται εκτός Ελλάδος.
Γ.Δ.


Διδασκαλία Μακεδονική γλώσσας στην Ελλάδα ζητάει ήδη ο Ζάεφ!
Επισπεύδει τη διαδικασία ολοκλήρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών ο Ζόραν Ζάεφ, καταφέρνοντας την έγκριση με συνοπτικές διαδικασίες της πρώτης τροπολογίας αλλαγής του Συντάγματος του κρατιδίου (αρ.33). Στην ομιλία του στη βουλή και θέλοντας να κερδίσει την ψήφο όσο το δυνατόν περισσότερων βουλευτών, πρόβαλε τη δυνατότητα διδασκαλίας της «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον για τους «Μακεδόνες» του Αιγαίου, αλλά και την κατοχύρωση της «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας».
Απαντώντας στην κριτική για τους «Μακεδόνες της Ελλάδας και της Βουλγαρίας» ο κ. Ζάεφ δήλωσε ότι με την Συμφωνία των Πρεσπών υπάρχει η δυνατότητα να διδάσκεται και στην Ελλάδα η “μακεδονική” γλώσσα»!  Παρέπεμψε δε στην τροπολογία Ν. 36 η οποία προβλέπει την «προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των Πολιτών που κατοικούν στο εξωτερικό» αλλά επίσης μεριμνά για τα «μέλη του Μακεδονικού Λαού που ζουν στο εξωτερικό, χωρίς αυτό να σημαίνει παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων κρατών». Διατύπωση η οποία σαφέστατα παραπέμπει σε «Μακεδονικές Μειονότητες» και αφορά πρωτίστως την Ελλάδα. Η τελική ψηφοφορία μπορεί να διεξαχθεί ακόμη και μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, οπότε εφόσον ο κ. Ζάεφ εξασφαλίσει και τότε τις ψήφους των βουλευτών που απαιτούνται και τότε το «μπαλάκι» περνάει αυτομάτως στην Αθήνα, όπου και αναμένεται να δρομολογήσει και πολιτικές εξελίξεις.
-Η Συμφωνία λοιπόν παράγει ήδη αποτελέσματα και όχι μόνο δεν κλείνει ζητήματα διεκδικήσεων αλλά ανοίγει μειονοτικά θέματα που θα τα βρούμε σύντομα μπροστά μας…
Ν.Μ.


Ποιος πληρώνει το ρεύμα
Φίλος συμπολίτης, επαγγελματίας και αγρίως φορολογούμενος μου εκμυστηρεύτηκε κάτι που εμείς οι υπόλοιποι αγνοούμε. Ρώτησε εάν γνωρίζω ποια είναι η αγαπημένη ηλεκτρική συσκευή που αγοράζουν οι Ρομά στο Δροσερό. Δεν γνώριζα, δεν είχα ιδέα και δεν απάντησα. Όμως η απάντηση που έλαβα με ξάφνιασε αλλά και με φούρκισε.
Λοιπόν, η αγαπημένη ηλεκτρική συσκευή είναι αυτή που παράγει ζέστη! Αγοράζουν οτιδήποτε ζεσταίνει. Κι αυτό διότι ως συνήθως, δεν πληρώνουν την αξία του ρεύματος που καταναλώνουν. Και την έχουν βρει τη λύση. Οι συσκευές δουλεύουν στο φουλ και κανείς δεν ενδιαφέρεται για την είσπραξη των χρεών! Το «δεν πληρώνω-δεν πληρώνω» εδώ (και απανταχού της χώρας όπου Ρομά), βρήκε την απόλυτη εφαρμογή.
Τώρα, εάν προβληματίζεστε τι θα γίνει με την ιστορία αυτή της μη εξόφλησης των χρεών αυτών, μια είναι η απάντηση. Θα αυξηθεί και πάλι η τιμή της κιλοβατόρας και θα την πληρώσουμε εμείς, τα γνωστά υποζύγια που πληρώνουν φόρους, ΕΝΦΙΑ και μια σειρά κρατήσεις για τις «ευπαθείς ομάδες» που τρώνε και πίνουν στην υγεία των κορόιδων…
Γ.Δ.


Αυτή είναι η δουλειά τους
Είναι σίγουρο ότι το αξίωμα του δημάρχου, του Περιφερειάρχη, του βουλευτή, πως απαιτεί αγώνες, προσπάθειες, ξενύχτια, καλή υγεία και ευγένεια, ευστροφία. Βέβαια πέρα από τα παραπάνω, η δουλειά των πολιτικών είναι να σχεδιάζουν, να συγκρούονται με συμφέροντα, να επιδιώκουν να δουλέψει ο δήμος, η Περιφέρεια, το  κράτος. Ακόμη θα πρέπει να κατανέμουν τους πόρους εκεί που πρέπει, να κάνουν σωστές επιλογές. Πρώτιστη φροντίδα είναι να δουλέψει σωστά ο μηχανισμός στον οποίο έχουν την ευθύνη, πάντα για το κοινό καλό!
Όλα αυτά χρειάζονται λογική, επεξεργασία, αποφάσεις. Χρειάζονται πρωτίστως σύστημα, οργάνωση, όχι επικοινωνιακές παράτες και μεγάλα απραγματοποίητα λόγια, υπερβολές και δικαιολογίες. Αυτά όλα κι άλλα είναι η «δουλειά» των ανθρώπων που θέλουν να είναι επικεφαλής ενός δήμου, μιας περιφέρειας, ενός βουλευτή.
Γ.Δ.


Ρίχνει κι άλλο λάδι στην φωτιά ο Ζαγναφέρης…
Συνεχίζει την κόντρα ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και με νέα του ανάρτηση και πάλι με αφορμή το Leader  αφού αποποιείται ευθυνών για την Αναπτυξιακή Ξάνθης τους καλεί σε δημόσια συζήτηση. Αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ζαγναφέρης:  «Με την ανακοίνωσή τους οι 3 Βουλευτές του Συριζα Ξάνθης, επιβεβαιώνουν αυτό που λέω. Ότι τελικά δεν υπάρχει καμία προκήρυξη του Leader για τις ιδιωτικές επενδύσεις ακόμη. Τρία ολόκληρα χρόνια μετά την απόφαση για την ένταξη της Ξάνθης στην Αναπτυξιακή Ροδόπης, ακόμη περιμένουμε.  Εγώ προσωπικά καμία ευθύνη δεν έχω για την λειτουργία της Αναπτυξιακής Ξάνθης, της οποίας η λύση έχει ανατεθεί σε ειδικούς Εκκαθαριστές, πριν την δική μου θητεία. Εκτός κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, γνωρίζει το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης εκ των προτέρων.  Πόσες προτάσεις του Leader για Δημόσιες Επενδύσεις έχουν εγκριθεί; Αν φταίνε οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜΘ και η Αναπτυξιακή Ροδόπης, τότε γιατί δεν έχει προκηρυχθεί το Leader πουθενά στην Ελλάδα ακόμη; Γιατί το Υπουργείο και οι Βουλευτές Ξάνθης μας πίεζαν με πρόσχημα την έλλειψη χρόνου και δεν έχει η Ξάνθη μια νέα Αναπτυξιακή;
Αν οι τρεις Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης θέλουν μια πολιτική αντιπαράθεση είμαι στην διάθεσή τους, όποτε θέλουν, σε όποιο μέσο θέλουν και με όποιον συντονιστή θέλουν.
Το αναφέρω γιατί πάντα στις απαντήσεις σας λόγω έλλειψης επιχειρημάτων και ευρισκόμενοι εκτός θέματος με τοποθετείτε σε κάποιο παλιό πολιτικό σύστημα για το οποίο ευθύνομαι. Δεν έχω να απολογηθώ για τίποτα ειδικά σε εσάς. Αν θέλετε απαντήσεις ισχύει η ως άνω παράγραφος».
Εν  αναμονή απάντησης των βουλευτών….
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…