Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

0

Η αναπηρία της… κοινωνικής αναισθησίας!
Σάββατο απόγευμα στο εμπορικό κέντρο : πολλή κίνηση,  πολλά αυτοκίνητα στο πάρκινγκ. Μια δυσάρεστη διαπίστωση : όλες οι θέσεις στάθμευσης ΑμΕΑ κατειλημμένες… Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι η πόλη μας έχει τόσους συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα! Αλλά, μια πιο προσεκτική και διακριτική συνάμα ματιά, λύνει την αρχική απορία : ούτε 2 στα 10 αυτοκίνητα εφοδιασμένα με το ειδικό μπλε σήμα. Κατάλαβα… πρόκειται για οδηγούς μιας άλλης αναπηρίας, πολύ σοβαρότερης: της κοινωνικής αναισθησίας και αδιαφορίας! Τουλάχιστον για όσους πάρκαραν εκεί συνειδητά.
Θ.Γ.


Τα φώτα σβήσαν…
Σβηστό έμεινε χθες (μέχρι αργά το απόγευμα τουλάχιστον) το χριστουγεννιάτικο δέντρο της πλατείας. Ο λόγος είναι ότι… το προηγούμενο βράδυ άγνωστος (ή άγνωστοι) προκάλεσαν φθορές στον πίνακα με αποτέλεσμα, να μην υπάρχει η δυνατότητα επιδιόρθωσης σε άμεσο χρόνο κι έτσι να κάνουμε… διάλειμμα από το πνεύμα των εορτών για μία (ελπίζουμε) ημέρα.
Ε.Δ.


Το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές κατά της Συμφωνία των Πρεσπών
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε χθες τις προσφυγές Συλλόγων, κ.λπ. κατά της συμφωνίας των Πρεσπών για τη «Βόρεια Μακεδονία», γιατί δεν μπορούν να ελεγχθούν δικαστικά, καθώς άπτονται της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.
Ακόμη, η Ολομέλεια απέρριψε ως απαράδεκτους του υπόλοιπους ισχυρισμούς των προσφευγόντων, ενώ ένα μέλος της Ολομέλειας, ο σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Ποταμιάς μειοψήφησε, υποστηρίζοντας ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις υπόκειται στον έλεγχο του ΣτΕ.
Το σκεπτικό της απόρριψης αναφέρεται ότι «συνιστούν καθεαυτές πράξεις διαχειρίσεως της πολιτικής εξουσίας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και συνδέονται ευθέως με τη διαχείριση των διεθνών σχέσεων της χώρας». Ως εκ τούτου, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «έχουν κυβερνητικό χαρακτήρα, μη υποκείμενες στον ακυρωτικό έλεγχο του ΣτΕ».
Μ.Ξ.


Τραβάει …ζόρι το ΚΙΝΑΛ
Όπου φτώχεια και γκρίνια και στο ΚΙΝΑΛ έχουν ν’ αντιμετωπίσουν μεγάλη ….φτώχεια σε ποσοστά. Οι προσδοκίες για ενότητα και …ανάσταση του κεντροαριστερού χώρου δεν επαληθεύονται και το εγχείρημα δεν φαίνεται να προχωράει. Το Ποτάμι αποχώρησε και η εναπομείνασα ΔΗΜΑΡ μάλλον ετοιμάζεται. Το είπε ευθέως ο Χρήστος Γκαρμπούνης αναφερόμενος στο ψηφοδέλτιο της Ξάνθης ότι δεν θα είναι κανείς υποψήφιος από την ΔΗΜΑΡ και ο κ. Γκαρμπούνης δεν είναι ένα τυχαίο στέλεχος. Είναι στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση το ψηφοδέλτιο της Ξάνθης  …πονοκεφαλιάζει την Φώφη Γεννηματά γιατί άλλοι παράγοντες θέλουν να μπουν 3 από την πλειονότητα και 2 από την μειονότητα άλλοι 4+1. Επίσης δεν βρίσκουν γυναίκα υποψήφια.
Μ.Ξ.


Λίγα λόγια για τα Σκόπια
Είναι μια πλευρά που οφείλουμε να την αναφέρουμε για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Και για να το ξεκαθαρίσουμε μια για πάντα. Εμείς, εγώ, ο καθείς, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το λαό των Σκοπιανών (που είναι μάλιστα ένα ετερόκλητο σύνολο Σλάβων, Βούλγαρων, Ελλήνων ουκ ολίγων και Αλβανών), δεν έχουμε καμία αντίθεση, κανένα μίσος, πάθος ή άλλα συναισθήματα απεναντίας. Δεν έχουμε διεκδικήσεις. Ίσα ίσα. Θέλουμε διακριτική γειτονία και καλό εμπόριο μεταξύ μας. Να είναι καλά οι άνθρωποι.
Το πρόβλημα προκύπτει απ’ τη στιγμή (απ’ τον Τίτο κι έπειτα) που οι ηγέτες τους διεκδικούν τα δικά μας ιερά και όσια, τα δικά μας εδάφη και ονόματα, με επίσημους χάρτες, με κείμενα στο Σύνταγμά τους, με επίσημες, επιθετικές, αλυτρωτικές διακηρύξεις, διεκδικήσεις και με κιτς αγάλματα του Βουκεφάλα που κάνει σούζα στις πλατείες τους. Ε, όλα αυτά δεν μπορούμε να τα ανεχθούμε. Κανείς λαός στον κόσμο δεν θα τα ανεχόταν. Το έλεγε και ο κομμουνιστής Μπρεχτ: «Δεν είμαι εθνικιστής, αλλά όταν ο γείτονάς μου γίνεται εθνικιστής εναντίον μου, τότε γίνομαι κι εγώ αναπόφευκτα (αμυντικά) εθνικιστής.»
Γ.Δ.


10 Ιανουαρίου η ανακοίνωση ονομάτων Ν.Δ.
Ο χρόνος πλησιάζει πλέον και όσοι από τους νέους υποψήφιους της Νέας Δημοκρατίας αγωνιούν, θα μάθουν τα νέα για το αν θα είναι ή όχι
υποψήφιοι βουλευτές.
Οι πληροφορίες μιλούν ότι καταληκτική ημερομηνία ως προς αυτό το νέο, θα είναι η δεκάτη Ιανουαρίου 2019. Τότε θα ανακοινωθεί η λίστα των υποψηφίων που για πρώτη φορά θα εκτεθούν ως υποψήφιοι. Δικαιολογημένη ως εκ τούτου η αγωνία των νέων αλλά και η ικανοποίηση ότι με την επίσημη ανακοίνωση θα έχουν τον απαραίτητο χρόνο να προετοιμαστούν για τις εκλογές και να οργανώσουν τον αγώνα τους με σχέδιο και πρόγραμμα.
Θυμίζουμε πως κατά το παρελθόν οι νέοι υποψήφιοι πως είχαν ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή τους και υστερούσαν έναντι των παλαιών υποψηφίων. Αυτό το αρνητικό στοιχείο με την απόφαση Μητσοτάκη θα σταματήσει.
Γ.Δ.


Ώρες ποίησης
Δευτέρα βράδυ λοιπόν, εν Ξάνθη, και στο φιλόξενο πατάρι του «Φίλοιστρον» ζήσαμε, όσοι τυχεροί μια ποιητική και μαζί μουσική μυσταγωγία. Ζήσαμε την παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής του Κώστα Ταβουλτσίδη με τον τίτλο «Η Μικρά Διονύσια». Κι έτσι σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, μας άγγιξε ο ποιητής υψηλόφωνα και χαμηλόφωνα, όρθιος, απαγγέλλοντας τα ποιήματά του. Κι από κάτω σιωπή. Μόνον ανάσες, μόνον ησυχία και μόνος ο ποιητής να θέλγει, να προβληματίζει, να μιλά για τη Ζωή, την Αγάπη, τα Όνειρα, για Όλα.
Και από δίπλα η μουσική του Βαγγέλη Κοντόπουλου με το κόντρα μπάσο του, ο δάσκαλος Θανάσης Μουσόπουλος να θωρεί με αγάπη τον μαθητή του, συνοδοιπόρο στην Ποίηση.
Όμορφα όλα, με μια χαρμολύπη και μια μυστήρια συγκίνηση. Δεν ήταν μια απλή παρουσίαση. Ήταν μια συμμετοχή, μια προσφορά που μόνον η Ποίηση δημιουργεί και απλόχερα μοιράζει.
Ώρες Ποίησης. Ιδού ο Ποιητής!
Γ.Δ.


Επίθεση μίσους
Δεν επιτίθεται κανείς εναντίον κάποιου Μέσου Ενημέρωσης όσο σκληρή κριτική κι αν κάνει, εάν δεν μισεί. Εάν μέσα του δεν φωλιάζει το μίσος για την Ελευθερία, την Δημοκρατία, την Ελευθεροτυπία, τον Διάλογο, τον Ανθρωπισμό, τον Διαφωτισμό, τον Πλουραλισμό. Όλα αυτά και άλλα πολλά εκφράζει η επίθεση κατά των εγκαταστάσεων του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής, που προχθές πραγματοποιήθηκε, ευτυχώς χωρίς ανθρώπινα θύματα. Η επίθεση όμως δεν ήταν τυχαία. Απεναντίας, αποτελούσε στόχευση συνειδητή και κατ’ επιλογή. Να στείλει μήνυμα τιμωρίας, μη συμφωνίας, αντίδρασης σε όσα εξέφραζε και συνεχίζει να εκφράζει τόσο η εφημερίδα Καθημερινή όσο ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ αλλά και το ραδιόφωνο επίσης.
Μόνο που ο στόχος της τρομοκράτησης δεν πέρασε κι ούτε θα περάσει ποτέ. Κόμματα και κοινωνία αντέδρασαν μαζικά, εκφράζοντας την καταδίκη τους στην τρομοκρατική επίθεση, ενώ παράλληλα διατράνωσαν τη στήριξη στην Ελευθεροτυπία και το δικαίωμα της αδέσμευτης λειτουργίας των Μέσων Ενημέρωσης.
Με παρόμοιες τρομοκρατικές ενέργειες όπως αποδείχτηκε δεν κάμπτεται το φρόνημα των ανθρώπων που υπηρετούν την Ενημέρωση.
Γ.Δ.


Ξυπνήστε, το αυγό του φιδιού έσπασε το κέλυφος!
Έχετε παρακολουθήσει την κινηματογραφική ταινία του Σουηδού Ινγκμαρ Μπέργκμαν «Το αυγό του φιδιού» (1975); Φιλμ απαιτήσεων με εγκεφαλική γραφή από έναν παρεμβατικό Σκανδιναβό σκηνοθέτη, του οποίου τον Ιωβηλαίο της γέννησης (1918) έχουμε φέτος, διαπραγματεύεται σεναριακά το πείραμα ενός χωρίς αρχές και φραγμούς ιατρού πάνω στα όρια του ελέγχου της ανθρώπινης φύσης στο Βερολίνο του 1923 της ήττας, της ταπείνωσης και της παρακμής. Σε μία σκηνή ο ιατρός λέει στον πρωταγωνιστή δείχνοντάς του τους δρόμους του μεσοπολεμικού σκηνικού του «Κοίτα όλους αυτούς τους ανθρώπους. Είναι ανίκανοι για επανάσταση. Έχουν ταπεινωθεί, έχουν φοβηθεί, έχουν καταπιεσθεί πάρα πολύ. Αλλά σε 10 χρόνια τα 10χρονα θα είναι 20, τα 15χρονα θα είναι 25. Στο μίσος, που κληρονόμησαν από τους γονείς τους, θα προσθέσουν τον δικό τους ιδεαλισμό και ανυπομονησία. Κάποιος θα υποσχεθεί ένα μέλλον, κάποιος θα προβάλει απαιτήσεις, κάποιος θα μιλήσει για θυσία και μεγαλοσύνη. Οι νέοι και οι άπειροι θα δώσουν το κουράγιο και την πίστη τους στους κουρασμένους και τους αβέβαιους. Και ύστερα θα γίνει μία επανάσταση και ο κόσμος θα βυθισθεί στο αίμα και την φωτιά. Σε 10 χρόνια, όχι παραπάνω, αυτός ο κόσμος θα φτιάξει μία νέα κοινωνία απαράμιλλη στην παγκόσμια ιστορία. Είναι σαν το αυγό του φιδιού. Μέσα από τις λεπτές μεμβράνες διακρίνεις καθαρά το ήδη τέλειο ερπετό.». Στην ταινία τα «10 χρόνια μετά» ήταν το 1933, όταν στην Γερμανία ανήλθε στην εξουσία ο Χίτλερ – η συνέχεια γνωστή.
Μεταφέρετε την εικόνα στην Ελλάδα του 2011. Όταν τα δικά της «10 χρόνια μετά» θα συμπίπτουν με το τέλος μίας σειράς αλλεπάλληλων, αβέβαιων και σκληρών εκλογικών αναμετρήσεων (2019, 2020) το 2021, επέτειο δύο αιώνων από την Εθνική Παλιγγενεσία, που θα έχουν όμως διαλύσει τους παραδοσιακούς κομματικούς οργανισμούς ακόμα και του ΣΥΡΙΖΑ με το φυγόκεντρο μέσο της απλής αναλογικής και αναδείξει μία σειρά πολιτικών υπεργολάβων και απάτριδων στην ουσία τους μεσολαβητών ως «σωτήρων» με κυρίαρχο σύνθημα το «εμείς από εδώ και όλοι οι άλλοι εχθροί» και κυρίως ως ιδεολογία την αντίληψη για την Ελλάδα ως μία χώρα φτωχή και κατεστραμμένη, προγονόπληκτη, μισαλλόδοξη, μη ανεκτική, οπισθοδρομική και μία κοινωνία πέρα από τα όρια των άκρων και της βίας έχουσα υποκύψει στα «καμουφλαρισμένα» σημάδια του νεοφασισμού και νεοναζισμού. Όπου βρείτε ένα τέτοιο αυγό, μην λυπηθείτε το κέλυφός του όσο δεν είναι αργά : μη διστάσετε, πατήστε το και συντρίψτε το! Τώρα!
ΧΒ


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…