Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

0

Άλλη μια φούσκα έσκασε
Άτυχος ο νομός μας με κάποιες επενδυτικές ευκαιρίες οι οποίες τελικά αφού δημιουργήσουν θόρυβο και ελπίδες, αποδεικνύονται φούσκες. Τελευταίο παράδειγμα η εταιρεία από τον Καναδά που θα επένδυε στην κάνναβη. Επρόκειτο για την εταιρεία Aphria η οποία κατά τα λεγόμενά της θα δημιουργούσε 500 θέσεις εργασίας στην Ξάνθη!
Το ξεσκέπασμα έγινε από το επενδυτικό φαντ (fund) QCM των ΗΠΑ, το οποίο μετά τις καταγγελίες του για την εταιρεία Folli-Follie, καταγγέλει την καναδική εταιρεία ότι δεν πρόκειται για μια σοβαρή εταιρεία και ότι η επενδυτική της πρόταση – επένδυση δεν ήταν σοβαρή και υπεύθυνη και ότι υπέκρυπτε δόλιους στόχους.
Η Aphria ιδρύθηκε το 2013 και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Τορόντο και στην ειδική αγορά της Νέας Υόρκης με κεφαλαιοποίηση άνω των 2 δισ. δολαρίων.
Γ.Δ.


Ενδιαφέρον μεν, αλλά…
Συγκεκριμένα η καναδική εταιρεία είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής και καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης στην Ξάνθη, δηλώνοντας πανέτοιμη να ξεκινήσει τις επενδύσεις και εντός του 2018. Μάλιστα εκπρόσωποί της είχαν πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα.
Τον περασμένο Μάρτιο στελέχη της είχαν βρεθεί στην Ελλάδα και ήρθαν σε επαφή με εκπροσώπους αγροτών από την Ξάνθη αλλά και συνεταιριστικές επιχειρήσεις και είχαν συζητήσει για την υλοποίηση της επένδυσης.
Σύμφωνα με το επιχειρηματικό πλάνο η επένδυση των Καναδών θα περιελάμβανε εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας δραστηριότητας που θα ξεπερνούσαν τα 92.000 τ.μ. θερμοκηπίων με παραγωγική δυναμικότητα άνω των 100 τόνων υψηλής ποιότητας φαρμακευτικής κάνναβης, ενώ θα δημιουργούνταν 450-500 θέσεις εργασίας έως το 2021.
Γ.Δ.


Οι κεντρώοι δίνουν νίκες
Η παραδοχή είναι σχεδόν απόλυτη. Ότι οι Κεντρώοι ψηφοφόροι είναι αυτοί που ουσιαστικά και τυπικά δίνουν τις νίκες στα κόμματα. Θα μετακινηθούν προς τα κεντροδεξιά, κερδίζει η Ν.Δ. Εάν μετακινηθούν προς κεντροαριστερά, θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ. Αυτές τις μετακινήσεις τις γνωρίσαμε τόσο πριν όσο και μετά την μεταπολίτευση. Κι αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά τα κόμματα και προσπαθούν να προσεταιριστούν τους ψηφοφόρους του Κέντρου. Οι οποίοι, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, ταξικά ανήκουν στη μεσαία λεγόμενη τάξη. Μια μεσαία τάξη που ως γνωστόν έχει πληρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό των κάθε μορφή φορολογιών και επιβαρύνσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Ως εκ τούτου, η επιλογή τους στις προσεχείς εκλογές κάθε μορφής θα είναι η ανάλογη…
Γ.Δ.


Ο Δημήτρης Πέτροβιτς
Σας έχω σήμερα φρέσκια είδηση από το μέτωπο των εκλογών για την Περιφέρεια. Όπως έχω πληροφορηθεί λοιπόν, ο Δημήτρης Πέτροβιτς συνεχίζει τις προσπάθειες για τη συγκρότηση του συνδυασμού του. Στόχος του δεν είναι να μπουν άτομα έτσι για να συμπληρωθεί αυτός, αλλά άτομα αξιόλογα και κυρίως χρήσιμα για την επόμενη ημέρα που θα κληθούν να διοικήσουν. Για το λόγο αυτόν επιμένει στην επιλογή ατόμων που διακατέχονται από πραγματική διάθεση προσφοράς.
Ήδη στην Ξάνθη συζητάει με 3-4 άτομα για να ολοκληρωθεί η απόφαση συμμετοχής. Μάλιστα το ψηφοδέλτιό του στον Έβρο έχει κλείσει κατά το μεγαλύτερο μέρος, στη Δράμα και Καβάλα προχωράει ικανοποιητικά και στη Ροδόπη γίνονται επαφές και συζητήσεις.
Γ.Δ.


«θα τά σπατάλαγες στο Μάτι»
Την Τρίτη 27.11.2018 ο Πρωθυπουργός της Χώρας ξεπέρασε ακόμα και τον εαυτό του στο Ζάππειο τον Ιούλιο, όταν «θριαμβευτής των Μνημονίων» για λίγη ώρα έσπασε τον ΣΥΡΙΖΑϊκό ενδυματολογικό κώδικα και φόρεσε μία γραβάτα, και έκανε ΤΗΝ δήλωση της θητείας του : «Και να τίς είχες τις δύο χιλιάδες, τι θα τίς έκανες; Θα τίς σπατάλαγες!». Ηταν η ετοιμόλογη απάντησή του στην αγωνιώδη ερώτηση μίας κατοίκου στο Μάτι Αττικής, που θρηνεί ακόμα τα 100 θύματα της πυρκαϊάς, για τα χρηματικά ποσά βοήθειας στους πυρόπληκτους στο Μάτι, που εκείνος τον περασμένο Ιούλιο είχε υποσχεθεί, όταν αυτόκλητος διά τηλεοράσεως ανέλαβε προσωπικώς την πολιτική ευθύνη για την εκατόμβη των νεκρών από το κυβερνητικό αλαλούμ των ημερών εκείνων. Αναίδεια; Χυδαιότητα; Προστυχιά; Κυνισμός; Η συνέχεια ήταν καλύτερη : υποσχέθηκε την ανέγερση Νοσοκομείου αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά αχάριστα λησμόνησε να πει ότι και αυτό θα είναι … δωρεά της Κυβέρνησης της Κύπρου! Η δήλωση αυτή δικαίως έλαβε αμέσως την τιμητική θέση της στην Βίβλο των Τιτάνων της πολιτικής σκέψης στην Χώρα μας δίπλα στην παγκάλειο αειθαλή ρήση «όλοι μαζί τά φάγαμε!». Ώστε η πυρόπληκτη, που βρέθηκε από το σπίτι της στο Μάτι στο … μάτι του κυκλώνα και θρηνεί ίσως δικό της άνθρωπο ή μπορεί να μην έσωσε από την φωτιά ούτε… βρακί (!), θα «σπατάλαγε» το … « χαρτζηλίκι» του ΣΥΡΙΖΑ, ε;! Το Μάτι έγινε για εμάς το μάτι του Κύκλωπα Πολύφημου και ο Τσίπρας απλώς ο … Κανένας – και χωρίς την ευστροφία του ομηρικού Οδυσσέως! Αλέξη, εσύ κάτσε με την Δούρου και τους Καρανίκες σου, εμείς αξίζουμε μία καλύτερη Ελλάδα…
Χαρίσιος Βαμβακάς


Η  σιωπή των αμνών…
Ο Αλέξης Τσίπρας στο καφενείο «Άρτιον» στο Μάτι  όπου συνάντησε πυρόπληκτους, εκεί που τους είπε το αμίμητο «Και να σου τα έδινα τα 2.000 ευρώ, δεν θα γινόταν τίποτα, θα τα σκόρπαγες, θα τα σπατάλαγες», συμπεριφέρθηκε όπως κάθε άνθρωπος που καβαλάει το κουτσάλογο της πρόσκαιρης εξουσίας και ξαμολιέται στα λιβάδια της αμετροέπειας, της αλαζονείας, της έπαρσης, του ψηλωμένου νου. Που νομίζει αφελώς, ότι κρατάει τον κόσμο στη χούφτα του χεριού του. Δεν το είπε σε τζογαδόρο, δεν το είπε σε μπουζουκόβιο, σε χαρτόμουτρο ή σε κοκάκια. Το είπε σε πληγέντες της φοβερής πυρκαγιάς στο Μάτι, που έστειλε στον άλλο κόσμο 99 ανθρώπους.
Δύο ψωροχιλιάρικα τι να σου κάνουν; Και απέναντι του Μεγάλου Πατέρα, εσείς, εσύ. Το καλό που σου θέλω, μη διανοηθείς να αναρωτηθείς γιατί τότε μοιράζει σε άλλους χαρτζιλίκια, πχ ένα εικοσάρικο αύξηση σε 500.000 συνταξιούχους ή χριστουγεννιάτικο μποναμά 500 ευρώ. Εκείνοι πιθανώς θα τα ενταφιάσουν, θα τα κρατήσουν όπως οι ερωτευμένοι την ερωτική αλληλογραφία τους ενώ εσύ, ναι εσύ, θα τα σπαταλούσες. Εκείνος το γνωρίζει εξ ενστίκτου. Ο λύκος της εξουσίας και η σιωπή των αμνών του….
Ρ.Β.


Το δεκάγραμμο του πολίτη
Το σχολείο σύμβολο. Μια τεράστια μηλιά, φορτωμένη άγουρα μήλα, νιάτα μαθητικά. Με καθρεφτάκια κινητά κάνουν σινιάλα απέναντι σε μια γριά ροδακινιά, με πεσμένα φύλλα και άνοστα σάπια ροδάκινα.
Αφήστε τα άγουρα μήλα ελεύθερα τα νιάτα, να σηκώσουν τη σημαία ψηλά. Σάπια ροδάκινα, κίτρινα φύλλα είστε για φαράσι και σκούπα και πέταμα στην άκρη.
Θάνος Μαυροδής
Εικαστικός


Δεν χρειάζονται χρίσματα στις δημοτικές εκλογές
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως γνωστόν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν διαθέτει στελέχη και συνεπώς, ο καταποντισμός του στις επερχόμενες εκλογές θεωρείται βέβαιος. Ψήφισε λοιπόν ένα εκλογικό σύστημα που ευνοεί την δημιουργία πολλών συνδυασμών και έτσι για να είναι, εφικτή η συγκρότηση πλειοψηφίας μέσα στο δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να συμπράξουν τουλάχιστον τρεις διαφορετικές παρατάξεις. Μέσα σε αυτήν την κατάσταση θα βρουν ρόλο και οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και με ένα 3-4% θα μπορούν να διαπραγματευθούν με τον νικητή των εκλογών. Αντιλαμβάνεται κανείς τι παζάρι θα γίνεται.
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση έχει κανένα νόημα τα κόμματα να χρίσουν κάποιον υποψήφιο, όταν από τον ίδιο χώρο θα υπάρξουν άλλοι 3-4 για τους παραπάνω λόγους; Γιατί να εκτεθούν στην στήριξη μιας υποψηφιότητας που η εκλογική της επίδοση, λόγω του πολυκερματισμού, θα είναι αισθητά χαμηλότερη από την δύναμη του κόμματος που την υποστηρίζει; Από την άλλη την πλευρά οι «αντάρτες» δεν έχουν κανένα λόγο να πειθαρχήσουν. Αυτό που θα τους υποσχεθεί το κόμμα, μπορεί να το κατακτήσουν λόγω του εκλογικού νόμου και μόνοι τους, με αυτόνομη κάθοδο. Στο κάτω-κάτω είναι πολύ πιο λογικό τα κόμματα να αφήσουν τις τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν. Σε μια τέτοια πολύπλοκη διαδικασία δεν έχουν λόγο να εμπλακούν.
Η Νέα Δημοκρατία, κυρίως, που στοχεύει σε ευρεία νίκη στις επερχόμενες βουλευτικές, δεν έχει την πολυτέλεια να δαπανήσει χρόνο, ενέργεια και χρήμα για τις δημοτικές εκλογές. Δεν έχει λόγο να δώσει χρίσμα σε κανένα. Άλλες είναι οι προτεραιότητες της….
Σ.Μ.


Δάσκαλε που δίδασκες…
Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ ήταν χθες στην Ξάνθη στο πλαίσιο της εκδήλωσης ενημέρωσης που πραγματοποιεί η ΑΔΕΔΥ σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς (Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ, ΕΚΞ, Συνταξιούχους) για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό. Τόσο ο πρόεδρος κ. Πάιδας όσο και ο αντιπρόεδρος κ. Μπράτης ήταν ιδιαιτέρως καυστικοί και άσκησαν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στα εργασιακά και στο συνταξιοδοτικό. Μέχρι «αρχιψεύταρο» αποκάλεσε ο κ. Μπράτης τον υπουργό κ. Κατρούγκαλο. Δυσκολεύτηκαν ακόμη να αναγνωρίσουν ως θετικό το γεγονός ότι και με την βούλα του EG δεν θα περικοπούν οι συντάξεις υποστηρίζονται ότι ο αγώνας της ΑΔΕΔΥ συνέβαλε σ’ αυτό και όχι της κυβέρνησης. Μπορεί να θέλουν να κρύψουν τις πολιτικές στους καταβολές οι «γαλάζιοι» συνδικαλιστές αλλά αυτές δεν κρύβονται… Το νόστιμο είναι όταν τους ρωτήσαμε γιατί το συνδικαλιστικό κίνημα δεν είχε ακροατήριο και συμμετοχή στις απεργίες μας είπαν ότι φταίνε σφάλματα του παρελθόντος και κυρίως η κομματικοποίηση!
Δάσκαλε που δίδασκες… δηλαδή (γιατί κι οι δυο δάσκαλοι είναι).
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…