Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

0

Πάλι τα fake news
Σε μείζον θέμα αναδείχθηκε η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης που διακινείται σκοπίμως μέσω του Διαδικτύου, στο συμβούλιο κορυφής της ΕΕ που ολοκληρώθηκε προχθές στις Βρυξέλλες. Η ανάληψη δράσης για τον περιορισμό των fake news  κρίθηκε απαραίτητη και ενόψει των ευρωεκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Μάιο. Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών δήλωσαν τη στήριξή τους στο σχέδιο που προτάθηκε και στόχος του οποίου είναι να τεθεί ένας φραγμός σε αυτό που οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπουν ως κατευθυνόμενη επιχείρηση εσκεμμένης παραπληροφόρησης από τη Ρωσία. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός έγκαιρου συστήματος προειδοποίησης που θα ενεργοποιεί κράτη και κολοσσούς του Διαδικτύου όπως το Facebook και η Google να αφαιρούν το περιεχόμενο που κρίνεται παραπλανητικό ή ακόμα και παράνομο.
Γ.Δ.


Σε αναμονή η Ξάνθη
Στη λίστα αναμονής λοιπόν για άλλη μια φορά η Ξάνθη. Τη φορά αυτή την τοποθέτησε εκεί το ΚΙΝΑΛ μαζί βέβαια και με μερικές ακόμη περιοχές της χώρας που θα περιμένουν τις νέες ανακοινώσεις των υποψηφίων βουλευτών. Δεν γνωρίζουμε την αιτία της μη ανακοίνωσης αλλά την υποψιαζόμαστε.
Προφανώς το ΚΙΝΑΛ επιθυμεί να συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο κάποιος επώνυμος εκπρόσωπος της μειονότητας ο οποίος θα έχει πρόσβαση στους ψηφοφόρους. Κι επειδή αυτό δεν είναι εύκολο υπό τις παρούσες συνθήκες, το ψάχνει το πράγμα αρκετά. Πού θα καταλήξει, άγνωστο, όπως άγνωστο πότε θα τελειώσει η περίοδος ψαξίματος.
Βέβαια στους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας οι υποψηφιότητες έκλεισαν χωρίς κανένα πρόβλημα. Μόνον η Ξάνθη είναι στο θάλαμο αναμονής. Ελπίζουμε να τελειώσει η αναμονή γρήγορα…
Γ.Δ.


Παράπονο Βορειοηπειρώτη
Συμπολίτης μας με καταγωγή από τη Βόρεια Ήπειρο, δηλαδή τη Νότια Αλβανία, μας έστειλε σύντομη επιστολή με την οποία μας μεταφέρει ένα μεγάλο παράπονό του για την πατρίδα καταγωγής όχι μόνον του ίδιου αλλά χιλιάδων άλλων. Μας γράφει:
«Κύριε Διευθυντά, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θα έπρεπε ήδη να είχε κάνει τουλάχιστον 10 κινήσεις ασφυκτικής πίεσης ενάντια στην αρπαγή των ελληνικών περιουσιών της Χειμάρρας. Αντ’ αυτού περιορίστηκε σε μια αμφίβολης σοβαρότητας ανακοίνωση περί καλής γειτονίας. Παρακολουθούμε το χρονικό νέας εθνικής συμφοράς… Και μάλιστα εν σιωπή και χωρίς ουσιαστικές αντιδράσεις.»
Γ.Δ.


Βάνδαλοι έσβησαν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο  της πόλης
Βανδαλισμός είναι η κατάλληλη λέξη για να περιγράψει κανείς την καταστροφή που έκαναν άγνωστοι στον ηλεκτρονικό πίνακα του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου με αποτέλεσμα να μην ανάβει. Άγνωστοι οι δράστες  άγνωστα και τα κίνητρά τους και το μόνο που μπορεί να σκεφτεί κάνεις είναι ο τι ήθελαν να δείξουν την αντίδραση τους είτε στην γιορτή είτε στο στολισμό είτε έτσι για πλάκα γιατί κάποιοι το κάνουν κι αυτό και ξέσπασαν στο δέντρο. Είναι οι ίδιοι που καταστρέφουν έτσι χωρίς δεύτερη σκέψη την δημόσια περιουσία αλλά και δεν σέβονται την ελευθερία έκφρασης  του συνόλου.
Είναι λυπηρά δείγματα έλλειψης παιδείας και αντιδημοτικής συμπεριφοράς
Μ.Ξ.

Με αφορμή δυο λόγια γνωστά
Δυο λόγια πάλι για τον Τύπο και τα ΜΜΕ γενικά. Τα έχουμε ξαναπεί, είναι γνωστά. Όμως, τι τραγικό, όλοι, ή σχεδόν όλοι σύντομα τα ξεχνούν. Ας είναι. Εμείς θα τα ξαναπούμε με αφορμή την βομβιστική –τρομοκρατική επίθεση σε ένα συγκρότημα Μέσων Ενημέρωσης.
Ο Τύπος λοιπόν (και η Τηλεόραση και το Ραδιόφωνο κοντά) σκοπό έχουν την Ενημέρωση, τον Σχολιασμό των γεγονότων, την Αποκάλυψη γεγονότων κακής διαχείρισης δημοσίου χρήματος αλλά και ενεργειών που εμπίπτουν στο Ποινικό Δίκαιο και βέβαια τη Στήριξη ή Αποδοκιμασία μιας κυβέρνησης ή πολιτικής παράταξης.
Έτσι, τηρώντας και εφαρμόζοντας όλα τα παραπάνω – και άλλα πολλά –  τα Μέσα Ενημέρωσης και δη ο Τύπος, γίνονται ο προμαχώνας για την τήρηση των αρχών της Δημοκρατίας, της Ελευθεροτυπίας και της εφαρμογής του Νόμου κι όχι της Ανομίας.
Γ.Δ.


Παραδοχή ή όχι;
Η καθημερινότητα των Ξανθιωτών είναι δεδομένο ότι περιστρέφεται γύρω από τον δήμο Ξάνθης. Τα υπόλοιπα αποτελούν ενδιαφέρον της γενικής πολιτικής της εκάστοτε κυβέρνησης. Οι πολίτες-δημότες λοιπόν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.) προσφεύγουν για θέματα του τόπου διαμονής και σωστά πράττουν. Ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι οι άνθρωποί τους και από αυτούς απαιτούν να ανταποκρίνονται στις διάφορες υποδείξεις, παρατηρήσεις που σκοπό έχουν να βοηθήσουν το Δήμο στο να επιλυθούν μικρά, καθημερινά θέματα που παρατηρούν οι δημότες και ζητούν επισημαίνοντάς τα να λυθούν. Αντί λοιπόν οι δημοτικοί μας άρχοντες σε όλη την κλίμακα αξιώματος να χαίρονται για τη στάση αυτή των δημοτών, ακούν μεν την παρατήρηση αλλά στη συνέχεια, συνήθως, την αγνοούν.
Το γιατί ανταποκρίνονται μ’αυτήν τη νοοτροπία οι αρμόδιοι, μόνον οι ίδιοι μπορούν να μας το πουν. Πάντως το δικαίωμα οι δημότες να κάνουν επισημάνσεις, παρατηρήσεις και να εκφράζουν την άποψή τους, τουλάχιστον από τις φιλόξενες σελίδες της Εφημερίδας μας θα συνεχιστεί. Η πόλη, οι δήμοι συνολικά, δεν είναι ιδιοκτησία ή περιουσία του εκάστοτε πλειοψηφούντος συνδυασμού. Είναι όμως των Πολιτών, Δημοτών. Που ζουν σ’αυτήν, μικρή ή μεγάλη, κι έχουν απαιτήσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Αν αυτό κάποιοι δεν το έχουν ακόμη αντιληφθεί, τότε πολύ κακώς βρίσκονται εκεί που βρίσκονται…
Γ.Δ.


Παλιόκαιρος
Σε τρίπτυχο μας ήρθε η κακοκαιρία στην πόλη, ενώ στην ορεινή περιοχή έχουμε και το χιόνι. Λοιπόν. βρέχει, φυσάει, κάνει κρύο. Ένας γνωστός συνδυασμός για μας τους Ξανθιώτες ου τον ζούμε χρόνια τώρα και θα πορευτούμε μαζί του άλλα τόσα και περισσότερα.
Και μια διαπίστωση ανθρώπου που ήρθε από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Ο οποίος στον πρώτο του Χειμώνα στην Ξάνθη, δήλωσε ότι δεν έχει ξανακρυώσει ποτέ τόσο πολύ!
Ο άνθρωπος μάλιστα εξήγησε ότι το κρύο στη Ρωσία είναι διαφορετικό. Είναι «χοντρό» αντιμετωπίζεται εύκολα. Το κρύο της Ξάνθης,  που συνοδεύεται από τον Θρακιά, κυριολεκτικά σε παγώνει, φτάνει μέχρι το κόκκαλο…
Γ.Δ.


Χαρά με το χιόνι
Κάποιοι όμως την περίοδο αυτή είναι μέσα στη χαρά. Τρίβουν τα χέρια τους και ετοιμάζονται να εξορμήσουν προς τις διάφορες χιονοδρομικές πίστες. Ελλαδικές ή Βουλγάρικες. Το γεγονός ότι έχει χιονίσει ήδη σε Μακεδονία κι αλλού, σημαίνει ότι οι φίλοι του σκι θ’ απολαύσουν το αγαπημένο τους σπορ είτε στο Φαλακρό, είτε μακρύτερα στο Καϊμακτσαλάν.
Το σκι στο χιόνι έχει τους δικούς του φανατικούς φίλους που περιμένουν πως και πώς να χιονίσει για να βάλουν τα πέδιλά τους και να κατέβουν τις διάφορες πίστες απολαμβάνοντας το σπορ αυτό.
Γενικά το χιόνι για μας τους Μεσογειακούς αποτελεί μια ιδιαίτερη χαρά. Το θέλουμε, παρότι δεν είμαστε εξοικειωμένοι μαζί του. Γι’αυτό η λαχτάρα,  έστω για λίγο.
Γ.Δ.


Η πανταχού παρούσα κα Θάνου
Εν μέσω αντιδράσεων από τη Νέα Δημοκρατία (με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ήδη κοινοποιήσει το θέμα στις Βρυξέλλες), το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι, «πέρασε» την Τετάρτη από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο διορισμός της Κατερίνας Θάνου (προϊστάμενης του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού) στη θέση της επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η κα Θάνου διορίστηκε με τις θετικές ψήφους της Ένωσης Κεντρώων και της Χρυσής Αυγής. Καταψήφισαν ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».
«Για την ΝΔ η συγκεκριμένη πρόταση είναι προκλητική και απαράδεκτη. Υπονομεύει την ανεξαρτησία της Επιτροπής. Γεννά ζήτημα λειτουργίας της ίδιας της Αρχής και λέμε από τώρα ότι ως τέτοιο θα το αντιμετωπίσουμε ως κυβέρνηση», παρατήρησε ο Μάκης Βορίδης ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος την κατακεραύνωσε «Είστε πρώην Πρωθυπουργός. Επίτιμη πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Θα καταδεχθείτε με τέτοια πορεία να καταλάβετε τη θέση αυτή με αντιρρήσεις; Με ποια αντίληψη θα ασκήσετε τα καθήκοντά σας περί ερμηνείας του Δικαίου;». Η απάντηση της κυρίας Θάνου ήταν η δήλωση σε δημοσιογράφους πως «δεν μπορεί να με διώξει κανείς. Μόνο αν παραιτηθώ»!
Άλλη μία φορά η κυβέρνηση επιλέγει σε μία ανεξάρτητη αρχή όπου απαιτείται συναίνεση με όλα τα κόμματα, να τοποθετήσει ένα πρόσωπο ποικιλοτρόπως εξαρτώμενο (η πλέον πανταχού παρούσα Βασιλική Θάνου) του πιο στενού κομματικού της περιβάλλοντος, αδιαφορώντας αν αυτό επιτυγχάνεται με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής. Όπως δήλωσε άλλωστε παλιότερα ο κ. Βούτσης «δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι»- όταν μας βολεύει θα προσθέταμε εμείς….
Τ.Π.


Νέο σκάνδαλο για το Facebook
Νέες αποκαλύψεις έρχονται στη δημοσιότητα από το σκάνδαλο της Cambridge Analytica με το “φακέλωμα” προσωπικών δεδομένων χρηστών και την εμπορική τους χρήση.
Όπως αποκαλύπτουν σήμερα οι New York Times, η εταιρεία του Ζούκερμπεργκ έδωσε πρόσβαση σε μεγάλο όγκο δεδομένων σε μια σειρά από κολοσσούς όπως η Microsoft, η Amazon, το Netflix και το Spotify. Οι συμφωνίες βοηθούσαν το Facebook να κερδίσει περισσότερους χρήστες και τους “συνεργάτες” του να προσθέσουν νέα χαρακτηριστικά στα προϊόντα τους, αποφεύγοντας αποτελεσματικά τους κανόνες απορρήτου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το κοινωνικό δίκτυο επέτρεψε στη μηχανή αναζήτησης της Microsoft να βλέπει τα ονόματα σχεδόν όλων των φίλων των χρηστών του Facebook χωρίς τη συγκατάθεσή τους, ενώ έδωσε και τη δυνατότητα σε Netflix και Spotify να διαβάζουν τα προσωπικά μηνύματα των χρηστών.
Πρόσφατα είχε μια σημαντική ημερίδα ενημέρωση στην Ξάνθη με καλεσμένο τον ερευνητή ηλεκτρονικών εγκλητηρίων κ. Σφακιανάκη ο οποίος αναφέρθηκε και σ’ αυτό το θέμα. Είπε δηλαδή ότι με το να δημοσιεύουμε φωτογραφίες από προσωπικές στιγμές στο Facebook ή παιδιών δίνουμε «τροφή» για εγκλήματα όπως παιδική πορνογραφία ή «φακέλωμα».  Εκθέτουμε σε κοινή θέα προσωπικά δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν  ποικιλοτρόπως και πάντα εις βάρος μας.
Γι αυτό απαιτείται σώφρονα χρήση και προστασία των προσωπικών δεδομένων μας.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…