Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

0

Δυο λόγια για την ωραία Ελένη που δε ζει πια
Ο θάνατος κάθε νέου ανθρώπου είναι μια συγκλονιστική απώλεια. Γίνεται όμως μια τραγική ιστορία όταν αυτός προέρχεται από την επίθεση δύο νεαρών. Έτσι, η απώλεια που οι γονείς και συγγενείς βιώνουν γίνεται αφόρητη, όταν η νεαρή Ελένη πλήρωσε την άρνησή της να συνευρεθεί με τους δύο νέους. Όταν είπε «Όχι». Η «ωραία Ελένη» του Διδυμοτείχου, ήδη βρίσκεται στον άλλο κόσμο. Ήδη οι γονείς έκλαψαν το βλαστάρι τους, πόνεσαν και πλέον θα ζουν και θα πληγώνονται από την απουσία της.
Είναι τραγικό. Κάθε θάνατος είναι τραγικός. Σ’ αυτήν όμως την περίπτωση ο πόνος γίνεται αβάστακτος γιατί η Ελένη ζούσε όταν την «πέταξαν» στο γκρεμό, στη θάλασσα. Και θα ζούσε σήμερα εάν οι δύο «άνδρες» την μετέφεραν στο Νοσοκομείο.
Λίγα λόγια για ένα αθώο πλάσμα που πλήρωσε τον «ανδρισμό» δύο υπανθρώπων. Τι κρίμα…
Γ.Δ.


Ζητούν να πληρωθούν τα παλιά χρέη
Από τα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, εστάλη προς τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης, επείγουσα εντολή να εισπραχθούν μέχρι τέλος του έτους όσα καθυστερούμενα χρέη υπάρχουν των συνδρομητών από το 2013 και μετά.
Μάλιστα στην εντολή επισημαίνεται πως μετά την προθεσμία λήξης, όσοι δεν τακτοποιήσουν την οφειλή τους αυτή θα βεβαιωθεί στην εφορία. Πράγμα που βέβαια σημαίνει ότι θα είναι αδύνατο να πάρει κανείς Φορολογική Ενημερότητα.
Όσοι λοιπόν έχουν τέτοιες οφειλές μπορούν να τις τακτοποιήσουν εξοφλώντας τες και με μηνιαίες δόσεις, μεταβαίνοντας στην έδρα των γραφείων ΔΕΥΑ των δήμων. Και καλά μέχρι εδώ. Χρέη είναι πρέπει να πληρωθούν. Απορία όμως δημιουργεί ο χρόνος που επελέγη. Διότι οι δημότες τους νυν δημάρχους θα βλαστημούν όντας προεκλογική χρονιά…
Γ.Δ.


Και μια εκδήλωση
Η Ομάδα Διάσωσης και Διαχείρισης Ανθρωπιστικών Κρίσεων που μάλλον πρόσφατα έχει δημιουργηθεί, μας προσκαλούν τους συμπολίτες, στην τελετή Ορκωμοσίας των Δοκίμων Εθελοντών Διασωστών εκπαιδευτικής σειράς 2016-2017. Η οποία εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του 3ου Λυκείου, στις 8 Δεκεμβρίου στις 19:00 ώρα.
-Να πάμε, μας ενδιαφέρει.
Γ.Δ.


Προχωράει έστω και αργά
Άντε πάλι η συζήτηση για το φυσικό αέριο και η σύνδεση που αναμένεται να γίνει σε έξι πόλεις της Περιφέρειάς μας για οικιακή χρήση. Χθες μάλιστα πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση στην πόλη παρουσία φορέων απ’ όλη την Περιφέρεια στο ξενοδοχείο Ελισσώ.
Με την ευκαιρία λοιπόν οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι τα πρώτα 29 εκ. ευρώ που θα διατεθούν στη ΔΕΔΑ, αποτελούν ποσό που δέσμευσε ο τέως Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης. Ο οποίος ήταν μάλιστα απόλυτα προσανατολισμένος στο να υλοποιηθεί η σύνδεση των πόλεων με το δίκτυο φυσικού αερίου για οικιακή χρήση.
Στον σχεδιασμό λοιπόν που αναμένουμε να δούμε κάποτε να ξεκινά, προβλέπεται να δημιουργηθεί δίκτυο 500 χιλιομέτρων στις έξι πόλεις. Χαιρετίζουμε την εκδήλωση που υλοποιήθηκε στην πόλη ως μια ένδειξη κι όχι, ελπίζουμε, ως μια προεκλογική φιέστα.
Γ.Δ.


Ανοιχτό βήμα προς όλους
Παγίως η Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ στα σαράντα δύο χρόνια (42) λειτουργίας της, αποτελούσε ανοιχτό βήμα των απόψεων πολιτικών παρατάξεων, υποψηφίων δημάρχων, Περιφερειαρχών, βουλευτών. Δεν αρνήθηκε τη φιλοξενία κάθε άποψης, δηλώσεις οποιουδήποτε υποψηφίου. Αποτέλεσε δέσμευση και συνεχίζει να λειτουργεί με γνώμονα τις δημοκρατικές και πλουραλιστικές αρχές προς όλες τις κατευθύνσεις. Το ίδιο προφανώς θα πράξει και στις προσεχείς εκλογές, τόσο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και τις βουλευτικές.
Τα παραπάνω τα αναφέρουμε παρότι για μας θεωρούνται ως δεδομένα και αυτονόητα. Όμως χρειάζεται να τα υπενθυμίζουμε προς γνώσιν όλων, μηδενός εξαιρουμένου.
Γ.Δ.


Περί Φυσικού Αερίου
Ας προσεγγίσουμε λοιπόν το θέμα «φυσικό αέριο». Κατ’ αρχάς αποτελεί μια φθηνή καθαρή ενεργειακή λύση, απολύτως ασφαλή. Ήδη Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα είναι συνδεδεμένες, ζουν μ’αυτό και το γνωρίζουν αρκετά. Εάν λοιπόν υλοποιηθεί το πρότζεκτ για την Περιφέρειά μας και η σύνδεση του δικτύου ολοκληρωθεί, θα πρόκειται για μεγάλη επιτυχία.
Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι για την υλοποίηση του δικτύου πως θα απαιτηθούν υπόγειες συνδέσεις. Άρα κόστος και ταλαιπωρία. Επίσης, στην αρχή οι οικιακές συνδέσεις θα είναι σχετικά λίγες διότι οι οικοδομές (πολυκατοικίες)  διαθέτουν καυστήρες πετρελαίου. Οι οποίοι ή θα πρέπει ν’ αντικατασταθούν ή να συνδεθεί το κάθε διαμέρισμα χωριστά έχοντας δικό του ειδικό καυστήρα αερίου με τον δικό του ατομικό μετρητή.
Ακόμη, στην οικιακή πλέον σύνδεση μπορούν να συνδεθούν εκτός της κουζίνας για ζεστό νερό και του μπάνιου και λειτουργίες νέων κουζινών που θα λειτουργούν με αέριο, γεγονός που σημαίνει ότι το μηνιαίο κόστος θα είναι μικρότερο από το ηλεκτρικό ρεύμα ή το πετρέλαιο κατά 30 τοις εκατό οπωσδήποτε.
Γ.Δ.


Προϊστορία του Φυσικού Αερίου
Όμως θα πρέπει στο όλο θέμα της σύνδεσης του φυσικού αερίου με τις πόλεις, ν΄αναφέρουμε πως υπάρχει μια προϊστορία. Μια προϊστορία που μας πάει αρκετά χρόνια πίσω, γύρω στα είκοσι. Διότι από τότε συζητείτο το θέμα του φυσικού αερίου το οποίο ήδη τροφοδοτεί επιχειρήσεις, νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα για τις ανάγκες τους και φθάνει λίγο έξω από την Κομοτηνή, στο γνωστό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω Φυσικού Αερίου.
Ο αγωγός «υψηλής τάσης» να τον πούμε για να αντιληφθούμε καλύτερα, διέρχεται έξω από την πόλη της Ξάνθης. Στα σημεία μάλιστα της διανομής του κατά διαστήματα έχουν τοποθετηθεί πινακίδες που ενημερώνουν τους πολίτες για να μην σπάσουν τον αγωγό. Για τον οποίο αγωγό για να έχει τη δυνατότητα διανομής σε «χαμηλή τάση» έχει δημιουργηθεί σταθμός στην περιοχή του χωριού Εξοχή. Εκείνο που λείπει και θα πρέπει να γίνει είναι το εσωτερικό δίκτυο μέσα στην πόλη.
-Εν αναμονή, ελπίζοντας να μην περιμένουμε άλλα είκοσι χρόνια…
Γ.Δ.


«…και είναι βέβαιο ότι μια μέρα θα στραφούν κατά των ευεργετών τους»
Με αφορμή πρόσφατο σχόλιο της στήλης, φίλος αναγνώστης τηλεφώνησε για να συμπληρώσει το σχόλιο με την δική του άποψη. Μου είπε λοιπόν πως είναι σχεδόν βέβαιο ότι μια μέρα, όχι αργά, αυτοί που έχουν βοηθηθεί παντοιοτρόπως, κυρίως υλικά, θα στραφούν κατά των ευεργετών τους.
Μάλιστα για να ενισχύσει την άποψή του την ανέλυσε εν συντομία λέγοντας. Όσο έχει άμεση την ανάγκη στήριξης το άτομο αυτό από τον ευεργέτη του, είναι πάντα σύμφωνος, χωρίς αντίλογο, τον επαινεί δημόσια, τον κολακεύει ιδιωτικώς και εμφανίζεται ως φίλος του ισχυρού. Όταν λοιπόν θεωρήσει ότι δυνάμωσε αρκετά, τότε στρέφεται εναντίον του μέχρι χθες ευεργέτη του, αφήνοντας απειλές για δημοσιοποίηση κάποιων προσωπικών συζητήσεων.
Τα φαινόμενα αυτά δυστυχώς τα ζούμε και στην περιοχή μας. Το περίεργο όμως είναι ότι τα θύματα αυτής της λειτουργίας αντί να μειώνονται, αυξάνονται, κι αυτό αποτελεί ένα μυστήριο για την ποιότητα των ανθρώπων που διαθέτει ο τόπος μας, για το επίπεδό τους.
Και κάτι τελευταίο: Αποδεικνύεται για μια φορά ακόμη πόσο διαβρωτικός είναι ο λαϊκισμός, πόσο κάποιοι άνθρωποι αρέσκονται στη δημοσιότητα και δέχονται να νομιμοποιούν παρόμοιες συμπεριφορές χρόνια τώρα.
Γ.Δ.


Το φυσικό αέριο και οι …αερολογίες του παρελθόντος
Έφτασε επιτέλους η στιγμή να ανακοινωθεί επίσημα η έναρξη της διαδικασίας υλοποίησης ενός  έργου που περιμένουμε ως τοπική κοινωνία εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια! Πρόκειται για την σύνδεση φυσικού αερίου για αστική κατανάλωση. Είναι γνωστό πως εδώ και χρόνια περνούν έξω από την Ξάνθη αγωγοί και μέσης τάσης και απ’ αυτούς παίρνουν αέριο το νοσοκομείο και διάφορες επιχειρήσεις. Κατά καιρούς πολλοί τοπικοί πολιτικοί παράγοντες προσπάθησαν να κάνουν κάτι γι αυτό αλλά τα χρόνια περνούσαν και τίποτε δεν έγινε. Ο Γιώργος Παυλίδης ήταν αυτός που με αφορμή την διέλευση του ΤΑΡ διεκδίκησε από την πολιτεία  ως ανταποδοτικά τη σύνδεση αυτή με τις 6 πόλεις της περιφέρειας μας.
Και γι αυτό και η επίσημη ανακοίνωση του έργου έγινε στην Ξάνθη παρουσία τη συζύγου του.
Μ.Ξ.


Πολιτική εκδήλωση της ΝΔ
Είναι γεγονός ότι  η εκδήλωση έμοιαζε με πολιτική εκδήλωση της Ν.Δ. κι όχι απλά για μια εκδήλωση ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας ότι ξεκινά ένα έργο που την αφορά. Παλαιά και νέα «γαλάζια» στελέχη ήταν σε πλήρη παράταξη. Αντίθετα κανένα μα κανένα κυβερνητικό στέλεχος είτε βουλευτής είτε τοπικός εκπρόσωπος. Αυτό βέβαιο δεν ήταν τυχαίο… ούτε όμως ωραίο και δείχνει το χάος που χωρίζει τους πολιτικούς του τόπου μας.
Δεν μπορούν ούτε να ανεχτούν ο ένας την παρουσία του άλλου πόσο μάλλον να συνεργαστούν!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…