Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

0

 Το Μέρισμα
Δεν υπήρχε άλλη συζήτηση την Παρασκευή στην πόλη. Όπου και να στεκόταν όπου και να βρισκόταν κάποιος είτε σε μαγαζί είτε στα καφέ είτε σε παρέες περαστικών, το θέμα ήταν το Μέρισμα καθώς από το βράδυ της Πέμπτης άρχισε να πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Κάποιοι που έκαναν την αίτηση και δεν τα πήραν ακόμη έτρεχαν να ρωτήσουν τους λογιστές, αγωνιούσαν. Δεν είναι και λίγα 400 ευρώ ιδιαίτερα αν είσαι άνεργος. Το ζήτημα βέβαια είναι πόσο μπορεί να συνεχιστεί αυτή η επιδοματική πολιτική γιατί αντιμετωπίζει πρόσκαιρα ένα πρόβλημα και απ’ την άλλη …καλομαθαίνει κάποιους να μην ψάχνουν για δουλειά ή να βρουν τρόπους να βελτιώσουν τα οικονομικά τους αφού βολεύονται με τα επιδόματα.
Μ.Ξ.


Προς προβληματισμό
Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση υπάρχουν υπερβολές, βαρύγδουπες δηλώσεις, και επίθετα! Σε μας εδώ στην Ξάνθη τα όργανα άρχισαν πολύ πριν την επίσημη έναρξη, ακόμη πριν αρχίσουν να δηλώνουν οι υποψήφιοι τις υποψηφιότητές τους.
Έτσι, εμφανίστηκαν κάποιες επιλογές ρητορικής από νέους υποψήφιους και αυτούς που τους υποστηρίζουν τα Μέσα Ενημέρωσης, που προσβάλλουν και απαξιώνουν την επαγγελματική, κοινωνική και πολιτική διαδρομή ανθρώπων του δημόσιου βίου στο δήμο Ξάνθης, πάντα στο βωμό της μικροπολιτικής πρακτικής, της σκοπιμότητας, του λαϊκισμού και εκχυδαϊσμού.
Μας προκαλεί προβληματισμό το συνεχές ύφος κάποιων Μέσων Ενημέρωσης που επιλέγουν να διεξάγουν τον προεκλογικό τους αγώνα υβρίζοντας. Αυτά όλα προκαλούν εντονότατες αντιδράσεις στους Ξανθιώτες ψηφοφόρους που εν τέλει μόνον εκείνοι «ανεβάζουν και κατεβάζουν» Δημάρχους και δημοτικές αρχές στο πλαίσιο πάντα των δημοκρατικών διαδικασιών.
Πράγματα βέβαια που αγνοούν οι άνθρωποι αυτοί, όπως αγνοούν τον σεβασμό προς κάθε υποψήφιο.
Γ.Δ.


Ακούει κανείς;
Εξόχως ανησυχητικές και μοιραίες διαστάσεις λαμβάνει το μεταναστευτικό-προσφυγικό κύμα στον Έβρο και παρότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αρμόδιοι και εμπλεκόμενοι φορείς παραδέχονται ότι έχουν γνώση της αύξησης των ροών, δε φαίνεται να υπάρχει αποτελεσματική παρέμβαση, σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το μαρτυρούν οι καθημερινές συλλήψεις μεταναστών, οι καταδιώξεις, αλλά και οι τραγωδίες που καταγράφονται στους δρόμους της ΑΜΘ.
Όσοι διασχίζουν συχνά την Εγνατία οδό, κυρίως στις περιοχές της Θράκης, κατά τις βραδινές ώρες συναντούν συχνά μη νόμιμους μετανάστες που κινούνται σε μικρές ή μεγάλες ομάδες, που προσπαθούν να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα με τα πόδια… Και ο κίνδυνος νέων θυμάτων μεγαλώνει απειλητικά.
Έγιναν και αυτές οι εικόνες καθημερινότητα… Και το χειρότερο, αν δούμε όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στη Μόρια και τα άλλη νησιά του ΒΑ Αιγαίου, όπου ο ανθρωπισμός βάζει στοίχημα μέρα-μέρα, ούτε ξέρουμε πού θα φτάσει.
Ε.Δ.


Υπερπλεόνασμα : η δημιουργική λογιστική του ΣΥΡΙΖΑ
Παρά το περί του αντιθέτου διαδιδόμενο, η Χώρα μας είναι η κοιτίδα των επιστημών και ειδικώς της σύγχρονης οικονομικής. Από τα τέλη του 20ου αιώνα (όταν εισερχόμαστε στο ευρώ με αλχημείες!) και κυρίως στα πρώτα έτη του 21ου αιώνα (όταν ο και Καθηγητής Αλογοσκούφης μάς έβαζε σε κοινοτική απογραφή και επιτήρηση και την ίδια στιγμή ξεπερνούσε τον «Τσοβόλα, δώσ’τα όλα!») διεθνώς κατοχυρώθηκαν ως … πατέντες οι όροι “Greek statistics” και «δημιουργική λογιστική», ενώ στην Βαρουφάκειο περίοδο θεσπίσαμε και την «δημιουργική ασάφεια». Το βασικό σε κάθε επιστήμη είναι η επαλήθευση και η επιβεβαίωση των μεθόδων και των αποτελεσμάτων, οπότε τι άλλο να κάνει κανείς, παρά να θαυμάσει ως «δημιουργική λογιστική» τα υπερπλεονάσματα της Κυβέρνησης. Ακόμα και εάν αυτά δημιουργούνται, επειδή με θράσος η Γενική Κυβέρνηση και οι Κρατικοί Φορείς ως μεγαλοκατασκευαστές «φεσιών» έχουν κάνει πολύμηνη στάση πληρωμών την ίδια ώρα, που η φορολογία και η επιβολή εισφορών και τελών καταπνίγει τους πάντες. Αρα, Ακαδημία Επιστημών στην Στοκχόλμη, ερχόμαστε για το Νόμπελ (όχι Οικονομίας, αλλά) Χημείας, για να τό παραλάβουν όσοι εργάσθηκαν και κατάφεραν να κάνουν την Πατρίδα, που παρέλαβαν, σκουπιδαριό…
ΧΒ


Δέκα έτη Cosco στο λιμάνι Πειραιά – δέκα έτη μαθημάτων ανεξαρτησίας
Τον Νοέμβριο συμπληρώθηκαν δέκα έτη από την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, και του Κινέζου Προέδρου, Χου Ζιντάο, για την παραχώρηση της λειτουργίας και εκμετάλλευσης του λιμένα Πειραιά στον κινεζικό κολοσσό, COSCO. Σύσσωμη η τότε αντιπολίτευση είχε αντιδράσει, ενώ οι απίθανες εικόνες του Γιώργου Α.Παπανδρέου με τον τότε «Πειραιάρχη του ΠΑΣΟΚ», Γιάννη Μίχα, να δείχνουν ότι βασανίζονται από δακρυγόνα της ΕΛΑΣ και του ΛΣ σε συλλαλητήριο στο λιμάνι, που ωστόσο δεν είχαν … ριχθεί (!), πώς να ξεχασθούν άραγε;…
Η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης Καραμανλή ήταν η τελευταία μίας σειράς κινήσεων υψηλής πολιτικής εκείνου του έτους μη αρεστών στην Κοντολίζα Ράϊς, ΥΠΕΞ στην Κυβέρνηση Μπους, η Χώρα είχε ψηφισθεί μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (2006-2008), το veto στο ΝΑΤΟ για τα Σκόπια στο Βουκουρέστι είχε προβληθεί παρά τις συμμαχικές «υποδείξεις», η συμφωνία για φυσικό αέριο με την Ρωσία του Πούτιν άλλαζε τον ενεργειακό χάρτη στην περιοχή, από κοντά και οι συζητήσεις για προμήθεια γαλλικών οπλικών συστημάτων από την Κυβέρνηση Σαρκοζύ, ε, πολύ ήθελε; Δέκα μόλις ημέρες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας COSCO όλως συμπτωματικώς ξέσπασαν λόγω ενός φαινομενικά αδιάφορου γεγονότος, της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, οι επί τέσσερες ολόκληρες εβδομάδες ταραχές ταυτόχρονα σε όλες τις πόλεις της Χώρας, δημοσιεύθηκαν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι έως το τέλος του 2009 η Χώρα θα έπρεπε να εισέλθει σε πρόγραμμα επιτήρησης, το Σχέδιο «Πυθία» εκτελέσθηκε (; ), η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μόλις ενός βουλευτή (151) κλονίσθηκε εντός Βουλής ιδίως με το σκάνδαλο Αριστοτέλη Παυλίδη, οι ευρωεκλογές και οι εθνικές εκλογές το 2009 καταβαράθρωσαν την ΝΔ, ενώ εξαπέστειλαν τον ίδιο τον Κώστα Καραμανλή μονίμως στην … Χώρα της σιωπής, οδήγησαν δε την Ντόρα Μπακογιάννη, συγχειρίστρια ως ΥΠΕΞ της πολιτικής Κ. Καραμανλή, στην απρόσμενη ήττα στις «άχαστες» εσωκομματικές εκλογές και την ηγεσία της ΝΔ από τον μόλις επιστρέψαντα κατά δήλωση του ιδίου από την ενδεκαετή «πολιτική έρημο» και σχεδόν αντιπαθή εσωκομματικά Αντώνη Σαμαρά, καθώς και ουσιαστικώς από τότε στο …πολιτικό ράφι! Είπατε τίποτα για όποιον πάει κόντρα και πάει να βγαίνει από το «μαντρί»;
Χαρίσιος Βαμβακάς


Ισόβια και ισόβια
Διαβάζουμε για την ποινή που «έριξε» την Τετάρτη το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Θράκης για 3 δολοφονίες και μια συνέργεια σε δολοφονία ενός άλλου. Συνολικά τιμωρήθηκε με τετράκις ισόβια Καβαλιώτης επιχειρηματίας ο οποίος είναι μάλιστα φυγόδικος και αναζητείται για άλλη καταδικαστική υπόθεση. Διαβάζουμε λοιπόν για τους τέσσερις φόνους, ναι, δολοφονίες, και μοιραία το μυαλό μας πάει στον συμπολίτη μας δικηγόρο Καλαϊτζή Θεολόγο. Ο οποίος πρωτοδίκως καταδικάστηκε δις ισόβια για οικονομική υπόθεση της ΕΑΠΑΞ.
Συμπέρασμα; Η ζωή που αφαιρεί κάποιος κοστίζει λιγότερο από τα όποια οικονομικά λάθη ή ατασθαλίες στη διαχείριση ενός δημοτικού φορέα…
Γ.Δ.


Ύποπτα ψιθυρίσματα
Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτεί προσοχή στη διαχείρισή της κυρίως από τα Μέσα Ενημέρωσης και περισσότερο τα ηλεκτρονικά. Χρειάζεται ψάξιμο και διασταύρωση για μια «πληροφορία» η οποία στόχο έχει να πλήξει κάποιον αντίπαλο. Μάλιστα τώρα που οι επαφές για συμπλήρωση των ψηφοδελτίων των συνδυασμών έχουν κι ένα ιδιαίτερα προσωπικό χαρακτήρα.
Έτσι, η διασπορά ψευδών ειδήσεων ή σκόπιμων αναφορών ονομάτων μόνο κακό κάνουν στο όλο κλίμα. Εξάλλου, η επιλογή σε ποιο σχήμα θα ενταχθεί κάποιος είναι αναφαίρετο δικαίωμά του. Με την μέθοδο όμως των ψευδών ειδήσεων, των σκόπιμων σχολίων που έχουν συγκεκριμένο στόχο, η προσβολή κάποιου υποψήφιου και η στοχοποίησή του, δεν βοηθούν στο ν’ ασχολούνται με τα κοινά, αξιοπρεπείς και σοβαροί συμπολίτες.
Αυτό το φαινόμενο της λασπολογίας και μείωσης των υποψηφίων που δεν είναι αρεστοί σε μας, δυστυχώς για την Ξάνθη, υπάρχει. Υπάρχει και δηλητηριάζει τη ζωή του τόπου κι αυτό έχει συνέπειες.  Γι’αυτό υπάρχει συνευθύνη στη μη αντίδραση, στο να προστατευθεί ο υβριζόμενος. Ο οποίος αύριο θα είναι κάποιος άλλος και αυτή η αρρώστια να συνεχίζεται και να μολύνει το σώμα της κοινωνίας.
Γ.Δ.


Αφήστε τα λουλούδια να ανθήσουν
Στο στίβο των εκλογών, στο δικαίωμα της εκλογής ή όχι, έχει ο καθένας να δοκιμάσει τις ικανότητές του και την αποδοχή του από την κοινωνία. Στις δημοκρατίες αυτό είναι αυτονόητο και δικαίωμα κατοχυρωμένο. Ως εκ τούτου αποτελεί ύβρις η λοιδορία και η προσπάθεια μείωσης κάποιων υποψηφίων μη αρεστών σε κάποιους που κατέχουν μια θέση, αξίωμα ή Μέσον.
Κριτής μέγιστος είναι η ψήφος των πολιτών, όχι των ελαχίστων οι επιθυμίες για τους όποιους  λόγους. Υπάρχει Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα οι πολίτες της χώρας που εκπληρούν τις από το νόμο υποχρεώσεις ως προς το δικαίωμα να είναι υποψήφιοι, να ασκούν το δικαίωμα αυτό.
Έτσι, κανείς τρίτος δεν μπορεί να το εμποδίσει. Ούτε έχει το δικαίωμα στο όνομα της δημοκρατίας και της ελευθεροτυπίας να συκοφαντεί κάποιον υποψήφιο διότι έχει προσωπική ή άλλης μορφής αντίθεση. Στις δημοκρατίες αφήνουν όλα τα λουλούδια ν’ ανθήσουν…
Γ.Δ.


Ευρωπαϊκό Βραβείο Κενοτομίας
«Σε όλο τον κόσμο είναι ίδια, στην Ελλάδα σπάει καρύδια!» : αυτός ήταν ο τίτλος μίας πολύ επιτυχημένης θεατρικής επιθεώρησης στα μέσα της θρυλικής δεκαετίας του 1980 στο ιστορικό θερινό Δελφινάριο, που κατά το κοινώς λεγόμενο «έσπασε ταμεία» και έβγαλε πολύ γέλιο. Την δόξα αυτή ζήλεψε ο για λίγο καιρό ακόμα Δήμαρχος Αθηναίων και Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΕΚΠΑ, που δεν έχει επισκεφθεί την Νομική Σχολή Αθήνας από το 1998 (!), Κος Γ.Καμίνης, και βάλθηκε να μάς κάνει «συκώτι από τα γέλια»! Όλο ξιπασμένο κομπασμό και αγωνιώδη ανάγκη αυτοεπιβεβαίωσης λίγο καιρό πριν περάσει οριστικά στα αζήτητα της δημοτικής ιστορίας της πρωτεύουσας, όπως τόσοι και τόσοι άλλοι, στα τέλη Νοεμβρίου 2018 ανακοίνωσε στα σοβαρά την βράβευση της πόλης της Αθήνας από τον Επίτροπο Ερευνας, Επιστήμης και Κοινοτομίας της Κομισιόν, Κο Carlos Moedas, με το συνοδευόμενο με το ποσό του ενός εκατ. Ευρώ βραβείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως … «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Κοινοτομίας 2018»! Και τι βρήκαν να βραβεύσουν οι Βρυξελλιανοί, θα μού πείτε. Έλα, ντε! Κανείς αλήθεια δεν κατάλαβε, διότι τo σκεπτικό (;) της βράβευσης είναι ένα τετριμμένο κείμενο για «νέα» προϊόντα και «καινούργιες» υπηρεσίες, που τάχα αναπτύχθηκαν στην Αθήνα, αλλά ούτε ερευνητικά είναι ούτε καινοτόμα. Τότε τι; Μάλλον το βραβείο αφορά την πονηρή ευστροφία του Δημάρχου της επισήμως εγκατειλημμένης πιό βρώμικης και μουτζουρωμένης πόλης της Ευρώπης, που αντί να κόπτεται και να πολεμά νυχθημερόν για το αύριο των συμπολιτών του, αντικατέστησε ένα φθόγγο με μόλις ένα άλλο ψηφίο του πλουσίου Ελληνικού αλφαβήτου και ενεγράφη στα δίπτυχα της Ιστορίας. Φταίμε πάλι εμείς άραγε, που θυμόμαστε λόγω ηλικίας και παραφράζουμε την all time classic Πέπυ Τσεσμελή να λέει όλο μπρίο και τηλεοπτική λαγνεία στον Κο Πρόεδρο του «Ερωτοδικείου» … «άλλο καινοτομία και άλλο κενοτομία!»;! Όχι, φταίμε;!
ΧΒ


Πολύ καλή προσέγγιση της μειονότητας στην εκπομπή «60 μοίρες»
Νηφάλια, σοβαρή και αξιόπιστη προσέγγιση απαλλαγμένη από εθνικιστικές κορώνες και στερεότυπες αναχρονιστικές αντιλήψεις και χωρίς ωραιοποίηση της κατάστασης  ήταν η εικόνα που σκιαγραφήθηκε στην εκπομπή του ALPHA 360 μοίρες της Σοφίας Παπαϊωάννου που προβλήθηκε το βράδυ της Πέμπτης. Μίλησαν μέλη του συγκροτήματος «Μπαλακανατόλια» της Κομοτηνής που παίζουν ελληνική και τουρκική μουσική και τραγούδια αλλά και ο Διευθυντής του Λαογραφικού Μουσείου ΦΕΞ Πασχάλης Ξανθόπουλος. Συγκλονιστική ήταν η Εμινέ Μπουρουντζή που αφηγήθηκε με αφοπλιστικό τρόπο  τη ζωή της και τον αγώνα της να μορφωθεί, να μεγαλώσει τα παιδιά της και να επιβιώσει. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι μνήμες που κουβαλά η ίδια αλλά και όλοι οι Πομάκοι από τις …μπάρες!   Αυτό που σαν τελικό συμπέρασμα επικράτησε ήταν ότι η μειονότητα δεν νιώθει ξένη στην χώρα μας  και ότι χριστιανοί και μουσουλμάνοι συμβιώνουν αρμονικά ανέκαθεν στην Θράκη, την οποία αγαπούν γιατί είναι η πατρίδα τους. Οι εντάσεις που κατά καιρούς δημιουργούνται είναι από πολιτικούς και παράγοντες που έχουν συμφέρον να τις διατηρούν για να χειραγωγούν την μειονότητα. Και αυτή είναι η πραγματικότητα.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …