Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

0

Ο Μπιλ Γκέϊτς της MS για την κλιματική αλλαγή
Ο Μπιλ Γκέϊτς, συνιδρυτής του κολοσσού Microsoft και μονίμως εναλλασσόμενος στην πρώτη ή στην δεύτερη θέση στην λίστα δισεκατομμυριούχων του περιοδικού «Forbes» των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη, Πρόεδρος σε παγκόσμιο φιλανθρωπικό ίδρυμα με ουσιαστική αρωγή προς τον τρίτο κόσμο, σε πρόσφατο Συνέδριο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον τόνισε : «(…) Η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας είναι μόνο το ¼ του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής. Εάν κάποιος δεν έχει στο μυαλό του την πλήρη εικόνα, ότι, ας πούμε, το 25% είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, το 24% η γεωργία, το 14% οι μεταφορές, τότε δεν μιλάμε πραγματικά για το ίδιο πρόβλημα. (…)». Η παράθεση των παραγόντων (ηλεκτρικό ρεύμα, γεωργία, μεταφορές), που ανέφερε ο Γκέιτς με στατιστικά στοιχεία, αθροίζουν αμέσως τα 2/3 του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής. Αντί να επικεντρωθούμε σε αυτά, στην ουσία σε κανένα Κράτος του κόσμου δεν λαμβάνεται σοβαρή μέριμνα για την αντιμετώπιση του κινδύνου, στην Χώρα μας έχουμε ακόμα και Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), αλλά … σιγά και τι έγινε; Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι πολύ συχνές φονικές πλημμύρες τύπου Μάνδρας Αττικής, οι μεγαπυρκαϊές στην Πελοπόννησο(2007) στο Μάτι και την Κινέττα (2018) με εκατόμβες νεκρών, όλα συνηγορούν ότι ίσως και να είναι αργά και ότι πρέπει να σώσουμε την περιβαλλοντική ισορροπία. Ε, και; Τι με νοιάζει εμένα;…
Χαρίσιος Βαμβακάς


Μικρά
-Δύο δισ. περισσότεροι φόροι στον καινούργιο προϋπολογισμό. Κατά μία τρομερή σύμπτωση, δύο δισ. αυξήθηκε και η μισθοδοσία του Δημοσίου αυτά τα χρόνια.

-Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα μειώνονται. Οι άνεργοι ξεπέρασαν πάλι το ένα εκατομμύριο. Αλλά δίνουμε αυξήσεις στο Δημόσιο

-Η μεγαλύτερη μείωση μισθών στην Ευρώπη το 2017 έγινε στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Έτσι οι μισθοί σήμερα είναι χαμηλότεροι από το 2014. Όπως είπε άλλωστε ο Τσακαλώτος, είναι κυβέρνηση με «ταξική μεροληψία».

-Ο λαϊκισμός της αντιπολίτευσης δεν περιγράφεται. Έφτασαν να πουν, γιατί να δώσουμε 240.000 ευρώ για να τρώνε πέρκα φιλέτο στα 3 πρωθυπουργικά αεροπλάνα, αυτά που θα πούλαγαν. Τι θέλουν, νηστικοί να ταξιδεύουν οι άνθρωποι;

-Είναι τρομερό το πρόβλημα στέγασης στην Αθήνα. Να φανταστείς 4 χρόνια τώρα, η κυβέρνηση δεν μπορεί να βρει μια αίθουσα για να τελειώσει η δίκη της Χρυσής Αυγής.

-Βερναρδάκης: «Δεν γίνεται να αθωώνεται η εποχή του εκσυγχρονισμού για να ριχθεί η ευθύνη της χρεοκοπίας στον Καραμανλή». Μερικές φορές τους ξεφεύγει και αποκαλύπτονται οι συνέταιροι.


Ευ. Βενιζέλος: Η χώρα κινδυνεύει να κυλήσει σε χειρότερη δημοσιονομική περιπέτεια
Καμπανάκι εκτροχιασμού της ελληνική οικονομίας χτύπησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά το ρεσιτάλ παροχολογίας από τον Αλέξη Τσίπρα, τόνισε ότι πλέον μπαίνουμε ξανά στη παλιά συνταγή, δηλαδή στην «απουσία δημοσιονομικής επίγνωσης και ειλικρίνειας».
Ούτως ή άλλως όπως εκτίμησε ο κ. Βενιζέλος η χώρα κινδυνεύει να κυλήσει σε χειρότερη δημοσιονομική περιπέτεια. Υπό αυτό το πλαίσιο εκτίμησε ότι με το νομοσχέδιο για την ακύρωση της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και οι νέοι συνταξιούχοι θα προσφύγουν μαζικά στη Δικαιοσύνη ζητώντας ίση μεταχείριση με τους παλαιούς συνταξιούχους. 


Ας μην το κρύβουμε
Ας είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας. Οι προχθεσινές δηλώσεις του Ζάεφ στη βουλή των Σκοπίων προκάλεσαν επιπλέον εκνευρισμό στην κυβέρνηση και ανησυχία στην κοινή γνώμη στη Βόρεια Ελλάδα. Έτσι, εκεί που δεν το περίμενε κανείς από τη συγκυβέρνηση, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων πέταξε τη βόμβα του. Η πρόκληση ήταν μεγάλη, το κατάλαβαν όλοι και η κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε προς τα Σκόπια που αποφάσισαν να τα μαζέψουν.
Το κακό όμως είχε ήδη γίνει, οι εντυπώσεις έμειναν και ήταν δυσάρεστες πάρα πολύ στην ελληνική πλευρά. Η οποία πλέον σκέφτεται όταν ακόμη πριν από την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών παρατηρούμε φαινόμενα απόκλισης από τα συμφωνηθέντα, τότε γεννάται το ερώτημα εάν ο συμβιβασμός της Ελλάδος θα είναι εντέλει λειτουργικός και βιώσιμος ή θ’αποβεί μονομερώς ζημιογόνος.
Τελικά, αποδεικνύεται ότι η ιδεολογία του εθνικισμού δεν διαλύεται εύκολα κι ούτε πατάσσεται έτσι, επειδή μπήκαν κάποιες υπογραφές.
Γ.Δ.


Λέξη όμως για την Αναπτυξιακή…
Ιδιαίτερα απαξιωτική προς την Νομαρχιακή  Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης η ανάρτηση του πρώην βουλευτή Αλέξανδρου Κοντού. Ειδικότερα αναφέρει: « Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τις επιθέσεις που, σε κάθε ευκαιρία, η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης εκτοξεύει εναντίον του, ο πρώην βουλευτής Ξάνθης και Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρος Κοντός, απάντησε:
«Αλήθεια; Ποια είναι η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης; Ποιος ασχολείται μαζί τους; Για να είμαι ειλικρινής, δεν ασχολούμαι με όσους έχουν ως μοναδικό τρόπο για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους το να βγάζουν άναρθρες και εν πολλοίς αστείες κραυγές εναντίον των άλλων. Τόσο εμένα προσωπικά, όσο όμως και τους συμπολίτες μου, απασχολούν σοβαρότερα θέματα».
Να πούμε βέβαια ότι οι «επιθέσεις» που αναφέρει αφορούν την κόντρα που έχει προκύψει μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ζαγναφέρη για την Αναπτυξιακή Ξάνθης και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε ως υπεύθυνο το «σύστημα Κοντού» που έκλεισε την Αναπτυξιακή.
Μόνο που ο κ. Κοντός δεν αναφέρει λέξη για την Αναπτυξιακή Ξάνθης… Αλήθεια πώς για γιατί έφτασε να κλείσει μια εταιρεία που διαχειρίζεται προγράμματα τα οποία καλύπτουν τα λειτουργικά της έξοδα;
Πέρασαν 4 χρόνια που τέθηκε σε εκκαθάριση και ακόμη δεν μάθαμε τίποτε…
Πόσα πρέπει να περάσουν για να μάθει επιτέλους η κοινωνία της Ξάνθης για την Αναπτυξιακή;
Μ.Ξ.


Θα’ χουμε εκλογικό αιφνιδιασμό;
Το ερώτημα μπορεί να θεωρηθεί ρητορικό, όμως δεν είναι. Κι αυτό διότι το ακούς παντού γύρω να τίθεται και να συζητείται. Κι άλλοι να υποστηρίζουν ότι ναι θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις βουλευτικές κάλπες. Κι άλλοι υποστηρίζουν το ακριβώς αντίθετο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα ολοκληρώσει τον κύκλο της.
Βέβαια, οι υποστηρικτές της πρώτης περίπτωσης δικαιολογούν την άποψή τους ισχυριζόμενοι ότι οι αποφάσεις που λαμβάνει τελευταία η κυβέρνηση είναι καθαρά προεκλογικές. Δηλαδή, πως ετοιμάζουν το  κλίμα με τις διάφορες οικονομικές παροχές προς διάφορες ομάδες του πληθυσμού.
Είναι όντως ένα δύσκολο ερώτημα και ριψοκίνδυνο να ποντάρει κανείς με βεβαιότητα.
Γ.Δ.


Αίτημα χρόνων για διαζύγιο
Πολλά χρόνια πριν είχαμε υποστηρίξει την άποψη ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ να είναι «καθαρός» και να αφορά δηλαδή μόνον την κατανάλωση του ρεύματος κι όχι να εισέρχονται κι άλλες χρεώσεις π.χ. των δήμων.
Το αίτημα αυτό επανέρχεται εκ νέου και το υποστηρίζουμε όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών ρεύματος. Επιτέλους, κάτι απλό και εύκολο να υλοποιηθεί δεν εφαρμόζεται και διαιωνίζει μια απαράδεκτη εν πολλοίς διαδικασία. Το αίτημα όπως το επανατοποθετεί η ΕΚΠΟΙΖΩ είναι: «Διαζύγιο» των χρεώσεων προς τρίτους από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος ζητούν οι εννέα στους δέκα καταναλωτές, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να εισπράττονται με άλλον τρόπο. Αυτό προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποίησε η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) με θέμα «Γνωρίζεις τι ξοδεύεις για το ηλεκτρικό ρεύμα;». Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές (51,31 %) επιβαρύνονται με περισσότερο από το 10% του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος για τις ενεργειακές τους ανάγκες, το 49,6% να αδυνατεί να είναι συνεπές στην έγκαιρη αποπληρωμή των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Γ.Δ.


Είναι άστεγοι από …επιλογή!
Άμεση ήταν η ανταπόκριση της Συνηγόρου του Δημότη, της κας Αχτάρη στο ρεπορτάζ του «Ε» με τίτλο: «Το Νησάκι κατοικείται». Να θυμίσουμε ότι στο ρεπορτάζ παρουσιάζονται φωτογραφίες που δείχνουν ότι ο χώρος στο «Νησάκι» χρησιμοποιείται ως κατοικία και η προσέγγιση του «Ε» ήταν καθαρά με ανθρωπιστικό σκοπό, με το σκεπτικό ότι υπάρχει κάποιος άστεγος που βρήκε καταφύγιο εκεί και μήπως θα μπορούσε να βοηθηθεί από δομές αλληλεγγύης του δήμου ή της περιφέρειας καθόσον  δεν έχει θέρμανση. Προς τιμή της η κα Αχτάρη ερεύνησε την περίπτωση όπως και η αστυνομία με διακριτικότητα. Στο χώρο διαμένει ένα νεαρό ζευγάρι που δήλωσε στην αστυνομία ότι μένουν εκεί από επιλογή όταν ξεμένουν από λεφτά επειδή τους αρέσει. Είπαν ακόμη ότι παίρνουν όλα τα κοινωνικά επιδόματα και ότι μόλις πάρουν το επίδομα αλληλεγγύης θα νοικιάσουν ένα χώρο. Το ίδιο έκαναν και πέρσι.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…