Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ενέργεια Φυσικό αέριο στα σπίτια μας από το 2020

Φυσικό αέριο στα σπίτια μας από το 2020

0

Επίσημη ανακοίνωση του μεγάλου έργου από την Ξάνθη προς τιμή της μνήμης του Γιώργου Παυλίδη – Από την Ξάνθη ξεκινά το έργο αποκάλυψε ο δήμαρχος Ξάνθης

 

Δυνατότητα για 60.000 συνδέσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην ΑΜ- Θ – 700 νέες θέσεις εργασίας – Από 1.500 ευρώ το κόστος της αυτόνομης σύνδεσης

 

Ένα κοινωνικό αίτημα δεκαετιών για την Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή μπαίνει επιτέλους σε τροχιά υλοποίησης. Πρόκειται για το έργο της σύνδεσης φυσικού αερίου για αστική κατανάλωση για 6 πόλεις της περιφέρειας μας (Καβάλα, Δράμα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα) τις βάσεις του οποίου έθεσε ο αείμνηστος περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης. Προς τιμήν της μνήμης του η επίσημη ανακοίνωση έναρξης του έργου πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη σε ειδική εκδήλωση στις 12 μεσημέρι Πέμπτης 6 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Elisso και με την παρουσία της συζύγου του Αθηνάς Παυλίδη. Την έναρξη των διαδικασιών για την δημοπράτηση που θα ξεκινήσει το Ιανουάριο του 2019 κήρυξε ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος από το βήμα της εκδήλωσης τονίζοντας παράλληλα και την σπουδαιότητα που έχει αυτό το έργο για την ανάπτυξη, την τοπική οικονομία και την ενεργειακή αναβάθμιση της περιφέρειας μας αλλά και στη μείωση της ανεργίας καθώς εκτίμησε ότι θα δημιουργήσει 700 νέες θέσεις εργασίας

Δυνατότητα για 60.000 συνδέσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην ΑΜ- Θ – 700 νέες θέσεις εργασίας

Περιφερειάρχης Χ. Μέτιος: « Σήμερα γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της Περιφέρειας με την ανακοίνωση αυτού του σημαντικού έργου. Διαθέτουμε 29,6 εκ. ευρώ για το δίκτυο φυσικού αερίου και στις 5 περιφερειακές ενότητες . 493 χιλιόμετρα δικτύου θα αναπτυχθούν και θα μπορέσουν να συνδεθούν τα νοικοκυριά οι επιχειρήσει τα δημόσια κτήρια να συνδεθούν και να έχουν πρόσβαση σε μια νέα μορφή ενέργειας,  φιλική στο περιβάλλον και χαμηλού κόστους. Είναι πολύ σημαντικό γεγονός τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα μπορούν να κατευθυνθούν σε άλλες δράσεις είτε για τις επιχειρήσεις είτε για τα οικοκυρικά και αυτό θα βοηθήσει συνολικά την τοπική οικονομία αλλά και την ανάπτυξη γενικότερα». Όπως ανέφερε ο κ. Μέτιος το έργο θα δώσει τη δυνατότητα για 60.000 συνδέσεις σε νοικοκυριά, καταστήματα, επιχειρήσεις και δημόσια κτήρια ενώ εκτίμησε πως οι πρώτες συνδέσεις αν όλα πάνε καλά θα γίνουν το 2020 και θα έχουμε τις πρώτες συνδέσεις: «Πρόθεση μας είναι παράλληλα με την εκτέλεση του έργου να ξεκινήσει ο σχεδιασμός και της επόμενης φάσης όπου και πόλεις άλλες που θα είναι πιο κοντά στο δίκτυο που θα κατασκευαστεί να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ώστε να συνδεθεί το φυσικό αέριο και με άλλα αστικά κέντρα», συμπλήρωσε ο κ. Μέτιος.

Ξεκινούν τον Ιανουάριο του 2019 οι δημοπρατήσεις και η κατασκευή του αγωγού το καλοκαίρι

Στις διαδικασίες εκκίνησης του έργου καθώς και το κοινωνικό και οικονομικό του αποτύπωμα στην περιφέρειά μας αναφέρθηκε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μοσσέ Στεφανία. Να σημειώσουμε ότι η Δημόσια Επιχείρησης Διανομής φυσικού αερίου είναι η εταιρεία που θα κατασκευάσει τα δίκτυα διανομή επεκτείνοντας το υπάρχον δίκτυο των 147 χιλιόμετρων σε 493 χιλιόμετρα σε πλήρη ανάπτυξη: «Ξεκινάει σήμερα το μεγάλο αυτό έργο που αποτελεί το πρώτο έργο αεριοδότησης της περιφέρειας και θα συμβάλλει στο να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος και να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχια που στον βορρά είναι πιο έντονη και επείγει να διορθωθεί. Τα έργα μας θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2019, οι δημοπρατήσεις θα γίνουν τον Ιανουάριο του 2019. Πρόδρομα έργα πριν το καλοκαίρι θα ξεκινήσουν προκειμένου να εξοικειωθούν και οι πολίτες κάποιων πόλεων που υπάρχει ήδη ενεργό δίκτυο με την διαδικασία αίτησης όπως στην Ξάνθη και την Κομοτηνή. Θα έχουμε εκδηλώσεις, ενημερωτικές δράσεις επικοινωνία με τον κόσμο, με μηχανικούς και φορείς». Αναφερόμενη στο χρονοδιάγραμμα του έργου η κα Μοσσέ σημείωσε: «Μέχρι τέλος του 2021 θα ολοκληρωθούν οι επεκτάσεις, οι μεγάλοι αγωγοί και μέχρι το τέλος 2023 θα ολοκληρωθούν οι συνδέσεις που χρηματοδοτούνται από αυτό το έργο. Συνδέσεις όμως θα γίνονται καθ’ όλη την διάρκεια, δηλαδή οι πολίτες και οι επαγγελματίες θα μπορούν να συνδεθούν ξεκινώντας από τώρα σε όλο και μεγαλύτερο εύρος δικτύου στις 6 αυτές πόλεις».

Η κα Μοσσέ αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου, αλλά και στην οικονομική υπεραξία και στην ενεργειακή αναβάθμιση που θα δημιουργήσει: «Είναι σαφώς πιο οικονομική λύση αυτή τη στιγμή το φυσικό αέριο σε σχέση με το πετρέλαιο και όσο περνάει ο χρόνος η απόσταση αυτή θα γίνεται ακόμη μεγαλύτερη. Επίσης με το φυσικό αέριο υπάρχει μια περιβαλλοντική αναβάθμιση των πόλεων και παράλληλα δημιουργείται μια μόχλευση κεφαλαίου, θέσεις εργασίας στις πόλεις αυτές είτε αυτό αφορά την ΔΕΔΑ είτε τους εργολάβους, αναδόχους, τους προμηθευτές, τους επιβλέποντες, τους μηχανικούς της πόλης που θα κάνουν τις μελέτες και τις εγκαταστάσεις. Ευελπιστούμε πως όλο αυτό θα γίνει γρήγορα και θα δώσει μια ζωντάνια στις περιοχές μια αίσθηση από πλευράς της κυβέρνησης και της ΔΕΔΑ ότι δεν απομονώνεται ενεργειακά η περιφέρεια, ότι αντιμετωπίζουν γρήγορα τα προβλήματα και ο πολίτης θα έχει μια βοήθεια».

Ο Διευθυντής Έργων της ΔΕΔΑ Σγουράκης Αυγουστίνος αναφέρθηκε στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου: «Φιλοδοξούμε να κάνουμε ανάπτυξη του δικτύου στην περιφέρεια ΑΜΘ που έχει δίκτυο σε μήκος 147 χιλιομέτρων σε 5 πόλεις εκ των οποίων τα 117 είναι μέσης πίεσης. Με το 5ετές πρόγραμμα μέχρι το 2021 φιλοδοξούμε να επεκτείνουμε αυτά τα δίκτυα ώστε να φτάσουμε τα 493 χιλιόμετρα εκ των οποίων τα 485 θα είναι δίκτυο χαμηλής πίεσης δηλαδή ανάπτυξη δικτύου μέσα στις πόλεις και τα υπόλοιπα είναι μέσης πίεσης. Οι συνδέσεις που έχουμε βάλει στόχο μέχρι το 2023 είναι 11.500 περίπου».

Η ΔΕΔΑ θα φέρει το αέριο στην πόρτα μας – Από 1.500 ευρώ το κόστος της αυτόνομης σύνδεσης

Ειδικότερα, ερωτηθείς για το κόστος της σύνδεσης που θα επιβαρύνει ένα νοικοκυριό ο κ. Σγουράκης διευκρίνισε: «Εξαρτάται σε ποιο όροφο θα είναι. Έχει την δυνατότητα να κάνει και αυτόνομη σύνδεση. Χωρίς να απαιτείται η ομόφωνη γνώμη της πολυκατοικίας. Μέχρι τώρα ήταν το 50+1 για την εγκατάσταση του κεντρικού λέβητα. Τώρα μπορεί ο καθένας αυτόνομα στο μπαλκόνι να τραβάει μια γραμμή απ’ έξω. Εμείς φέρνουμε δωρεάν το αέριο μέχρι την είσοδο του οικοπέδου του και από κει και πέρα θα επιβαρύνεται ανάλογα με το ύψος του ορόφου του. Θα του κοστίσει να κάνει την αλλαγή της εσωτερικής του εγκατάστασης να βάλει δηλαδή τον λέβητα για να έχει ζεστό νερό και στο καλοριφέρ του και στην κουζίνα. Το κόστος για την αυτόνομη σύνδεση θα είναι από 1.500 ευρώ. Για την πολυκατοικία μια 4όροφη από 3.000 – 5.000 ευρώ για μια μέση δυναμικότητα λέβητα. Το κόστος επιμερίζεται στους ενοίκους. Οι αποσβέσεις γίνονται γρήγορα καθώς είναι κατά 30% φθηνότερο, δεν έχει απώλειες. Έχει πολλά πλεονεκτήματα», κατέληξε ο κ. Σγουράκης.

Από την Ξάνθη ξεκινά το έργο αποκάλυψε ο δήμαρχος Ξάνθης

Να σημειώσουμε ότι στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Ζαγναφέρης που σημείωσε μεταξύ άλλων ότι είναι ένα σπουδαίο έργο του Γιώργου Παυλίδη και όχι αυτής της κυβέρνησης που όπως είπε χαρακτηριστικά «Δεν είναι ικανή να πιάσει ένα ποντίκι στην φάκα». Επίσης ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος που ανέφερε πως χαίρεται που ο περιφερειάρχης κ. Μέτιος αναγνώρισε την αναγκαιότητα του έργου για την πόλη μας και της δίνει προτεραιότητα, επικαλούμενος κατ ιδίαν συζητήσεις τους. Στην εκδήλωση επίσης ήταν παρόν ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Τσιτιρίδης, ο δήμαρχος Παγγαίου, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Ξάνθης κ. Μωραΐτης και Καβάλας κ. Δέμπας και πολλά στελέχη της ΝΟΔΕ Ξάνθης, ενώ απουσίαζαν βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ενέργεια
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…