Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Φέτος τα Χριστούγεννα μένουμε Ξάνθη!

Φέτος τα Χριστούγεννα μένουμε Ξάνθη!

0

Δεν σηκώνει κεφάλι η τουριστική …διάθεση των Ξανθιωτών – Μειωμένο κατά 20% το ενδιαφέρον για εκδρομές προς τουριστικούς προορισμούς εντός ή εκτός

Αντίθετα, 20% αύξηση πανελλαδικά οι κρατήσεις για ταξίδια στο εξωτερικό.

Η Ξάνθη απουσιάζει από τον χάρτη των τουριστικών προορισμών

  «Παγωμένη» είναι η τουριστική κίνηση προς αλλά και από Ξάνθη προς άλλους προορισμούς για μια ακόμη χρονιά. Η κατακόρυφη πτώση που παρατηρήθηκε από την αρχή της κρίσης συνεχίζεται και όπως μας βεβαιώνουν τα τουριστικά γραφεία της πόλης παρουσιάζει μια μείωση 20% – 30% από πέρσι.

 20% αύξηση πανελλαδικά οι κρατήσεις για ταξίδια στο εξωτερικό

Τα στοιχεία σε πανελλαδική κλίμακα που συγκέντρωσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού FedHATTA, από τουριστικά γραφεία από όλη την Ελλάδα καταγράφουν αύξηση 20% οι κρατήσεις για ταξίδια στο εξωτερικό την περίοδο των Χριστουγέννων. Αυτή η ένδειξη ερμηνεύεται πως οι Έλληνες άρχισαν και πάλι να επιλέγουν το εξωτερικό για τις διακοπές των Χριστουγέννων ξεπερνώντας σταδιακά την απροθυμία και την αδυναμία που εκδηλώθηκε κατά τα χρόνια της κρίσης. Μάλιστα προτιμούν το εξωτερικό επειδή η άνοδος των τιμών στα ξενοδοχεία πολλών περιοχών της Ελλάδας κατέστησε ανταγωνιστικούς πολλούς ξένους προορισμούς. Στους κλασικούς εορταστικούς προορισμούς της Ευρώπης όπως Λονδίνο, Βιέννη, Ελβετία, Ελσίνκι και Βελιγράδι όσο και στα μακρινά ταξίδια προς Κεντρική και Λατινική Αμερική, Αφρική και Αυστραλία. Μάλιστα και οι αραβικές χώρες, όπως Αίγυπτος, Μαρόκο, Ιορδανία, Ντουμπάι, συνεχίζουν την ανάκαμψη που παρουσίασαν και πέρυσι στις γιορτές και κατά το φετινό καλοκαίρι, εμφανίζοντας αύξηση 30% σε σχέση με πέρυσι. Την ίδια ώρα η ζήτηση για ελληνικούς προορισμούς κυμαίνεται σε ίδια με τα περυσινά επίπεδα.

Στο εσωτερικό, αγαπημένοι προορισμοί των εορτών είναι και φέτος οι κλασικές χειμερινές τοποθεσίες, όπως Γιάννενα, Μετέωρα, Μέτσοβο (φωτ.), Tζουμέρκα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Πήλιο, Αρκαδία, Παρνασσός κ.λπ.

Δεν σηκώνει κεφάλι η τουριστική …διάθεση των Ξανθιωτών

Ακριβώς αντίστροφα  είναι τα στοιχεία για την Ξάνθη όπως μας αναφέρει το ταξιδιωτικό γραφείο Tasioς travel που είναι μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ): «Πλέον τα τελευταία χρόνια διοργανώνουμε εκδρομές μόνο με συνεργασίες με άλλα γραφεία γιατί δεν υπάρχει το απαιτούμενο ενδιαφέρον μόνο από την Ξάνθη για να γίνει μια εκδρομή. Οι πιο εύποροι επιλέγουν προορισμούς αεροπορικούς όπως Βιέννη ,Πράγα , Βουδαπέστη. Επίσης από την περιοχή μας αρκετοί επιλέγουν το Μπάνσκο της Βουλγαρίας και πιο λίγοι προορισμούς εντός χώρας όπως στα Τρίκαλα ή στο Πήλιο. Διαθέτουμε οικονομικά πακέτα όπως για ένα 4ήμερο στο Μπάνσκο με 135 ευρώ με πρωινό, βραδινό και το ίδιο για Φιλιππούπολη με 160 ευρώ. Αλλά η ζήτηση είναι περιορισμένη».

Η Ξάνθη απουσιάζει από τον χάρτη των τουριστικών προορισμών

Την ίδια αναντιστοιχία και στον εναλλακτικό τουρισμό διαπιστώνει ο κ. Ηλίας Μιχαηλίδης της RIVERLAND που δραστηριοποιείται στο Νέστο και είναι μέλος του Συνδέσμου ΗΑΤΤΑ. Όπως αναφέρει: « Αυτό το είδος του τουρισμού με τις υπαίθριες δραστηριότητες διεθνώς αλλά και πανελλαδικά έχει μια τροχιά ανοδική γεγονός που  προοιωνίζει ένα αισιόδοξο μέλλον αλλά η Ξάνθη απέχει πολύ απ’ αυτό και δεν βρίσκεται καν στον χάρτη των τουριστικών προορισμών παρότι έχει πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη ιδιαίτερα αυτού του είδους τουρισμού. Δεν έχουμε στόχευση, δεν έχουμε επενδύσει σωστά σε υποδομές όπως άλλες περιοχές».

Το πάρκο της RIVERLAND θα είναι ανοιχτό για τις γιορτές. Έχει οργανώσει μια εκδρομή για την 26 Δεκεμβρίου στο Καταρράκτη του Λειβαδίτη ενώ οι επισκέπτες  που θέλουν θα μπορούν να κάνουν τις δύο διαδρομές στον Νέστο την μεγάλη από τα Λιβερά και την μικρή από Γαλάνη – Τοξότες, που κοστίζουν 45 ευρώ το άτομο και 15 ευρώ αντίστοιχα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou
@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

28 εκ. ευρώ στην ΑΜΘ για έργα βελτίωσης

Παράλληλα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων η δυνατότητα…