Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Ένας επαγγελματίας από την Ξάνθη στο κύκλωμα με απομιμήσεις μαρκάτων προϊόντων

Ένας επαγγελματίας από την Ξάνθη στο κύκλωμα με απομιμήσεις μαρκάτων προϊόντων

1

Διατηρούσε αποθήκη στην περιοχή. 20 συλλήψεις και 66 ακόμη κατηγορούμενοι στη δικογραφία- Μεγάλη επιχείρηση της Οικονομικής Αστυνομίας μετά από 8μηνη έρευνα

Μεταξύ των συλληφθέντων, τρεις τελωνειακοί υπάλληλοι από τους Κήπους που ενημέρωσαν τον αρχηγό της οργάνωσης για τη δική τους βάρδια, ώστε να περνά ανενόχλητο το φορτηγό

Στην εξάρθρωση ενός τεράστιου δικτύου εισαγωγής και διακίνησης προϊόντων απομίμησης (μαϊμού), προχώρησε η Οικονομική Αστυνομία, μετά από εκτεταμένη έρευνα οκτώ μηνών, εντοπίζοντας «πλοκάμια» και τόπου αποθήκευσης σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη.

Για την εξάρθρωση των δύο εγκληματικών οργανώσεων που συνδέονται μεταξύ τους και δραστηριοποιούνται στην εισαγωγή και διακίνηση στον ελλαδικό χώρο τεραστίων ποσοτήτων απομιμητικών προϊόντων (γνωστών εμπορικών οίκων), μίλησε σε συνέντευξη Τύπου ο Διευθυντή της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, Ταξίαρχος Γεώργιος Καρβουνάκης, που ενημέρωσε ότι συνελήφθησαν 20 άτομα, και κατηγορούνται άλλοι 66. Από τα 20 άτομα τα οποία συνελήφθησαν οι 4 είναι δημόσιοι λειτουργοί, οι οποίοι διευκόλυναν και παρείχαν πληροφορίες σ’ αυτά τα εγκληματικά δίκτυα.

Το ενδιαφέρον στοιχείο για την Ξάνθη, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Ε», είναι ότι συνελήφθη επαγγελματίας της περιοχής που διατηρούσε αποθήκη και από εκεί προφανώς διοχέτευε τις απομιμήσεις στην αγορά.

 Δίκτυο απομιμήσεων και ξεπλύματος μαύρου χρήματοςπου δρούσε τουλάχιστον από το 2016!

«Από την Υπηρεσία μας έχει τεκμηριωθεί η νομιμοποίηση εσόδων από αυτές τις εγκληματικές δραστηριότητες, δηλαδή ξέπλυμα χρήματος, με την αγορά τουριστικών λεωφορείων και τη δημιουργία τουριστικού γραφείου, το οποίο λειτουργούσε στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον έχει τεκμηριωθεί η εξαγωγή στην Τουρκία μεγάλων χρηματικών ποσών υπό τη μορφή μετρητών», ανέφερε ο ίδιος.

Αναλυτική παρουσίαση της υπόθεσης πραγματοποίησε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Θεόδωρος Χρονόπουλος, ο οποίος σημείωσε: «από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας αξιοποιήθηκε κατάλληλα πληροφοριακό υλικό, και σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση την 16 και 17 Δεκεμβρίου 2018, σε περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Αλεξανδρούπολης και της Ξάνθης. Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν συνολικά 20 μέλη και από τις δύο εγκληματικές οργανώσεις (14 για την πρώτη και 6 από την δεύτερη), ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλα 66 άτομα. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για -κατά περίπτωση – εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, δωροδοκία υπαλλήλου, δωροληψία υπαλλήλου, κατάχρηση εξουσίας, απιστία σχετική με την υπηρεσία, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, τις νομοθεσίες περί Σημάτων, κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις, πρόληψη και καταστολή της νοµιµοποίησης εσόδων από εγκληµατικές δραστηριότητες και φοροδιαφυγή».

 Συγκοινωνούντα δοχεία οι δύο εγκληματικές οργανώσεις

Από τη διερεύνηση της υπόθεσης, χρησιμοποιώντας όλες τις διαθέσιμες και ενδεδειγμένες ανακριτικές μεθόδους προέκυψαν τα παρακάτω :

Α΄ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ:

Η δραστηριότητα της πρώτης οργάνωσης ξεκίνησε τουλάχιστον από τα μέσα του έτους 2016, και πρόκειται για δομημένη ομάδα, με ιεραρχική διάρθρωση και διακριτούς ρόλους, η οποία είχε διαρκή δράση. Καθοδηγητική και κατευθυντήρια συμβολή στη δημιουργία της οργάνωσης και στη σχεδίαση και εκδήλωση των επιμέρους εγκληματικών δραστηριοτήτων είχαν τέσσερα μέλη, με απώτερο σκοπό τη μεγιστοποίηση του παράνομου κέρδους της μέσω της τέλεσης περισσότερων αξιοποίνων πράξεων σχετικά με την κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση τέλεση πλαστογραφίας, από την οποία το οικονομικό όφελος υπερβαίνει τα (120.000) ευρώ.

Παράλληλα, για την υποβοήθηση του έργου της οργάνωσης, ηγετικό μέλος αυτής «στρατολόγησε» τρεις τελωνειακούς υπάλληλους και εξασφάλισε τη συνδρομή τους, έτσι ώστε να παραλείπουν τη διενέργεια ελέγχου σε συγκεκριμένα εμπορεύματα που περιείχαν μεγάλες ποσότητες ειδών ένδυσης, υπόδησης κ.α., στα οποία είχαν τεθεί πλαστά σήματα επώνυμων εμπορικών οίκων και ήταν συσκευασμένα σε δέματα ή σάκους.

Οι υπάλληλοι αυτοί ενημέρωναν επίσης το συγκεκριμένο αρχηγικό μέλος ως προς το χρόνο που εργάζονταν ώστε να προγραμματίζεται ο χρόνος διέλευσης από το Τελωνείο των φορτηγών που μετέφεραν τα παράνομα εμπορεύματα, με σκοπό την αποφυγή ελέγχων και την παρεπόμενη βεβαίωση σχετικών διοικητικών πρόστιμων, ενέργεια από την οποία προκαλείτο ζημία στα έσοδα του δημοσίου.

Σημειώνεται ότι, ποσότητες απομιμητικών προϊόντων, καθ’ υπόδειξη των αρχηγικών μελών, μεταφέρονταν με φορτηγά διεθνών μεταφορών από την Τουρκία στη χώρα μας, μέσω Βουλγαρίας, τα οποία μετέφεραν, συγκαλυμμένα, παράλληλα με μη επώνυμα είδη.

Τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δρούσαν υπό την καθοδήγηση των αρχηγικών μελών και συνεισέφεραν στο σκοπό της εγκληματικής ομάδας, αναλαμβάνοντας, κυρίως την παραλαβή, αποθήκευση, διακίνηση και παράδοση των εισαγόμενων εμπορευμάτων (είδη ένδυσης, υπόδησης, δερμάτινες τσάντες, κ.α), που αποτελούσαν προϊόντα απομίμησης ή μη επώνυμα είδη και σε ορισμένες περιπτώσεις εισέπρατταν χρηματικά ποσά που αναλογούσαν στη διακίνηση των εμπορευμάτων.

Στην ίδια οργάνωση συμμετείχαν και οι τελικοί αποδέκτες των εν λόγω εμπορευμάτων. Τα προαναφερόμενα μέλη της οργάνωσης, είτε διατηρούσαν επιχειρήσεις χονδρικού και λιανικού εμπορίου (καταστήματα ένδυσης, υπόδησης κ.α.) είτε δραστηριοποιούνταν στο υπαίθριο εμπόριο, σε διαφορές περιοχές της χώρας. Επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις διαχειρίζονταν παράνομα «ηλεκτρονικά καταστήματα», μέσω των οποίων διατίθονταν προς πώληση τα εμπορεύματα που διακινούσαν τα λοιπά μέλη της οργάνωσης, επιχειρώντας όσον αφορά τα προϊόντα απομίμησης να παραπλανήσουν το καταναλωτικό κοινό ως προς την αληθινή προέλευση και ποιότητα αυτών, ως δήθεν παραχθέντων και τεθέντων στην αγορά με την έγκριση των νόμιμων εταιριών.

Ειδικότερα, τα αρχηγικά μελή της οργάνωσης, διεύθυναν δυο -2- διακριτά εγκληματικά δίκτυα τα οποία αναλάμβαναν τη διακίνηση των εμπορευμάτων, με διαφορετικό ωστόσο πελατολόγιο για κάθε δίκτυο. Η εν λόγω οργάνωση αναλάμβανε τη συγκέντρωση ποσοτήτων απομιμητικών προϊόντων σε μεταφορική εταιρεία στην Τουρκία, και με φορτηγά διεθνών μεταφορών πραγματοποιούσε την εισαγωγή τους στη χώρα μας και την περαιτέρω διάθεσή τους στα λοιπά μέλη της οργάνωσης.

Η εγκληματική οργάνωση διατηρούσε κεντρική αποθήκη στη Θεσσαλονίκη στην οποία αποθηκεύονταν προσωρινά τα εμπορεύματα, καθώς και αποθήκες σε Αθήνα, Κομοτηνή και Ξάνθη.

Ακολούθως, από την κεντρική αποθήκη της Θεσσαλονίκης τα προϊόντα διατίθονταν στα λοιπά μέλη (καταστήματα) χρησιμοποιώντας συγκεκριμένους κωδικούς. Τα βασικά μέλη της οργάνωσης ενημέρωναν σχετικά τους αποδεκτές αυτών, οργανώνοντας τις διαδικασίες για την παράδοση τους, εκδίδοντας παραστατικά για τη διακίνηση τους, τα οποία μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς συστήνονταν στους οδηγούς των μεταφορικών μέσων η καταστροφή τους.

Σημειώνεται ότι, τα χρηματικά ποσά που αντιστοιχούσαν στην αξία των εμπορευμάτων από την Τουρκία, μεταφέρονταν παρακάμπτοντας τη μεσολάβηση τραπεζών ή ιδρυμάτων πληρωμών (προφανώς για να μην ανιχνεύονται οι συναλλαγές αυτές), για την εξόφληση των προμηθευτών, δίχως να δηλώνονται στο Τελωνείο.

Περαιτέρω, τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης σε συνεννόηση με τα βασικά μέλη αυτής, κατόπιν συμφωνιών για κάθε μεταφορά των παράνομων εμπορευμάτων, εισέπρατταν τέσσερα έως έξι ευρώ περίπου ανά κιλό εμπορεύματος, ανάλογα με το είδος και την κατηγορία των προϊόντων απομίμησης.

Τα μέλη της οργάνωσης, για την αποφυγή των ελέγχων και αποκάλυψης της δράσης τους, πραγματοποιούσαν τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ τους μέσω διαδικτυακών εφαρμογών και συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας με συνδρομητές τρίτα πρόσωπα, συνομιλώντας με συγκαλυμμένες λέξεις (κώδικας επικοινωνίας). Επίσης, διέθεταν προπομπούς στα φορτηγά που μετέφεραν τα εμπορεύματα, μετά την είσοδο τους στη χώρα μας, προς τους χώρους προσωρινής αποθήκευσης.

Τα παράνομα έσοδα που προέκυψαν από την περιγραφείσα εγκληματική δραστηριότητα, τόσο στο πλαίσιο της ανωτέρω εγκληματικής οργάνωσης, όσο και στο φάσμα λειτουργίας των «εικονικών» επιχειρήσεων που δηλώνονταν ως εισαγωγείς μη επώνυμων προϊόντων, εκτιμάται ότι υπερβαίνουν το ποσό των 3.637.015 ευρώ.

Επίσης, τα μέλη της οργάνωσης με σκοπό τη νομιμοποίηση των εσόδων από την δραστηριότητά τους, επιδίωκαν μεταξύ άλλων : επανεπένδυση – πραγματοποίηση αγορών (εισαγωγές εμπορευμάτων) από εταιρείες που διαχειρίζονταν αρχηγικό μέλος της οργάνωσης, οι οποίες δεν διέθεταν ρευστό σε καταθετικούς λογαριασμούς ή σημαντικό αρχικό κεφάλαιο, πραγματοποίηση, πολλαπλών επικαλυπτόμενων συναλλαγών, με σκοπό την απόκρυψη της αρχικής πηγής προέλευσής των παράνομων εσόδων και αγορά λεωφορείων.

 Β΄ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Από την επεξεργασία των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, προέκυψε ότι όμοια μέθοδο δράσης ανέπτυξε και η ανωτέρω εγκληματική οργάνωση με την περιγραφείσα στην πρώτη περίπτωση.

Ως εκ τούτου, με συχνότητα μια φορά ανά εβδομάδα περίπου, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εισήγαγαν συστηματικά με τις προαναφερόμενες διαδικασίες, μεγάλες ποσότητες φορτίων, είτε αποκλειστικά με είδη απομίμησης ή παραποίησης, είτε παράλληλα με αυτά, μεταφέρονταν ποσότητες μη επώνυμων ειδών.

Κατά συνέπεια, τα μέλη της ανωτέρω εγκληματικής οργάνωσης, προέβαιναν:

α) στην προμήθεια – αγορά εμπορευμάτων, στα οποία είχαν ενσωματώσει – επικολλήσει – συρράψει πλαστές ετικέτες, σήματα και εν γένει διακριτικά γνωρίσματα, έτσι ώστε από αυτά να προσδιορίζεται η προέλευση τους δήθεν από ορισμένη νόμιμη επιχείρηση,

β) στη μεταφορά από την Τουρκία, εισαγωγή στη χώρα μας χωρίς να δηλώνονται (περιπτώσεις μεταφοράς με λεωφορείο) ή συγκεκαλυμμένα ως προς το πραγματικό χαρακτήρα τους, παραλαβή και αποθήκευση των προϊόντων σε κτιριακές εγκαταστάσεις στην Θεσσαλονίκη και στην Αττική και

γ) στη διανομή – παράδοση και πώλησή τους στο καταναλωτικό κοινό.

 Τα ευρήματα: Πάνω από 6.000 προϊόντα και 696.015 ευρώ

Συγκεκριμένα από την έρευνα προέκυψε ότι τα χρηματικά ποσά που μεταφέρθηκαν στην Τουρκία, χωρίς αυτό να δηλωθεί στο αρμόδιο Τελωνείο κατά την έξοδο από την Χώρα, έχουν ως ακολούθως: το 2016 χρηματικό ποσό 124.710 ευρώ, το 2017 χρηματικό ποσό 605.508 ευρώ και το 2018 χρηματικό ποσό 821.008 ευρώ, δηλαδή συνολικό χρηματικό ποσό 1.551.226 ευρώ.

Επιπλέον, προέκυψε ότι το ποσό που εισπράχθηκε από τα μέλη της οργάνωσης, στο χρονικό διάστημα από 13/03/2018 έως 02/12/2018 ως αντίτιμο για τις μεταφορές στη χώρα μας προϊόντων απομίμησης και μη επωνύμων ειδών, παραχθέντων στην Τουρκία, ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 1.340.901 ευρώ ενώ η ποσότητα των εμπορευμάτων που διακινήθηκαν κατά το ανωτέρω διάστημα διαπιστώθηκε ότι υπερβαίνει τα 8.374 δέματα, μη συνυπολογιζόμενων των χρηματικών ποσών και ποσοτήτων που διακινήθηκαν στην Θεσσαλονίκη.

Στην υπόθεση εμπλέκονται και δυο αστυνομικοί, ο ένας από τους οποίους (από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης) έχει συλληφθεί διότι υποβοηθούσε το έργο της εγκληματικής οργάνωσης με παροχή πληροφοριών, ενώ ο μη συλληφθείς, λόγω παρέλευσης αυτοφώρου, κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος.

Από τις σωματικές έρευνες καθώς και τις έρευνες σε σπίτια, αποθηκευτικούς χώρους, εταιρείες, οχήματα κ.λπ. βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-6.051 τεμάχια διαφόρων απομιμητικών προϊόντων (ρούχα, εσώρουχα, τσάντες, πορτοφόλια, αξεσουάρ, παπούτσια κ.α.),

-96 χρυσές λίρες,

-35 λογότυπα οίκου μόδας,

-2 φορητοί υπολογιστές ( laptop ) και Tablet ,

-5 συσκευές αποθήκευσης δεδομένων USB,

-καταγραφικό με 2 κασέτες,

-3 όπλα και 40 φυσίγγια,

-34 κινητά τηλέφωνα, 6 κάρτες SIM και πακέτο σύνδεσης,

-696.015 ευρώ, 3.740 δολάρια, 1.095 τούρκικες λίρες και 1.380 λέβα Βουλγαρίας, ρολόι, αναπτήρας και φύλλο χρυσού με σχετικό πιστοποιητικό προέλευσης και αυθεντικότητας στην αγγλική γλώσσα, παραστατικά, έγγραφα, χειρόγραφες σημειώσεις, ατζέντες, βιβλιάρια τραπέζης και 14 τυχερά δελτία και ένα φορτηγό αυτοκίνητο.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνελήφθη στην Ξάνθη καταδικασθείς για απειλή και εξύβριση

Εντοπίστηκε σε οικισμό της περιοχής Σταυρούπολης   Συνελήφθη την Παρασκευή 20-12-2024 το π…