Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Ευκαιρία ‘ν’ ανθίσουν’ καλλιέργειες ξηρών καρπών στο νομό μας

Ευκαιρία ‘ν’ ανθίσουν’ καλλιέργειες ξηρών καρπών στο νομό μας

0

Ήρθε στην Ξάνθη ο πρόεδρος του  Ιταλικού Ομίλου Besana Group Giuseppe Calcagni – Προσφέρει συμβάσεις για καλλιέργειες φουντουκιών, αμυγδάλων και καρυδιών

 

Έκανε αυτοψία στην περιοχή και μίλησε σε αγρότες της Θαλασσιάς και Συδινής – 1.500  – 1.800 νέοι αγρότες στο νομό μας το χρόνο

 

Μ’ ένα καλό νέο ξεκινά η νέα χρονιά για τους αγρότες του νομού μας. Και δεν πρόκειται για κάποια νέα επιδότηση  ή έστω κάποια φοροαπαλλαγή αλλά για μια επένδυση τοπική αναπτυξιακή που μπορεί  να τους εξασφαλίσει ένα καλό εισόδημα από την παραγωγή τους.

Ήρθε στην Ξάνθη η Besana Group – Προσφέρει συμβάσεις για καλλιέργειες ξηρών καρπών

Ο Ιταλικός  Όμιλος Besana ιδρύθηκε το 1921 και δραστηριοποιείται στο κλάδο μεταποίησης και εμπορίας ξηρών καρπών. Αυτή τη στιγμή είναι στην 3η θέση στην Ευρώπη.  Ιδρυτές και ιδιοκτήτες του Ομίλου είναι η οικογένεια Calcagni. Στην Ξάνθη ήρθε ο πρόεδρος του Ομίλου Giuseppe Calcagni αφού προηγήθηκε μια επαφή με τον προϊστάμενο της Δ/νσης Γεωργίας της Π.Ε. Ξάνθης , γεωπόνου Ανδρέα Καμαριανάκη.

Ο κ.  Calcagni έκανε αυτοψία της  πεδινή περιοχή του νομού μας και ανακοίνωσε σε εκδηλώσεις γνωριμίας που έγιναν με 100 περίπου  αγρότες τις προηγούμενες μέρες στην Θαλασσιά (ΤΟΕΒ) και στην Συδινή,  τον ενδιαφέρον για τις καλλιέργειες ξηρών καρπών και ειδικότερα φουντουκιών, αμύγδαλων και καρυδιών και την πρόθεσή της να κάνει συμβάσεις με παραγωγούς αρχικά για 500 στρέμματα. Μάλιστα ανέφερε πως από τη στιγμή που θα υπογράφουν τις συμβάσεις η εταιρεία τους παρέχει τεχνική υποστήριξη της καλλιέργειας σ’ όλα τα στάδια αλλά και πιστοποιημένα φυτά και θα τους αγοράζει την παραγωγή. Όπως ανέφερε ο κ. Καμαριανάκης που συνόδευε τον κ. Calcagni οι αγρότες των περιοχών αυτών έδειξαν θερμό  ενδιαφέρον και πως είναι έτοιμοι να υπογράψουν συμβάσεις. Μάλιστα ο κ.  Calcagni πρόκειται να ξαναέρθει σε 10 μέρες για να κάνει αυτοψία και στην ορεινή περιοχή στην Σταυρούπολη και στον δήμο Μύκης για τον ίδιο λόγο. Να σημειώσουμε ότι η εταιρεία έχει πολλά εργοστάσια στην Ιταλία αλλά και σε άλλες χώρες όπως η Βραζιλία και η Βρετανία και διαθέτει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων με βάση τους ξηρούς καρπούς.

1.500  – 1.800 νέοι αγρότες στο νομό μας το χρόνο

Να σημειώσουμε πως στην Ξάνθη οι αγρότες μας ανέρχονται σε 20.000 (κατά προσέγγιση και με βάση τον αριθμό των δηλώσεων ΟΣΔΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ). Όπως ανέφερε ο κ. Καμαριανάκης τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια  τάση ιδιαίτερα στους νέους να δραστηριοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα και αυτό συμβαίνει άλλοτε εξ ανάγκης καθώς ο νομός μας  έχει υποστεί παντελή αποβιομηχάνιση αλλά και επειδή ο περισσότερος πληθυσμός είναι αγροτικός και οι περισσότεροι έχουν κάποιο αγροτεμάχιο.  Αυτή η τάση πιστοποιείται από τον αριθμό των αιτήσεων που γίνονται κάθε χρόνο για να υπαχθούν σε κάποιο πρόγραμμα που αφορά τους νέους αγρότες. Όπως ανέφερε ο κ. Καμαριανάκης κάθε χρόνο κυμαίνονται από 1.500 – 1.800 οι νέες αιτήσεις: «Υπάρχουν πολλά προγράμματα που βοηθούν τους νέους αγρότες  ωστόσο χρειάζονται και άλλα κίνητρα γιατί είναι ένα επάγγελμα που έχει μεγάλο ρίσκο , είναι ένα ξεσκέπαστο εργοστάσιο και χρειάζεται να διαθέτει κάποιος κεφάλαιο για να ξεκινήσει. Είναι λοιπόν απαραίτητη η μείωση της φορολογίας. Είναι μια καλή επιλογή να ξεφύγουμε από τις αροτριαίες καλλιέργειες και να ασχοληθεί κάποιος με τις καλλιέργειες υψηλής διατροφικής αξίας όπως οι ξηροί καρποί γιατί έχουν μεγάλη ζήτηση και καλές τιμές», σημειώνει ο κ. Καμαριανάκης.

 

Καλλιεργούνται 3.500 στρέμματα καρυδιές και 1.000 στρέμματα αμυγδαλιές

Στην Ξάνθη αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται 3.500 στρέμματα καρυδιές και 1.000 στρέμματα αμυγδαλιές. Να σημειώσουμε επίσης ότι για φέτος θα νοικιαστούν σε νέους αγρότες του νομού μας μέσω του ειδικού προγράμματος μίσθωσης αγροτικής γης με το αντίτιμο των 5 ευρώ, 497 στρέμματα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…