Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Διατηρείται η απαλλαγή από τα διόδια για τους κατοίκους όμορων νομών

Διατηρείται η απαλλαγή από τα διόδια για τους κατοίκους όμορων νομών

0

Αναμένεται η διευκρινιστική εγκύκλιος Σπίρτζη. Η απαλλαγή θα ισχύει μέχρι την παραχώρηση των διοδίων της Εγνατίας στο ΤΑΙΠΕΔ

 Από 1η Ιανουαρίου 2018 αυξάνεται το αντίτιμο των διοδίων από 0,03 σε 0,05 ευρώ/ χλμ. Εκτίναξη 66% του κόστους διέλευσης για τα ΙΧ

Ευχάριστες και δυσάρεστες ειδήσεις περιλαμβάνουν οι σχεδιασμοί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τους οδηγούς που διέρχονται από τους αυτοκινητόδρομους της χώρας.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ του Ιουνίου, από 1η Ιανουαρίου του 2019 περιμένουν τους οδηγούς αυξήσεις-φωτιά στα διόδια της Εγνατίας, αφού αυξάνεται σημαντικά η χρέωση ανά χιλιόμετρο, πράγμα που θα εκτοξεύσει το κόστος για όσους χρησιμοποιούν συχνά ή για μεγάλες διαδρομές τον αυτοκινητόδρομο της Βόρειας Ελλάδας.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού με βάση τη χιλιομετρική απόσταση που προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ για τη νέα εμπορική πολιτική αυξάνει τα διόδια από 0,03 σε 0,05 ευρώ ανά χιλιόμετρο για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα (αύξηση 66%).

Σε συγκεκριμένους σταθμούς διοδίων όπως στα Μάλγαρα, οι αυξήσεις φτάνουν στα 150%. Ο συγκεκριμένος σταθμός- ένας σταθμός με μεγάλη διέλευση οχημάτων,  έχει ζώνη χρέωσης 59,7 χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα το ύψος του κομίστρου να εκτινάσσεται από το 1,20 ευρώ σήμερα στα 2,98 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η έκδοση της ΚΥΑ ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και για την προώθηση του διαγωνισμού παραχώρησης του οδικού άξονα που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Διατηρείται η ελεύθερη διέλευση από τα διόδια Ιάσμου για τους ξανθιώτες

Από την άλλη πλευρά, με διευκρινιστική εγκύκλιο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης διατηρεί την απαλλαγή πληρωμής διοδίων για ιδιωτικά και επαγγελματικά ΙΧ που κινούνται προς ή από όμορους νομούς.

Με τη διάταξη της απαλλαγή χιλιάδες πολίτες ευνοήθηκαν και παρέλαβαν κάρτα ελεύθερης διέλευσης για τους μετωπικούς σταθμούς: Τύρια, Παμβώτιδα, Μαλακάσι, Μουσθένη, Ίασμος, Μέστη, Αρδάνιο και Ιεροπηγή. Οι απαλλαγές αφορούν τους κατοίκους των δήμων: Αβδήρων, Αμυνταίου, Αλεξανδρούπολης, Άργους Ορεστικού, Αρριανών, Διδυμοτείχου, Ηγουμενίτσας, Ιάσμου, Καστορίας, Κομοτηνής, Μαρώνειας-Σαπών, Μετσόβου, Νεστορίου, Μύκης, Ξάνθης, Ορεστιάδας, Παγγαίου, Πρεσπών, Σαμοθράκης, Σουλίου, Σουφλίου, Τοπείρου, Φιλιατών, Φλώρινας και Οικισμών.

Η απαλλαγή διατηρείται έως την παραχώρηση των διοδίων της Εγνατίας στο ΤΑΙΠΕΔ.

Παράλληλα, η απαλλαγή διατηρείται, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί και οι άνεργοι, οι οποίοι θα διέρχονται δωρεάν, όταν δείχνουν την κάρτα ανεργίας. Όπως αναφέρει η ΚΥΑ «Εξαιρούνται [της υποχρέωσης καταβολής αντιτίμου στα διόδια ή της παύσης άλλων εξαιρέσεων] τα επιβατικά οχήματα ιδιωτικής χρήσης που ανήκουν κατά κυριότητα σε ανέργους και χρησιμοποιούνται από αυτούς. Οι άνεργοι θα πρέπει να επιδεικνύουν την κάρτα ανεργίας, η οποία θα πρέπει να βρίσκεται σε ισχύ κατά τη διέλευση από τον σταθμό διοδίων».

Να θυμίσουμε ότι για τη διατήρηση της απαλλαγής των κατοίκων όμορων νομών πραγματοποίησαν της Πέμπτη διαμαρτυρία στα διόδια της Μέστης τα ΝΤ της ΑΔΕΔΥ στην ΑΜΘ.

Αναμένεται η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τα ηλεκτρονικά διόδια

Την είδηση δημοσιοποίησε η Νατάσα Γκαρά, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Έβρου, η οποία σε ανάρτησή της στο facebook ανέφερε: «σημαντική ενημέρωση για την απαλλαγή στα διόδια. Μετά και τις απαιτούμενες διευκρινίσεις από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σπίρτζη και τις νομικές υπηρεσίες, διευκρινίζουμε ότι η υπουργική απόφαση που αφορά στην απαλλαγή των μόνιμων κατοίκων από την καταβολή διοδίων εξακολουθεί να ισχύει και το 2019. Αναμένεται και η έκδοση της διευκρινιστικής εγκυκλίου. Επίσης, ο διαγωνισμός για τα ηλεκτρονικά αναλογικά διόδια αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες. Η έγκαιρη παρέμβασή μας δίνει απαντήσεις σε όσους και όσες εξέφρασαν ανησυχία για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά απαντά και στις πραγματικές ανάγκες».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Δ’ ΣΣ τίμησε τη «Μάχη των Οχυρών» παρουσιάζοντας το τιτάνιο έργο και το σθεναρό αγώνα

Πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση με κατασκευαστικά στοιχεία για τα οχυρά, αλλά και τη σ…