Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Υπουργός Εσωτερικών: Απολύθηκαν 369 υπάλληλοι με πλαστά πτυχία – 1.737 λέει το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης

Υπουργός Εσωτερικών: Απολύθηκαν 369 υπάλληλοι με πλαστά πτυχία – 1.737 λέει το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης

0

Πρωταγωνιστές, νοσοκομεία, υπουργεία, ΟΤΑ

Φορείς του υπουργείου Υγείας –κυρίως νοσοκομεία– υπουργεία, δήμοι αλλά και ΔΕΚΟ είναι οι τομείς του Δημοσίου όπου εντοπίζεται η πλειονότητα πλαστών τίτλων και πιστοποιητικών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), από το 2014 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2018 έχουν εντοπιστεί 1.737 πλαστοί τίτλοι στο Δημόσιο και οι κάτοχοί τους (σ.σ. κάποιοι με δύο ή τρεις πλαστούς τίτλους) έχουν απολυθεί οριστικά από τις υπηρεσίες τους, ενώ ακόμα 2.002 υποθέσεις με ισχυρές ενδείξεις πλαστότητας βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΕΔΔ από το 2014, όταν καλύφθηκε και νομοθετικά το ζήτημα των πλαστών πιστοποιητικών επί υπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη, μέχρι και σήμερα, η πλειονότητα των πλαστών τίτλων έχει εντοπιστεί σε φορείς του υπουργείου Υγείας (449), σε υπουργεία (177), δήμους (144) και ΔΕΚΟ (135). Επιπλέον, 46 πλαστοί τίτλοι εντοπίστηκαν στην κατοχή υπαλλήλων που εργάζονταν σε φορείς του υπουργείου Εργασίας, 46 σε εργαζόμενους ανεξάρτητων αρχών και 17 σε φορείς του υπουργείου Υποδομών.

Ως επί το πλείστον, οι πλαστογραφημένοι τίτλοι που εντοπίστηκαν αφορούν πτυχία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (849), πτυχία πανεπιστημίου (461), πτυχία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (158), πτυχία ΤΕΙ (60). Ένα ποσοστό πλαστογραφημένων τίτλων αφορά τη γνώση ξένων γλωσσών, κυρίως αγγλικών (71), ενώ εντοπίστηκαν και 31 πλαστοί τίτλοι γνώσης ηλεκτρονικών υπολογιστών. Στόχος εκείνων που έκαναν χρήση τους, ήταν η είσοδος στο Δημόσιο, η μετάταξη, η απολαβή επιδομάτων, η βαθμολογική και η μισθολογική εξέλιξη.

Πολύ μικρότερο νούμερο απολυμένων έδωσε στη βουλή η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου προς απάντηση σε ερώτηση του τομεάρχη της ΝΔ Γιώργου Γεωργαντά, γεγονός που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των απολυμένων με κάποιο τρόπο επαναπροσλήφθηκαν στη συνέχεια. Σύμφωνα με την υπουργό, συνολικά 369 υπάλληλοι απολύθηκαν από το Δημόσιο (έναντι 1.737 που ισχυρίζεται το Σώμα Ελεγκτών) από το 2015 έως σήμερα λόγω αναληθούς, ανακριβούς παραποιημένου ή πλαστού πτυχίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε στην Βουλή:

-Το 2015 απολύθηκαν 156 υπάλληλοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία βρέθηκαν 65 υπάλληλοι με πλαστά στοιχεία από τους ΟΤΑ, 28 από το Υπουργείο Υγείας και 25 από το Υπουργείο Εσωτερικών.

-Το 2016 ανακλήθηκαν οι διορισμοί 115 υπαλλήλων, με τους περισσότερους (30) να προέρχονται από το υπουργείο Εσωτερικών (31), τους 30 από τους ΟΤΑ, τους 18 από το υπουργείο Υγείας και του 11 από το υπουργείο Παιδείας.

-Το 2017 ο αριθμός των απολυμένων έφτασε τους 62 (20 από τους ΟΤΑ, 13 από το Υπουργείο Εσωτερικών, 9 από το υπουργείο Παιδείας και 9 από το υπουργείο Υγείας).

-Το πρώτο 9 μηνο του 2018 απολύθηκαν 36 υπάλληλοι: 9 από τους ΟΤΑ, 8 από το υπουργείο Παιδείας, 5 από το υπουργείο Υγείας, κλπ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι λιγότερο ίσα από τα υπόλοιπα

Οι μαθητές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας εξαιρούνται από την δωρεάν μεταφορά τους προς κ…