Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Υγεία και απασχόληση για τους Ρομά ανέδειξε η Σαμπιχά Σουλεϊμάν στις Βρυξέλλες

Υγεία και απασχόληση για τους Ρομά ανέδειξε η Σαμπιχά Σουλεϊμάν στις Βρυξέλλες

0

Συμμετείχε σε συνάντηση του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Γραφείου Πληροφοριών για τους ΡΟΜΑ

Μεταφέρει την πρόθεση της Κομισιόν να συστήσει ειδική επιτροπή για την αξιολόγηση των κονδυλίων που προορίζονται για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά

Υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες, στις 13 Νοεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Γραφείου Πληροφοριών για τους ΡΟΜΑ (ERIO). Στις 14 Νοεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε εργαστήριο με φορείς ισότητας, εμπειρογνώμονες κατά των διακρίσεων και εκπροσώπους των ΡΟΜΑ, με θέμα «Τερματισμός των διακρίσεων των ΡΟΜΑ στη στέγαση και την υγεία: Ρόλος των Φορέων Ισότητας». Το εργαστήριο αυτό διοργανώθηκε από το ERIO, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Φορέων Ισότητας (EQUINET), χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Δικαιωμάτων Ισότητας, και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φιλοξενήθηκε από το βελγικό όργανο ισότητας UNIA.

Στη συνάντηση, καθώς επίσης και στο εργαστήριο, προσκλήθηκε και παραβρέθηκε η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Δροσερού Ξάνθης «Η ΕΛΠΙΔΑ», κα Σουλεϊμάν Σαμπιχά. Σκοπός της παρουσίας της εκεί ήταν να ανταλλάξει απόψεις με τους εμπειρογνώμονες σχετικά με τα σοβαρά ζητήματα στέγασης και υγείας που απασχολούν τους ΡΟΜΑ σε τοπικό αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν, οι δράσεις που είχαν προγραμματιστεί με την ατζέντα του 2017, οι δράσεις της ατζέντας του 2018 και το σχέδιο δράσης του 2019. Στο πλαίσιο αυτό, η κα Σουλεϊμάν, εκτός από τα θέματα στέγασης και υγείας που απασχολούν τον οικισμό του Δροσερού, αναφέρθηκε σε προβλήματα απασχόλησης και περιέγραψε τα προβλήματα που απασχολούν τη νέα γενιά των κατοίκων σχετικά με τη μόρφωση και τον αποκλεισμό τους από σχολεία της Ξάνθης. Ως προτεραιότητες στην ατζέντα του 2019 ορίστηκαν, η συμμετοχή των ΡΟΜΑ σε φορείς και υπηρεσίες του δημοσίου καθώς και η συμμετοχή τους στα κοινά, γεγονότα υψίστης σημασίας για τους ΡΟΜΑ της Ελλάδας.

Την επόμενη μέρα στο εργαστήριο, συμμετείχαν πρόεδροι οργανισμών προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αντιπρόσωποι των αντίστοιχων Συνηγόρων του Πολίτη από διάφορες χώρες της Ευρώπης, εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κτλ. Ανάμεσά τους o Szabolcs Schmidt, επικεφαλής της μονάδας ζητημάτων που αφορούν τους ΡΟΜΑ στην κομισιόν, η Florian Hartleb, αναλύτρια της κομισιόν για θέματα ισότητας και ίσης μεταχείρισης και η Sheena Keller εκπρόσωπος από το γραφείο ερευνών του Ευρωπαϊκού Πρακτορείου Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA). Στο εργαστήριο αυτό κάθε χώρα εξέθεσε τις συνθήκες διάκρισης που βιώνουν οι ΡΟΜΑ σε ό,τι αφορά τη στέγαση και την υγεία. Η κα Σουλεϊμάν περιέγραψε τις επιπτώσεις από το γεγονός ότι ο οικισμός ευρίσκεται  εκτός σχεδίου πόλης, τις συνέπειες από το ελλιπές δίκτυο αποχετεύσεων και από τη δυσκολία πρόσβασης στους φορείς υγείας της πόλης λόγω έλλειψης της δημόσιας συγκοινωνίας. Τέλος, μεταξύ των φορέων συζητήθηκε το οικονομικό θέμα, αποφασίστηκε ότι από το 2021 και μετά θα υπάρξουν αλλαγές όσο αφορά τα χρήματα που εγκρίνονται από το Ευρωκοινοβούλιο για τους ΡΟΜΑ. Προτάθηκε η σύσταση ειδικής επιτροπής που θα αξιολογεί αν και κατά πόσο τα χρήματα που δίνονται από την Ευρώπη για τους ΡΟΜΑ αξιοποιούνται εξ’ ολοκλήρου προς την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσής τους και την ισότιμη μεταχείρισή τους βάσει των δικαιωμάτων τους.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νο mood(y’s)

Σίγουρα τα κυβερνητικά στελέχη έκαναν τον εύλογο συνειρμό. Η έκθεση της Moody’s που δημοσι…