Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τώρα χωρίζετε και …φορολογικά  

Τώρα χωρίζετε και …φορολογικά  

0

 

Έρχεται το φορολογικό διαζύγιο για τους διαζευγμένους και τους εν διαστάσει

 

Ποια τα μειονεκτήματα και ποια τα πλεονεκτήματα της ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης

 

 

 

 

Τη δυνατότητα να χωρίσουν και φορολογικά τα …τσανάκια τους θα έχουν στο εξής τα διαζευγμένα και εν διαστάσει ζευγάρια. Ήδη από πέρσι έχει ψηφιστεί ο σχετικός νόμος ωστόσο δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί επειδή δεν είναι έτοιμο να το υποστηρίξει το σύστημα στην Εφορία. Πρόκειται γα ένα κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα που απασχολεί πολύ και έχει πολλές και πολύπλοκες διαστάσεις. Να σημειώσουμε ότι η διάταξη αυτή έρχεται να εφαρμόσει τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικράτειας που έκρινε ότι τα ζευγάρια έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ξεχωριστή δήλωση φορολογίας εισοδήματος και να εκδοθεί ξεχωριστό εκκαθαριστικό για τον καθένα.

mpatzakidouΈρχεται το φορολογικό διαζύγιο για τους διαζευγμένους και τους εν διαστάσει

Όπως αναφέρει η πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ξάνθης κα Ειρήνη Μπατζακίδου

υπάρχουν πλεονεκτήματα καθώς και μειονεκτήματα σ’ ότι αφορά τις ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις και καθορίζονται κάθε φορά από τις οικονομικές συνθήκες που βιώνουν οι έγγαμοι. Αυτό που θα ισχύσει είναι οι διαζευγμένοι και οι εν διαστάσει που θα κληθούν να καταθέσουν αποδεικτικά έγγραφα στην Εφορία (υπεύθυνη δήλωση, μισθωτήρια σε χωριστά σπίτια κ.λ.π.) θα καταθέσουν χωριστά φορολογικές δηλώσει και αυτό θα ισχύει για πάντα και όχι όποτε συμφέρει να καταθέτουν κοινή».

Πότε συμφέρει

«Το βασικότερο πλεονέκτημα των ξεχωριστών δηλώσεων είναι ότι όσοι δικαιούνται επιστροφής φόρου αλλά ο άλλος σύζυγος έχει κάποια οφειλή, δεν την χάνουν και δεν συμψηφίζεται με τις τυχόν οφειλές του άλλου συζύγου», επισημαίνει η κα Μπατζακίδου.

Να σημειώσουμε πως υπάρχουν και περιπτώσεις όχι συχνές αλλά ωστόσο υπάρχουν που η διάσταση είναι εικονική και δη για οικονομικούς λόγους. Πρόκειται για «γέννημα θρέμμα» της κρίσης. Κύρια οφέλη είναι το επίδομα της Πρόνοιας, η μείωση του φόρου της ΔΕΗ, η μεγαλύτερη πιθανότητα υπαγωγής στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ακόμη και η εισαγωγή στη φοιτητική εστία! Όταν ο στόχος επιτευχθεί τα ζευγάρια δηλώνουν ότι «τα βρήκαν».

Πότε όχι

Ωστόσο υπάρχουν και αρκετά μειονεκτήματα όπως: η υποβολή ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων συνεπάγεται διπλάσιο κόστος σε χρόνο και αμοιβές φοροτεχνικών για την ορθή συμπλήρωσή τους

Επίσης, οι φορολογούμενοι χάνουν το ευεργέτημα της μεταφοράς εισοδήματος από τον έναν στον άλλο σύζυγο, δηλαδή με βάση το οικογενειακό εισόδημα, για την κάλυψη τεκμηρίων. Για παράδειγμα, είναι πολύ συχνή η περίπτωση που ο σύζυγος είναι ελεύθερος επαγγελματίας και δηλώνει μικρό εισόδημα και η σύζυγος είναι μισθωτή. Λόγω της άθροισης των εισοδημάτων καλύπτονται τα τεκμήρια διαβίωσης (ΙΧ, κατοικία, δίδακτρα παιδιών κλπ) και έτσι δεν προκύπτει πρόσθετος φόρος εισοδήματος για τον σύζυγο.

Η δαπάνη με αποδείξεις ή ηλεκτρονικό χρήμα που είναι απαραίτητη για την παροχή της έκπτωσης φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο δεν μεταφέρεται από τον έναν σύζυγο στον άλλο όταν δεν επαρκεί για τον έναν σύζυγο.

Τι ισχύει μέχρι τώρα

Σήμερα ο νόμος επιτρέπει την υποβολή χωριστών δηλώσεων για τους συζύγους στις εξής τρεις περιπτώσεις:

  1. Αν έχει επέλθει διακοπή της έγγαμης συμβίωσης ή λύση του συμβολαίου συμβίωσης.
  2. Αν ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης
  3. Αν ο ένας από τους δύο συζύγους έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

Σε καθεμία από τις ως άνω περιπτώσεις ο υπόχρεος φέρει το βάρος της απόδειξης, ήτοι υποχρεούται να έχει προσκομίσει τα κατάλληλα δικαιολογητικά στο τμήμα Μητρώου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. και να έχει προχωρήσει στη σχετική μεταβολή των στοιχείων του (διαχωρισμό ΑΦΜ).

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…