Η ΚοιΝΣΕΠ Γενισέας έχει καταθέσει πρόταση για μετατροπή του παλιού εργοστασίου Ζάχαρης σε μονάδα επεξεργασίας Ζαχαροκάλαμου – Ζητούν στήριξη από τον Ξανθιώτη υφυπουργό Οικονομίας
Α. Αμανατίδου: «Κρατάμε στα χέρια μας το «χρυσό υγρό» και θέλουμε να το αξιοποιήσουμε για το καλό του τόπου μας»
Μια μοναδική ευκαιρία να επαναλειτουργήσει το Εργοστάσιο Ζάχαρης Ξάνθης παρέχουν οι γυναίκες της ΚοιΝΣΕΠ Γενισέας. Συγκεκριμένα σύμφωνα με πρόταση που έχουν υποβάλλει προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από τον περασμένο Ιούλιο υποστηρίζουν ότι οι εγκαταστάσεις του Εργοστασίου και ότι απέμεινε απ’ αυτό μπορούν με κάποιες παρεμβάσεις να μετατραπούν και να χρησιμοποιηθούν για επεξεργασία του Ζαχαροκάλαμου και μεταποίηση των υποπροϊόντων του. Όπως αναφέρουν τα οφέλη που θα προκύψουν για την τοπική οικονομία είναι πολλαπλά αφού θα «ανοίξουν» νέες θέσεις εργασίας αλλά και θα συμβάλλουν στην στροφή των αγροτών του νομού μας και όχι μόνο σε εναλλακτικές καλλιέργειες όπως αυτή του ζαχαροκάλαμου που είναι λιγότερο ενεργειακά κοστοβόρο απ’ ότι οι συμβατικές καλλιέργειες. Επιπλέον θα ξαναζωντανέψει ένα νεκρό και απαξιωμένο εργοστάσιο παράγοντας οικονομική υπεραξία για μια αποβιομηχανοποιημένη περιοχή.
Ιδέα: Από Εργοστάσιο Ζάχαρης σε Εργοστάσιο Επεξεργασίας Ζαχαροκάλαμου
Οι Γυναίκες της ΚοιΝΣΕΠ Γενισέας όπως ανέφερε στο «Ε» η εκπρόσωπός τους κα Αναστασία Αμανατίδου κατέθεσαν ολοκληρωμένη πρόταση για το πώς μπορεί να στηθεί αυτό το εγχείρημα και τι παρεμβάσεις χρειάζονται. Η κα Αμανατίδου μας είπε πως πέρσι τον Ιούλιο συναντήθηκε με τον τότε γραμματέα του ΥΠΑΑΤ κ. Κόκκαλη καθώς και τον γραμματέα Βιομηχανίας κ. Αντώνογλου υποβάλλοντας αυτή την πρόταση ωστόσο πέρασε ενάμιση χρόνος σχεδόν και απάντηση ακόμη δεν έλαβε. Όμως είναι αποφασισμένη να μην καταθέσει τα όπλα για να υλοποιηθεί μια ιδέα που πιστεύει ακράδαντα ότι έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα για τον τόπο και γι αυτό τώρα επιζητεί ένα ραντεβού με τον Ξανθιώτη υφυπουργό Οικονομίας κ. Στάθη Γιαννακίδη, ο οποίος ως βουλευτής στήριξε την προσπάθεια της ΚοιΝΣΕΠ: «Ελπίζουμε να στηρίξει το εγχείρημα ο κ. Γιαννακίδης γιατί οι προηγούμενοι που τους το θέσαμε κώφευαν…κι ούτε μπήκαν στον κόπο να μας απαντήσουν.
Είναι μια καλή ευκαιρία να επαναλειτουργήσει το Εργοστάσιο Ζάχαρης ως μονάδα επεξεργασίας Ζαχαροκάλαμου. Με κάποιες παρεμβάσεις θα μπορούμε να παράγουμε πετιμέζι, μελάσα , μαύρη ζάχαρη και τέλος βιομάζα και πέλετ αξιοποιώντας όλα τα υποπροϊόντα του ζαχαροκάλαμου. Θα δώσουμε δουλειά και παράλληλα θα δώσουμε την ευκαιρία στους αγρότες να στραφούν στην καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου που είναι πιο ενεργειακή και πιο συμφέρουσα καλλιέργεια. Αντί να καλλιεργούν καλαμπόκι θα καλλιεργούν ζαχαροκάλαμο που θέλει τα μισά ποτίσματα, καθόλου λίπασμα και δεν θα αγοράζουν και σπόρο αφού θα χρησιμοποιούν αυτόν που καλλιεργούν», επισημαίνει η κα Αμανατίδου.
Α. Αμανατίδου: «Κρατάμε στα χέρια μας το «χρυσό υγρό» και θέλουμε να το αξιοποιήσουμε για το καλό του τόπου μας»
Να σημειώσουμε ότι οι 5 Γυναίκες της ΚοινΣΕΠ έχουν ξεκινήσει από το μηδέν την προσπάθεια αναβίωσης καλλιέργειας ζαχαροκάλαμου με παραδοσιακό τρόπο αρχικά μεταφέροντας τον σπόρο από την πατρίδα των προγόνων τους τον Πόντο. Ξεκίνησαν πειραματικά με 20 στρέμματα το 2014 με το κεφάλαιο που έβαλαν οι ίδιες και με πολύ προσωπική εργασία κατάφεραν να στήσουν μια μονάδα που είναι η πρώτη στην επεξεργασία ζαχαροκάλαμου στην Ευρώπη. Αρωγός στην προσπάθειά τους όπως λέει η κα Αμανατίδου ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης που τους παραχώρησε ένα οίκημα στην Συδινή και τις έφερε σε επαφή με τον TAP και το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Έτσι απέκτησαν την μονάδα επεξεργασίας και είναι σε θέση να παράγουν το πετιμέζι και άλλα προϊόντα με βάση αυτό, όπως γλυκό κολοκύθι με πετιμέζι, φυστικοβούτυρο με πετιμέζι, πάστα φουντουκιού κ. ά. «Είμαστε έτοιμοι από του χρόνου να επεξεργαστούμε 300 στρέμματα και να ανταποκριθούμε στην μεγάλη ζήτηση που έχουν τα προϊόντα μας. Προμηθεύουμε προϊόντα από την Αλεξανδρούπολη έως την Αθήνα ενώ φέτος έχουμε κάνει εξαγωγές στην Ελβετία. Έχουμε επίσης δρομολογήσει με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα την διαδικασία κατοχύρωση τους σπόρου μας. Έχουμε σχέδια να επεκτείνουμε τις δράσεις μας. Έχουμε χώρο να κάνουμε επισκέψιμη την μονάδα από την πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε συνεργασία με το ΕΒΕ Ξάνθης. Έχουμε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Γαστρονομίας της Ιταλίας. Μας επισκέπτονται κάθε χρόνο και έχουν θα προσπαθήσουν να παρασκευάσουν το πρώτο λευκό ευρωπαϊκό ρούμι από το πετιμέζι της ΚΟΙΝΣΕΠ Γενισέας. Όπως μας είπε ο καθηγητής του Χαρακόπειου κ. Καραθάνος κρατάμε στα χέρια μας το «χρυσό υγρό» και θέλουμε να το αξιοποιήσουμε για το καλό του τόπου μας. Γι αυτό ζητάμε την στήριξη της κυβέρνησης και του κ. Γιαννακίδη»., καταλήγει η κα Αμανατίδου.
Ιδού το ζαχαροκάλαμο, ιδού και το παλιό Εργοστάσιο Ζάχαρης
Οι γυναίκες της ΚοιΝΣΕΠ Γενισέας έχουν αποδείξει ότι έχουν καινοτόμες ιδέες, έχουν αποκτήσει την τεχνογνωσία, έχουν στόχους και τους πετυχαίνουν. Απομένει να αποδείξει και η παρούσα κυβέρνηση στην πράξη, όσα με λόγια υποστήριξε ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο. Αν μη τι άλλο ταιριάζει …γάντι στο αναπτυξιακό μοντέλο που έχουν υποστηρίξει όπως και στην στροφή σε εναλλακτικές καλλιέργειες στο ν πρωτογενή τομέα. Να θυμίσουμε εξάλλου ότι ήταν από τις πρώτες εξαγγελίες της υφυπουργού Βιομηχανίας κας Τζάκρη η δέσμευση να δοθούν στους ιδιώτες τα εργοστάσια που έχουν κλείσει.
Συνεπώς αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση και τα άλλα όλα βρίσκονται…
Μαριάννα Ξανθοπούλου