Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τα χρέη γονατίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά

Τα χρέη γονατίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά

0
xrei ptoxefsi

Στα €103 δισ. οι οφειλές στο Δημόσιο- Τι υποχρεώσεις υπάρχουν μέχρι το τέλος του έτους

Τα νοικοκυριά δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ αποδείχθηκε ιδιαίτερα βαρύς για χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι επέλεξαν να τον αφήσουν απλήρωτο προκειμένου να καλύψουν άλλες τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου πάνω από μισό εκατομμύριο φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να πληρώσουν την πρώτη δόση του φετινού φόρου για τα ακίνητά τους η οποία συνέπεσε με την εξόφληση της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος. Οι φορολογούμενοι άφησαν τον Σεπτέμβριο απλήρωτους φόρους ύψους 449,92 εκατ. ευρώ. Τα ληξιπρόθεσμα, στο τρίτο τρίμηνο του έτους φούσκωσαν ακόμη περισσότερο με αποτέλεσμα να έχουν διαμορφωθεί συνολικά στα 7,837 δις ευρώ.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ τα οποία επεξεργάστηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή αποκαλύπτουν το άλμα που έκανε τον Σεπτέμβριο ο αριθμός των οφειλετών της Εφορίας. Οι οφειλέτες μέσα σε ένα μήνα αυξήθηκαν κατά  510.428 άτομα. Από 3.801.967 που ήταν στο τέλος Αυγούστου εκτοξεύτηκαν στα 4.312.395 άτομα στα τέλη Σεπτέμβρη ενώ αν η σύγκριση γίνει με το τέλος Ιουνίου τότε ο αριθμός των οφειλετών είναι αυξημένος κατά 584.979 άτομα. Τον ίδιο μήνα οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη έως 500 ευρώ αυξήθηκαν  κατά 312.812 σε σχέση με το τέλος Σεπτεμβρίου του 2017.

Τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη εκτινάχθηκαν στο 9μηνο  στα 7,84 δις. ευρώ με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) να καταρρίπτει ένα ακόμη ρεκόρ για να διαμορφωθεί  στα 103,09 δις. ευρώ ή στο 57,2% του ΑΕΠ.

Οι αναλυτές του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής εξετάζοντας την πορεία των ληξιπρόθεσμων στο τρίτο τρίμηνο του 2018 διαπιστώνουν ότι τον Ιούλιο τα ληξιπρόθεσμα αυξήθηκαν τα 345,82 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο, τον Αύγουστο φούσκωσαν κατά 939,50 εκατ. ευρώ και τον Σεπτέμβριο κατά 449,92 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι από τους 4.312.395 οφειλέτες της Εφορίας:

–2.514.722 χρωστούν έως 500 ευρώ.

–1.508.923 οφείλουν από 500 έως 10.000 ευρώ.

– 247.008 έχουν γράψει στα τεφτέρια της Εφορίας οφειλές από 10.000 έως 100.000 ευρώ.

– 33.835 χρωστούν από 100.000 έως 1.000.000 ευρώ.

– 7.748 έχουν χρέη που υπερβαίνουν το 1.000.000 ευρώ.

Οι υποχρεώσεις των φορολογούμενων έως το τέλος του χρόνου

Τρέχουν και δεν φτάνουν οι φορολογούμενοι, καθώς μέχρι το τέλος του 2018 θα πρέπει να εξοφλήσουν όλες τις οικονομικές τους εκκρεμότητες. Ο Νοέμβριος είναι ένας από τους πιο δύσκολους μήνες καθώς συμπίπτουν χρονικά ο φόρος εισοδήματος με τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και τη δεύτερη δόση του ΦΠΑ.

Αναλυτικά οι φόροι μέχρι τα τέλη του 2018:

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Η μεταβίβαση ακινήτων μέσω γονικής παροχής ή δωρεάς δεν είναι υποχρεωτικό να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους ότι από την 1η/1/2019 ενεργοποιούνται οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Στις περιοχές στις οποίες θα υπάρξει αύξηση στην τιμή ζώνης, θα αυξηθούν και τα έξοδα μεταβίβασης (συμβολαιογραφικά, έξοδο υποθηκοφυλακείου κ.λπ.), αλλά ενδεχομένως και οι φόροι μεταβίβασης, καθώς δεν καλύπτονται όλα τα ακίνητα από το αφορολόγητο των 150.000 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να εντοπίσουν αν στην περιοχή που βρίσκεται το ακίνητό τους θα υπάρξει αύξηση στην τιμή ζώνης, προκειμένου να αποσαφηνίσουν αν θα χρειαστεί να σπεύσουν στον συμβολαιογράφο.

Φορολογικές δηλώσεις: Στο τέλος του χρόνου εκπνέει η προθεσμία που έχουν στη διάθεσή τους οι συνταξιούχοι για να δηλώσουν τα αναδρομικά που πιστώθηκαν στον λογαριασμό τους πριν από έναν χρόνο. Τα αναδρομικά αυτά μπορεί να εισπράχθηκαν το 2017 αλλά αφορούσαν προηγούμενα έτη (2016 και πριν). Πρέπει δηλαδή να δηλωθούν και αυτά τα εισοδήματα με τις αντίστοιχες τροποποιητικές δηλώσεις. Οι συνταξιούχοι που θα ανταποκριθούν μέχρι το τέλος του χρόνου θα γλιτώσουν από το πρόστιμο της εκπρόθεσμης τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης το οποίο ανέρχεται στα 100 ευρώ.

Τέλη κυκλοφορίας:  Το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει ότι δεν θα κάνει καμία αλλαγή φέτος στα τέλη κυκλοφορίας, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να «ανέβουν» τα ειδοποιητήρια στο Taxis. Η πληρωμή γίνεται ηλεκτρονικά.

Η κατάθεση των πινακίδων προκειμένου το όχημα να τεθεί σε καθεστώς ακινησίας γίνεται στη ΔΟΥ, ενώ για να γίνει αποδεκτή η αίτηση θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του οχήματος για όλα τα προηγούμενα έτη. Και φέτος, δεκάδες χιλιάδες θα είναι οι σχετικές αιτήσεις ακινητοποίησης.

Ειδικά μετά τη θέσπιση των «τελών κυκλοφορίας με τον μήνα», χιλιάδες είναι οι οδηγοί που σπεύδουν να «ακινητοποιήσουν» τα οχήματά τους για να γλιτώσουν έξοδα από τέλη κυκλοφορίας και από ασφάλιση.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

3 εποχικές προσλήψεις στον δήμο Τοπείρου

Έως τις 21 Οκτωβρίου η υποβολή δικαιολογητικών   Ο δήμος Τοπείρου ανακοίνωσε την πρόσ…