Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στο …σκοτάδι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ και του ΕΦΚΑ

Στο …σκοτάδι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ και του ΕΦΚΑ

0

Δεν δέχονται τα vouchers των 100 ευρώ τα καταστήματα οπτικών της Ξάνθης αντιδρώντας στο νέο μέτρο

 

«Θα δεχόμαστε “χαρτιά” αντί χρημάτων, αλλά θα είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε με μετρητά ΦΠΑ», υποστηρίζουν

 

Σε αδιέξοδο έχει οδηγηθεί η διαδικασία χορήγησης και αποζημίωσης οπτικών ειδών των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ λόγω της άρνησης της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών (ΠΕΟΟ) να αποδεχτούν το νέο σύστημα που ισχύει από την 1η Οκτωβρίου και εισάγει το νέο μέτρο της έκδοσης voucher αξίας 100 ευρώ από τον οφθαλμίατρο για τον ασφαλισμένο, υποστηρίζοντας ότι πως δεν υπάρχει ρευστότητα στις επιχειρήσεις τους για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ. Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το νέο μέτρο ο Οργανισμός θα τους πληρώνει σε διάστημα 60 ημερών για τα voucher που θα καταθέτουν.

Αντιδρούν οι Οπτικοί – Δεν δέχονται τα vouchers των 100 ευρώ τα καταστήματα οπτικών της Ξάνθης

Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος της Περιφερειακής Επιτροπής ΑΜΘ της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών – Οπτομετρών κ. Χασάν Κέκε οι οπτικοί της Ξάνθης δεν δέχονται τα voucher για την πληρωμή γυαλιών οράσεως και εξηγεί τους λόγους όπως ακριβώς αναφέρονται στην σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής: «Ο ΕΟΠΥΥ και ο ΕΦΚΑ μας χρωστάει ληξιπρόθεσμα από το 2011.

Θα δεχόμαστε “χαρτιά” αντί χρημάτων, αλλά θα είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε με μετρητά ΦΠΑ, εμπορεύματα, πάγια έξοδα, τους εργαζόμενους κλπ.

Δεν θα ξέρουμε πότε θα πληρωνόμαστε από τον ΕΟΠΥΥ.

Δεν θα εισπράττουμε το ποσό του voucher αλλά μειωμένο ποσό λόγω κουρέματος και της υποχρεωτικής έκπτωσης προς τον ΕΟΠΥΥ. Βέβαια εμείς θα κόβουμε τιμολόγιο για όλο το ποσό. Δεν υπάρχει πλέον, μετά από 8 χρόνια άγριας λιτότητας, ρευστότητα στις επιχειρήσεις μας για να χρηματοδοτήσουμε τον ΕΟΠΥΥ για αδιόρατο χρονικό διάστημα.

Συνάδελφοι οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση δεν θα μπορούν να εισπράττουν και οι επιχειρήσεις τους καταδικάζονται σε κλείσιμο.

Κατ’ ουσίαν δεν μειώνεται η γραφειοκρατία προς τον ασφαλισμένο, αφού είναι υποχρεωμένος να συναλλάσσεται πάλι με τον ΕΟΠΥΥ (πιστοποιημένος οφθαλμίατρος, ελεγκτής ιατρός, κτλ)».

Οι Οπτικοί αξιώνουν άμεση καταβολή των χρεών του ΕΦΚΑ και του ΕΟΠΥΥ και διάλογο

Να σημειώσουμε πως οι Οπτικοί αξιώνουν: « Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων ληξιπρόθεσμων χρεών του ΕΦΚΑ και ΕΟΠΥΥ προς τους συναδέλφους.

Διάλογο με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ για να βρεθεί λύση η οποία θα εξυπηρετεί και τον ασφαλισμένο, αλλά και θα προστατεύει τις επιχειρήσεις μας από την καταστροφή και το λουκέτο. Έχουμε προτάσεις και λύσεις για να ξεπεράσουμε το σημερινό αδιέξοδο.

Έως να γίνει αυτό να ισχύει το παλαιό καθεστώς πληρωμής.

Για όλα τα παραπάνω ζητάμε την κατανόηση, την στήριξη αλλά και την συμπαράσταση των ασφαλισμένων καθώς και συγγνώμη για την τυχόν ταλαιπωρία που μπορεί να υποστούν στο μέλλον, αλλά για τις επιχειρήσεις μας είναι ζήτημα ζωής και θανάτου».

Τι ίσχυε μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου

Μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2018 οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μπορούσαν να αγοράζουν γυαλιά με ηλεκτρονική συνταγή από οφθαλμίατρο πληρώνοντας όλη την αξία του είδους στο κατάστημα οπτικών και καταθέτοντας στη συνέχεια την απόδειξη στις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕΔΙ) του ΕΟΠΥΥ. Βάσει του Κανονισμού Παροχών οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μπορούν να ανανεώνουν τα γυαλιά τους κάθε τέσσερα χρόνια και τους δικαιολογείται δαπάνη ύψους έως και 100 ευρώ.

Ωστόσο, η διαδικασία της αποζημίωσης ήταν εξαιρετικά χρονοβόρα – η αναμονή για την εξόφληση και την πίστωση των χρημάτων στους λογαριασμούς των δικαιούχων ξεπερνούσε τους 12 μήνες. Κατά μέσο όρο υποβάλλονται στον ΕΟΠΥΥ κάθε μήνα 30.000 αιτήματα για αποζημιώσεις οπτικών ειδών.

Τι ισχύει από 1ης Οκτωβρίου 2018

Πλέον οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού θα λαμβάνουν από τον οφθαλμίατρο την ηλεκτρονική γνωμάτευση για το οφθαλμικό πρόβλημα και τη σχετική βεβαίωση πληρωμής για το είδος που πρέπει να λάβουν. Με αυτά τα δύο έντυπα θα απευθύνονται σε ελεγκτή γιατρό για έγκριση και στη συνέχεια σε κατάστημα οπτικών όπου θα δίνουν το voucher και θα παίρνουν τα οπτικά τους. Τη διαφορά από τη συνολική αξία θα την καταβάλλουν οι ίδιοι.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εξαφανίστηκε 34χρονος στην Καβάλα

Καβάλα: Άφησε τα δίδυμα κοριτσάκια του στο σχολείο και έφυγε- Κτηνοτρόφος είπε ότι είδε το…