Αρχική Χωρίς κατηγορία Προστατεύουν το βιος τους με σκέπαστρα οι ψαράδες της Βιστονίδας

Προστατεύουν το βιος τους με σκέπαστρα οι ψαράδες της Βιστονίδας

0

Σκέπαστρα για να προστατευτούν τα ψάρια στη λιμνοθάλασσα της Βιστονίδας από τους κορμοράνους – Εγκρίθηκε επενδυτικό σχέδιο 95.000 ευρώ από το ΕΠΑΛΘ

 

Το 2017 ολική καταστροφή για τις τσιπούρες . Ετοίμασαν Κανονισμό για να κατοχυρώσουν θεσμικά τις αποζημιώσεις

Κοινωνική δράση από τους αλιείς του Συνδέσμου Λιμνοθαλασσών – Θα μοιράσουν ψάρια σε απόρους

 

 

Το βιος του επιχειρεί να προστατεύσει ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Βιστονίδας από την αδηφάγα βουλητική όρεξη των μυρίων κορμοράνων και πελεκάνων που ενδημούν στην λιμνοθάλασσα και βρίσκουν έτοιμη τροφή τα ψάρια που εκτρέφει ο Συνεταιρισμός. Σ’ αυτό το πλαίσιο κινείται η έγκριση του επενδυτικού σχεδίου που εντάχθηκε και χρηματοδοτείται με 95.000 ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ).

Σκέπαστρα για να προστατευτούν τα ψάρια στη λιμνοθάλασσα της Βιστονίδας από τους κορμοράνους

Μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστονίδας και Πρόεδρος του Συνδέσμου Λιμνοθαλασσών Ελλάδας κ. Γιώργος Γκίλης εξήγησε τη τεχνική δομή αλλά και την σκοπιμότητα του επενδυτικού σχεδίου: «Πρόκειται για ένα σκέπασμα των στάβλων διαχείμασης. Είναι τα σημεία όπου ξεχειμωνιάζουν τα ψάρια και είναι εκτεθειμένοι στην όρεξη των κορμοράνων, των οποίων ο αριθμός τους έχει αυξηθεί παρά πολύ και κυριολεκτικά έχουν καταντήσει μάστιγα. Αφού λοιπόν η πολιτεία δεν λαμβάνει κανένα μέτρο όπως σε άλλες χώρες εμείς για να επιβιώσουμε πρέπει να προστατεύσουμε τα ψάρια μας. Αν δεν είχαμε αυτό το πρόβλημα θα μπορούσαμε μ’ αυτά τα λεφτά να επεκτείνουμε την δραστηριότητα μας», επισημαίνει ο κ. Γκίλης ανοίγοντας ένα άλλο θέμα αυτό της αποζημίωσης που ΔΕΝ έχουν οι αλιείς.

Το 2017 ολική καταστροφή για τις τσιπούρες

Αγώνα δίνει ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Βιστονίδας αλλά και ο Σύνδεσμος Λιμνοθαλασσών προκειμένου να κατοχυρώσουν θεσμικά την αποζημίωσή τους ώστε να αποζημιώνονται  από τις καταστροφές όπως οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Να θυμίσουμε ότι το 2017 στις μεγάλες παγωνιές του Γενάρη ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός έχασε όλο το ζωικό του κεφάλαιο σε τσιπούρες κι αυτό για να το ανακτήσει εκ νέου απαιτούνται τουλάχιστον 3 χρόνια: «Ετοιμάσαμε ένα Κανονισμό τον οποίο αποστείλαμε στο υπουργείο ώστε να βρούμε μια φόρμουλα και να μπορούμε να αποζημιωνόμαστε κι εμείς για τις καταστροφές που παθαίνουμε. Ο αγρότης αν παγώσουν τα δέντρα του, θα αποζημιωθεί και τον επόμενο χρόνο θα πάρει παραγωγή εμείς πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 3 χρόνια για να έχουμε παραγωγή και δεν αποζημιωνόμαστε. Στις παγωνιές του 2017 χάσαμε όλο το κεφάλαιο μας σε τσιπούρα και τώρα θα πάρουμε παραγωγή το 2020», ανέφερε ο κ. Γκίλης.

Να σημειώσουμε ότι ο Συνεταιρισμός που απασχολεί 38 άτομα είχε φέτος παραγωγή 200 τόνους κέφαλους και 50 τόνους αθερίνα η οποία κατά 95% εξάγεται στην Ιταλία, ενώ δραστηριοποιούνται σε 45.000 στρέμματα στην λίμνη Βιστονίδα.  Στα άμεσα σχέδια του Συνεταιρισμού είναι στην νέα Προκήρυξη να εντάξουν ένα σχέδιο οξυγόνωσης των στάβλων στα συσκευαστήρια.

Κοινωνική δράση από τους αλιείς των Λιμνοθαλασσών – Θα μοιράσουν ψάρια σε απόρους

Όπως μας ενημερώνει ο κ. Γκίλης στον Σύνδεσμο έχουν πάρει απόφαση για να διαθέτουν το 1% της παραγωγής τους σε κοινωνικές δράσεις. Έτσι αύριο Τετάρτη εκπρόσωποι του Συνδέσμου πρόκειται να μοιράσουν ψάρια στην Αθήνα σε απόρους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Χωρίς κατηγορία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σύγχυση από το νομοσχέδιο «λάστιχο» στην εκτός σχεδίου δόμηση

Νέα δεδομένα από τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του ΣτΕ στο νόμο που τέθηκε σε διαβούλευση – Δ…