Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

0

 Πέφτουν τα σύνορα
Τα σύνορα του ελβετικού τραπεζικού απορρήτου άρχισαν να πέφτουν. Η εποχή των μυστικών ελβετικών τραπεζικών λογαριασμών φθάνει στο τέλος της, καθώς η Ελβετία άρχισε να μοιράζεται αυτόματα τα δεδομένα πελατών με φορολογικές Αρχές σε δεκάδες άλλες χώρες. Η Ομοσπονδιακή Φορολογική Διοίκηση (FTA), όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, ανακοίνωσε προχθές ότι για πρώτη φορά αντάλλαξε στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών στα τέλη Σεπτεμβρίου, συμφωνά με τα διεθνή πρότυπα που στόχο έχουν να πατάξουν τις φορολογικές απάτες. Αν και το ελβετικό τραπεζικό απόρρητο συνεχίζει να ισχύει σε κάποιους τομείς όπου οι ελβετικές Αρχές δεν μπορούν να δουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών, έχουν περάσει οι ημέρες που κάποιοι μπορούσαν να κρύψουν τον πλούτο τους εκτός συνόρων κάτω από τη μύτη των φορολογικών Αρχών.
Γ.Δ.


Πυλώνας ανάπτυξης
«Θησαυρό», που μπορεί να φέρει δισεκατομμύρια ευρώ στη χώρα, χαρακτηρίζουν τον αγροδιατροφικό τομέα άνθρωποι της αγοράς. Η Ελλάδα, όπως λένε, διαθέτει τεράστιες δυνατότητες στον πρωτογενή τομέα, ο οποίος εάν αξιοποιηθεί κατάλληλα μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στην ελληνική οικονομία.
«Εάν θέλουμε να οικοδομήσουμε μια βιώσιμη οικονομία, οφείλουμε να επενδύσουμε στον αγροδιατροφικό τομέα, ο οποίος και τη δεκαετία του 1990 συνεισέφερε μαζί με τη μεταποίηση το 30% του ελληνικού ΑΕΠ ενώ σήμερα είναι περίπου 9%. Εάν τον απαρνηθούμε, θα είναι σαν να απαρνιούνται οι Άραβες το πετρέλαιο» σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Γ.Δ.


Πόλεμος για τη ΔΕΗ
Συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης -ΔΕΗ και ΝΔ για την οικονομική κατάσταση του μεγαλύτερου επιχειρηματικού ομίλου της χώρας και τον τρόπο παρουσίασης των βασικών μεγεθών για τo πρώτο εξάμηνο του έτους. Η σκληρή αυτή αντιπαράθεση και πρωτίστως η ζημιογόνος πορεία της εισηγμένης, με όποιον τρόπο κι αν διαβάσει κανείς τον ισολογισμό της, είχαν σαν αποτέλεσμα την πτώση κατά 9% της αξίας της μετοχής σε διάστημα μόλις 10 ημερών. Συγκεκριμένα στις 25 Σεπτεμβρίου, οπότε και ανακοινώθηκαν οι ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις, η μετοχή είχε κλείσει στο Χρηματιστήριο το 1,41 ευρώ και την περασμένη Πέμπτη έπεσε στο 1,28 ευρώ.
Αν βέβαια θέλει να δει κανείς σε μεγαλύτερο βάθος την πορεία της εταιρείας, αρκεί να αντιπαραβάλει τα μεγέθη της αξίας της κεφαλαιοποίησης. Τον Ιανουάριο του 2015 ήταν πάνω από το 1,350 δισ. ευρώ και τώρα έχει πέσει στα 290 εκατ. ευρώ περίπου.
Γ.Δ.


Διαφορές
«Η διαφορά παλαιού και νέου πολιτικού συστήματος έγκειται στο ότι οι εκπρόσωποι του νέου πολιτικού συστήματος είναι ανακυκλωμένα υποπροϊόντα του παλαιού πολιτικού συστήματος»
Χάρης Καστανίδης, π. υπουργός


Το θράσος μερίδας Ρομά
Η είδηση ήταν σαφής: Ομάδα Ρομά που είχε κατασκηνώσει παράνομα σε δημόσιο χώρο, επιτέθηκε με πέτρες, μάρμαρα αλλά και πυροβολισμούς σε βάρος αστυνομικών που πήγαν να τους ελέγξουν για τον παράνομο καταυλισμό τους στην Αττική. Επιβεβαιώθηκε έτσι με την ενέργεια αυτή, για άλλη μια φορά, το θράσος μερίδας Ρομά που δεν σέβονται απολύτως τίποτε, που δεν υπολογίζουν νόμους και κυρίως, αντιδρούν με βιαιότητα εναντίον των αστυνομικών που έχουν εντολή να εφαρμόσουν το νόμο.
Η αποθράσυνση αυτή έχει αυξηθεί και έχει μετατραπεί ως τρόπος λειτουργίας και συμπεριφοράς. Μιας αντικοινωνικής συμπεριφοράς που εξοργίζει τους νομιμόφρονες πολίτες οι οποίοι διαμαρτύρονται πλέον ανοιχτά. Κι αυτό διότι θεωρούν ότι η Πολιτεία λειτουργεί υπερβολικά ανεκτικά στην κοινωνική και ποινική παραβατικότητα μερίδας Ρομά.
Γ.Δ.


Έρχεται ο Κοτζιάς
Στο διπλανό μας νομό Ροδόπης και συγκεκριμένα στην Κομοτηνή θα έρθει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Η άφιξή του θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη όπου και θα μιλήσει σε συγκέντρωση. Κι αυτή την ομιλία του φοβάται η κυβέρνηση διότι όντας απρόβλεπτος ο Κοτζιάς τώρα που είναι μάλιστα κι εκτός κυβέρνησης, μιλάει διαφορετικά και τα λέει έξω από τα δόντια. Κι επειδή θα βρεθεί σε ειδικό ακροατήριο, δεν αποκλείεται ν’ακουστούν πράγματα όχι ευχάριστα. Κοτζιάς είναι αυτός, όταν μάλιστα πριν από λίγο καιρό είχε την ευθύνη για το υπουργείο Εξωτερικών και είναι ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας των Πρεσπών.
Γ.Δ.


Νέα υπόσχεση
Η υπουργός Εργασίας κυρία Έφη Αχτσιόγλου «δεσμεύτηκε» για άλλη μια φορά ότι μέχρι τέλος του 2018 θα εκκαθαριστεί ο κύριος όγκος των αιτήσεων που εκκρεμούν για τις συντάξεις κλπ. Την ίδια ακριβώς διαβεβαίωση έκανε η κυρία υπουργός πριν, σε παλαιότερη δέσμευσή της και προφανώς το έχει ξεχάσει ή κάνει πως δεν το θυμάται. Τέλος πάντων, όλο κι όλο ένας εργάσιμος μήνας έχει μείνει για το τέλος του 2018 και μάλλον δεν θα την προλάβει και τη νέα ημερομηνία η κ. υπουργός. Εξάλλου, κανένα πρόβλημα. Έχουν συνηθίσει να περιμένουν χρόνια για την σύνταξή τους, το εφάπαξ και τα όποια συνταξιοδοτικά οι Έλληνες.
Γ.Δ.


Ανάρπαστη η κάνναβη μετά τη νομιμοποίηση της χρήσης της
Λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα μετά τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς στον Καναδά, τα καταστήματα στο Κεμπέκ ανακοίνωσαν ότι θα παραμείνουν κλειστά τρεις ημέρες την εβδομάδα, καθώς δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στην μεγάλη κίνηση. «Εξαιτίας των προβλημάτων στην τροφοδοσία τα καταστήματά μας θα είναι ανοικτά μόνο από την Πέμπτη ως την Κυριακή, τις προβλεπόμενες ώρες λειτουργίας» επεσήμανε στο twitter η Ένωση Κάνναβης του Κεμπέκ. «Τα καταστήματά μας θα μένουν κλειστά από τις Δευτέρες, τις Τρίτες και τις Τετάρτες, μέχρι να σταθεροποιηθεί η διαθεσιμότητα των προϊόντων», πρόσθεσε. Ο Καναδάς είναι η δεύτερη χώρα σε όλο τον κόσμο που έχει νομιμοποιήσει τη χρήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς μετά την Ουρουγουάη.
Γ.Δ.


Τιμή μας και καμάρι μας ο Λευτέρης Πετρούνιας!
Περήφανους μας έκανε και πάλι για τρίτη φορά ο παγκόσμιος πρωταθλητής Λευτέρης Πετρούνιας. Κέρδισε  το τρίτο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής, στη Ντόχα, πετυχαίνοντας μια σειρά από ρεκόρ, που τον αναδεικνύουν σε έναν από τους τρεις κορυφαίους σπεσιαλίστες των κρίκων, από το 1903 που ξεκίνησε ο θεσμός, αλλά και σε πολυνίκη Έλληνα στην ιστορία αυτού του θεσμού.
Αυτή την φορά δεν πήρε μόνο χρυσό μετάλλιο στους κρίκους πήρε και ψυχικού σθένους, ήθους, συνέπειας, ανδρείας αφού αγωνίστηκε τραυματισμένος και παρόλα αυτά ήταν άψογος. Είναι ενδεικτικό ότι αμέσως μετά μπήκε στο χειρουργείο για μια επέμβαση στον ώμο που είναι το βασικό του εργαλείο στο άθλημά του.
Χρυσός Αθλητής , Χρυσός Άνθρωπος και τιμή μας και καμάρι μας!
Μ.Ξ.


Βήματα προσέγγισης των βαλκανικών χωρών με πολλαπλά οφέλη
Ένα σημαντικό βήμα για την συνεργασία σε πολλούς τομείς μεταξύ  των Βαλκανικών χωρών έγινε προχθές το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο της Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας. Οι ηγέτες της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ρουμανίας συζήτησαν για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την οικονομική και εμπορική συνεργασία των χωρών τους. Μάλιστα ο πρωθυπουργός μας Α. Τσίπρας κατέθεσε την πρόταση για τη δημιουργία ενός μόνιμου οργανισμού συνεργασίας και ανάπτυξης ανάμεσα στις τέσσερις χώρες που δεν θα περιορίζεται μόνο στις διακρατικές σχέσεις αλλά και συνεργασία μεταξύ φορέων , πανεπιστημίων κ.λ.π. Επίσης πολύ σημαντική είναι η Κοινή διακήρυξη Ελλάδας-Βουλγαρίας για τα δύο έργα που συμφώνησαν στην Καβάλα δηλαδή του εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Θεσσαλονίκης-Καβάλας-Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς-Ρούσε και της δημιουργίας ενός δρόμου ταχείας κυκλοφορίας από την Αλεξανδρούπολη έως την περιοχή Μαρίτσα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Μάλιστα οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν στη δημιουργία μιας κοινής εταιρείας, η οποία θα αναλάβει την κατασκευή και τη διαχείριση του έργου.
Αυτή η προσέγγιση με τις βαλκανικές χώρες εκτός από τα οικονομικά οφέλη έχει γεωστρατηγική σημασία αφού δημιουργεί τις προϋποθέσεις εμπέδωσης της σταθερότητας και του κλίματος ειρήνης  και συνεργασίας, όταν μάλιστα έχουμε δίπλα μας έναν …καβγατζή γείτονα!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Απίθανοι υποψήφιοι Ευρωεκλογές εν όψει γενικώς και τα κόμματα και οι λοιποί ενδιαφερόμενοι…