Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

0

Πού ζουν;
Έξι μήνες έχουμε ακόμη έως τις αυτοδιοικητικές εκλογές (και πού να έρθουν και οι εθνικές) και ήδη βλέπουμε από το προεκλογικό πανηγύρι που στήνεται ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ποιότητα του… πολιτικού διαλόγου που θα ακολουθήσει.
Η τοπική ΝΟΔΕ κάνει παρέμβαση ζητώντας μεγαλύτερη πίστωση για τα καυσόξυλα, ένα θέμα που ασχοληθήκαμε εκτενώς καθώς πρόκειται για μεγάλη ανάγκη των κατοίκων της ορεινής περιοχής, αλλά και αδικία έναντι άλλων αντίστοιχων περιοχών που λαμβάνουν περισσότερα κυβικά και ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά στη διαμαρτυρία με «ξύλα πέτρες», ανάγοντας τη δημόσια δήλωση της ΝΟΔΕ στο ότι «θαμπώθηκε» από τα αντίμετρα που λαμβάνει η κυβέρνηση και δε βρίσκει πώς να κάνει αντιπολίτευση!
Ότι τι; Λύθηκαν όλα τα προβλήματα; Ότι τι; Δεν υπάρχουν θέματα πια για να συζητάμε; Προφανώς και η τοπική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας έχει αντιπολιτευτική πρόθεση, αλλά και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να απαντά (και να τοποθετείται βεβαίως) καμιά φορά και για τα τοπικά θέματα και κυρίως να αντεπιτίθεται αν θέλει στην αντιπολίτευση -καλά θα κάνει- αλλά να απαντά και στο προκείμενο, χωρίς να υπεκφεύγει με το «μεγαλειώδες» έργο της κυβέρνησης… Τι θα γίνει λοιπόν, με τα καυσόξυλα; Δόθηκαν όντως υποσχέσεις; Θα δοθούν λύσεις;
Ε.Δ.


Η καθημερινότητα «βγάζει» δήμαρχο
Μια μακρά προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει στην Ξάνθη με φόντο τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου. Υποψήφιοι πολλοί για τον μεγάλο δήμο του νομού και ήδη οι περισσότεροι μοιράζονται με τους πολίτες τα σχέδια και τις απόψεις τους για τα προβλήματα και το μέλλον της πόλης. Αυτό πάντως που πρέπει να αντιληφθούν οι υποψήφιοι δήμαρχοι, είναι πως δήμαρχο στην Ξάνθη θα «βγάλει» η καθημερινότητα. Τα απλά, καθημερινά ζητήματα που απασχολούν το δημότη μόλις βγει από την πόρτα του σπιτιού του.
Γ.Δ.


Αφθονία υποψηφίων
Λοιπόν, είναι γεγονός. Ο νομός μας μέχρι στιγμής έχει αρκετούς υποψήφιους. Επιλογή μεγάλη και με ποικιλία για ν’ αποφασίσουμε ποιος θα είναι η τελική μας επιλογή. Γι’ αυτό το ερώτημα καθίσταται επίκαιρο και σοβαρό. Δηλαδή τι θα ψηφίσουμε είναι το ζητούμενο. Ποια θα είναι η επιλογή μας ανάμεσα στους τόσους υποψήφιους. Οι δημότες τελικά ποιους θα… σταυρώσουν.Πρόκειται για δίλημμα σοβαρό και θα μεγαλώνει όσο θα πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών και βέβαια θα έχει ξεκαθαρίσει και το πεδίο γι’αυτούς που θα μείνουν και γι’αυτούς που θα εγκαταλείψουν.
Γ.Δ.


Αβεβαιότητα
«Παραμένουν εστίες αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία που αφορούν και την κλιμάκωση των δημοσιονομικών πιέσεων υπό το βάρος δικαστικών αποφάσεων που ακυρώνουν εφαρμοσμένες μισθολογικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις.»
Φραγκίσκος Κουτεντάκης
Επικεφαλής Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής


Παροχές και εκλογές
Συνηθίζεται κάθε φορά να δίνονται υποσχέσεις για παροχές. Τόσο από τους εκάστοτε κυβερνώντες όσο και από όσους διεκδικούν την εξουσία. Ασχέτως αν η όποια εξουσία στη συνέχεια θα φροντίσει να συνεχίσει τη φορολογική πολιτική για να ικανοποιηθούν οι δανειστές και οι «οίκοι αξιολόγησης” που κοιτάζουν τους οικονομικούς δείκτες  και όχι τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.
πάρχει – φυσικά- ανάγκη  για φοροελαφρύνσεις και μέτρα που θα δώσουν ανάσα τόσο στους εργαζόμενους και ευρύτερα στην κοινωνία όσο και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες καθώς κατά γενική ομολογία φορολογούνται υπερβολικά και άδικα. Δυσανάλογα με το εισόδημά τους. και οι οποίοι φορολογούνται καθημερινά για τα προϊόντα που θ’ αγοράσουν, τα καύσιμα στο αυτοκίνητό τους, το ρεύμα που θα καταναλώσουν, το σπίτι που δούλεψαν για ν’αποκτήσουν κ.λ.π.
Όσο  για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που καλούνται να καταβάλουν ακόμα και προκαταβολή φόρου, είναι προφανές ότι ακόμα κι αν είναι υγιείς , οδηγούνται σε παρακμή, με αντίκτυπο στην αγορά εργασίας.
Υπάρχει λοιπόν ανάγκη για μια άλλη οικονομική πολιτική. Αρκεί αυτή η πολιτική να γίνει με ουσιαστικό σχεδιασμό και να μην είναι ένα προεκλογικό πυροτέχνημα που θα οδηγήσει στα χειρότερα όλους. Και από προεκλογικά πυροτεχνήματα τόσο από τούτη όσο και από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, έχουμε χορτάσει όλα αυτά τα χρόνια!
Γ.Λ.


Κι άλλο επίδομα… Δουλειές πότε θα ανοίξουν;
Και νέο επίδομα κάνει την εμφάνισή του. Πρόκειται για το επίδομα στέγασης. Ένα νέο προνοιακό πρόγραμμα με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, κοινά για όλους, από 70  έως και 210 ευρώ το μήνα και πρόκειται να δοθεί σε 300.000 νοικοκυριά
Το επίδομα θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο και θα χορηγείται ύστερα από αίτηση σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα.  Το νέο προνοιακό πρόγραµµα έχει προϋπολογισµό 400 εκατ. ευρώ και αναµένεται να δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που διαµένουν σε µισθωµένο σπίτι ή επιβαρύνονται µε το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, ανεξάρτητα αν το δάνειο είναι «κόκκινο» ή «πράσινο». Μετά το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, και το Κοινωνικό Μέρισμα τώρα το επίδομα ενοικίου. Πρόκειται για τα αντίμετρα της υπεροφολόγησης που χορηγούνται στις ασθενέστερες πληθυσμιακές ομάδες. Καλά τα κοινωνικά μέτρα, καλά τα επιδόματα αλλά δεν μπορούν ιδιαίτερα οι νέοι μας να ζουν με επιδόματα. Πρέπει να γίνουν επενδύσεις ν’ ανοίξουν δουλειές, να δουλέψουν, να έχουν αξιοπρεπείς μισθούς και όχι φιλοδωρήματα. Αυτό θα πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα της πολιτείας.
Δουλειές όχι επιδόματα.!
Μ.Ξ.


Fake news (ψευδείς ειδήσεις)
Εμφανίστηκαν στη δημόσια ζωή εδώ και λίγα χρόνια και δυστυχώς ήρθαν για να μείνουν. Όπως κι έγινε παγκοσμίως πλέον με τις ψευδείς ειδήσεις, γνωστές ως fake news. Το δε τραγικό της υπόθεσης είναι πως τα μεγαλύτερα ψέματα είναι αυτά που γίνονται περισσότερο πιστευτά. Το ακόμη όμως πιο δυσάρεστο είναι ότι τις ψευδείς ειδήσεις πλέον τις χρησιμοποιούν κόμματα και πολιτικοί. Κυρίως δε, για να κατηγορήσουν, απαξιώσουν και χτυπήσουν τους αντιπάλους. Μέθοδος γνωστή που εδώ και λίγα χρόνια χρησιμοποιούν τα λαϊκίστικα κόμματα που στερούνται ιδεολογικών αρχών.
Τη μεθοδολογία των ψευδών ειδήσεων χρησιμοποίησε σε υπέρτατο βαθμό ο νυν Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εναντίον της ανθυποψηφίου του Χίλαρι Κλίντον. Και φυσικά κέρδισε. Όπως το ίδιο έπραξαν και συνεχίζουν να πράττουν κι άλλα λαϊκίστικα κόμματα σε Ευρώπη κι αλλού. Το ψέμα σερβίρεται σε καλό περιτύλιγμα και προωθείται κυρίως από τα ηλεκτρονικά Μέσα, όπου σχόλια και ειδήσεις είναι ανυπόγραφα ή όταν υπάρχει όνομα αφορά ανύπαρκτο άτομο. Έτσι, με τον τρόπο αυτό, προωθείται το ψέμα, διαχέεται και φθάνει εύκολα και γρήγορα παντού…
Προσοχή μεγάλη ως εκ τούτου χρειάζεται για να μην παρασυρθεί κανείς από τα fake news  που βέβαια εξυπηρετούν κάποια σκοπιμότητα.
Γ.Δ.


Γραμματικά λάθη και διαρκή πάθη
Κάτι συχνότατα συναντώμενο, αλλά όχι από τα μικρά όσο να πεις, είναι το λάθος, που κάνουν οι περισσότεροι με τα τριγενή και δικατάληκτα επίθετα. Τελευταία με αφορμή την δολοφονία στους Βουλιαράτες Βορείου Ηπείρου του ΟΜΟΓΕΝΟΥΣ Κωνσταντίνου Κατσίφα συνετελέσθη και δεύτερη δολοφονία, της Ελληνικής Γραμματικής αυτήν την φορά! Το τι «του ομογενή» διαρκώς ακούγαμε, δεν λέγεται! Λοιπόν ο ομογενής, του ομογενούς, ο ασθενής, του ασθενούς, ο ειλικρινής, του ειλικρινούς, ο συνεπής, του συνεπούς. Και όπως θα κατέληγε ο θρυλικός Αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού «αυτό μόνο, τίποτ’ άλλο!».
Χ.Β.


Πρόγραμμα Νέων Επιχειρήσεων έως 30.11.2018
Εστιασμένο στην Περιφέρεια ΑνΜακΘράκης είναι το Πρόγραμμα δημιουργίας θερμοκοιτίδων Νέων Επιχειρήσεων Εντάσεως Έρευνας και Τεχνολογίας (NEET) με καταληκτική ημερομηνία την 30.11.2018 και προϋπολογισμό δράσης τα 3 εκατ. Ευρώ. Οι Δηλώσεις υποβάλλονται μέσω του ΟΠΣ ΕΣΠΑ στην διεύθυνση http://logon.ops.gr/, ενώ πληροφορίες μπορούν να αναζητηθούν και στην διεύθυνση  http://www.eydamth.gr/index.php/component/k2/385-prosklisi-yp-arith-3108-amth53. Σκοπός του Προγράμματος είναι η δημιουργία θερμοκοιτίδων νεοϊδρυόμενων και εκκολαπτόμενων Επιχειρήσεων για την παροχή πόρων και υποστηρικτικών υπηρεσιών προς τους τολμηρούς Νέους Επιχειρηματίες. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν Συλλογικοί Φορείς υποστήριξης της επιχειρηματικότητας (πχ Επιμελητήρια), Επιχειρήσεις της περιφέρειας ΑΜ και Θράκης, ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα και ΟΤΑ της ίδιας Περιφέρειας. Οσοι ψυχωμένοι προσέλθετε!
Χ. Β.


Παράνομες συνταγογραφήσεις …ζημίας 6.204.334 ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ
Κρούσμα με παράνομες συνταγογραφήσεις και πάλι την περιοχή μας και αυτή την φορά στην Κομοτηνή. Ειδικότερα γιατρός του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής χρέωσε τον ΕΟΠΥΥ με παράνομες συνταγογραφήσεις 6 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση εξακριβώθηκε από την Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βόρειας Ελλάδας, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που
διενεργήθηκε κατόπιν παραγγελίας της αρμόδιας Εισαγγελίας Πρωτοδικών.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας ο γιατρός φέρεται ότι προέβη σε σωρεία παράτυπων και καταχρηστικών συνταγογραφήσεων ειδικών φαρμακευτικών σκευασμάτων, την τριετία 2015, 2016 και 2017, με τη συνολική ζημιά σε βάρος του Εθνικού Οργανισμού Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) να προσδιορίζεται στα 6.204.334 ευρώ. Η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση υποβλήθηκε αρμοδίως», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.
Ανάλογο κρούσμα είχαμε και στο πρόσφατο παρελθόν στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.
Είναι καιρός να τελειώνουν τα …πάρτι στην υγεία που τελικά τα πληρώνουν οι φορολογούμενοι!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…