Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

0

Αργεί να μιλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ
Τους δικούς του υπολογισμούς έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των υποψηφίων στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αργεί να μιλήσει και αποφασίσει ως προς την επιλογή των προσώπων που θα στηρίξει γενικώς. Η αργοπορία αυτή μετά το «διαζύγιο» με τον Τάσο Τεφρωνίδη, ενδεχομένως να κρύβει και κάποια έκπληξη. Κι αυτό διότι μια πληροφορία από σίγουρη πηγή έλεγε προχθές ότι το ψάχνουν πολύ και σοβαρά και πως εάν ευοδωθούν οι συζητήσεις με το πρόσωπο αυτό, θα πρόκειται για έκπληξη πρώτου μεγέθους και θα ικανοποιήσει ως επιλογή τους Ξανθιώτες. Εν αναμονή λοιπόν ως προς την εξέλιξη των επαφών αυτών, πάντα βέβαια για το δήμο Ξάνθης.
Γ.Δ.


Στήριξη, όχι χρίσματα
Και μια και βρισκόμαστε στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄βαθμού ως προς το ΣΥΡΙΖΑ, να τονίσουμε πως στους υπόλοιπους τρεις περιφερειακούς δήμους η κυβερνητική πλευρά είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να δώσει χρίσμα. Κι αυτό διότι δεν διαθέτει τα ανάλογα άτομα για να ηγηθούν μιας αυτόνομης καθόδου. Ως εκ τούτου θα προτιμηθεί η συνεργασία με υποψήφιους δημάρχους που θα προέρχονται από τον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο. Δηλαδή, θα εξετάσει το «ποιον» των υποψηφίων και ανάλογα θα στηρίξει. Στήριξη και μόνον, όχι χρίσμα, διότι αυτό δεν θα το επιθυμούσε και ο ίδιος ο συνεργαζόμενος υποψήφιος. Ο μόνος σίγουρος , σύμφωνα με τις ενδείξεις, υποψήφιος δήμαρχος που θα τύχει της στήριξης φέρεται να είναι ο νυν δήμαρχος Μύκης, Καπζά κι αυτό συνάγεται από τη στενή σχέση συνεργασίας που διατηρεί τόσο με το βουλευτή Ζεϊμπέκ όσο και με την κυβέρνηση.
Γ.Δ.


Ψάχνουν; Ιδού μια ιδέα
Δεν είναι μόνον τα ονόματα που μέχρι στιγμής ακούστηκαν για τις δημοτικές εκλογές στο δήμο Ξάνθης. Όχι. Κάποιοι βρίσκονται σε φάση επαφών και αναζητήσεων για να συμπληρώσουν τους συνδυασμούς τους. Για να τους βοηθήσουμε λοιπόν τους επικεφαλής, τους προτείνουμε μια λύση που μέχρι τώρα δεν έχει σκεφθεί κανείς επί πολλά χρόνια. Προτείνουμε λοιπόν να συμπεριληφθεί ένας ή περισσότεροι εάν υπάρχουν, αθλητές είτε ποδοσφαίρου, μπάσκετ, κλασικού αθλητισμού ή άλλου αθλήματος.
Είναι μια πρόταση που την καταθέτουμε δημόσια, εγκαίρως, που μπορούν να την αξιοποιήσουν, αφού βέβαια βρεθεί ο  κατάλληλος αθλητής ο οποίος θα διαθέτει κάποια στάνταρ. Ιδού λοιπόν μια ιδέα, προσφορά προς τους υποψήφιους δημάρχους.
Γ.Δ.


Επιστρέφει ο Καρατζαφέρης
Τον θυμάστε; Τον συμπαθή κατά τ’ άλλα Γιώργο Καρατζαφέρη; Ε, λοιπόν, το αποφάσισε και το ανακοίνωσε δημόσια. Ως Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑΟΣ) θα κατέλθει στις Ευρωεκλογές με τον ίδιο επικεφαλής. Είναι λογικό θα πούμε. Διότι πιο εύκολα θα εκλεγεί στην Ευρωβουλή παρά στην ελληνική όπου απαιτείται το ποσοστό ως όριο το 3%.
Βέβαια, δεν αποκλείεται εάν οι βουλευτικές εκλογές γίνουν νωρίς το 2019 και ως εκ τούτου προηγηθούν των Ευρωεκλογών, να δούμε πάλι υποψήφιο τον Καρατζαφέρη μόνον ή συνεργασία με άλλους ακραίους δεξιούς όπως Βελόπουλο, Αντώναρο, Δημ. Καμμένο και άλλους του όμοιου χώρου.
Γ.Δ.


Συσπειρώνεται το ΚΙΝΑΛ
Ήταν ξαφνικό, μη αναμενόμενο, αλλά συνέβη και ως εκ τούτου συζητείται αρκετά. Πρόκειται για τη διαπιστωμένη πλέον συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ. Αφορμή γι’αυτή τη διαπίστωση όπως την ερμηνεύουν, η υπόθεση Σημίτη και άλλων πρώην υπουργών, για τους οποίους δόθηκε εντολή ν’ανοίξουν οι λογαριασμοί τους στις Τράπεζες εντός και εκτός Ελλάδος. Η περίπτωση αυτή κυρίως για τον Κώστα Σημίτη, της συζύγου του και του αδελφού του, όπως μεθοδεύτηκε, ξεσήκωσε πολύ μεγάλες διαμαρτυρίες απ’ όλα τα πολιτικά κόμματα, ακόμη και σοβαρών βουλευτών της κυβέρνησης.  Η όλη δε υπόθεση έχει στόχευση όχι μόνον το πρόσωπο του Σημίτη αλλά και της περιόδου εκσυγχρονισμού της χώρας που επετεύχη υπό την διακυβέρνηση των ατόμων αυτών. Η όλη υπόθεση, να το θυμάστε, θ’ αποδειχθεί μέγα φιάσκο ως προς την ουσία της. Διότι αλλού στοχεύει κι αυτό είναι κατακριτέο. Γυρίζουμε στο βρώμικο ’89 κι αυτό δεν βοηθάει τη χώρα να ξεπεράσει τ’ αρνητικά του παρελθόντος.
Γ.Δ.


Ερώτημα για τους δημάρχους
Οι όποιοι υποψήφιοι δήμαρχοι εν τέλει θα είναι στους τελικούς του Μαΐου τόσο για τον κεντρικό μητροπολιτικό όσο και για τους περιφερειακούς θα πρέπει να κριθούν. Οι εν ενεργεία για όσα έχουν πράξει και οι νέοι υποψήφιοι για όσα προτίθενται να υλοποιήσουν.
Οι δήμοι έχουν ανάγκες που βέβαια επιλύονται από την κεντρική πολιτική. Όμως απαιτούνται λύσεις. Οι οποίες όμως όλο και περισσότερο προϋποθέτουν ένα μακρύ σχέδιο που θα περιλαμβάνει την ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας ζωής, τη διάσωση  των μνημείων (παραδοσιακά κτίρια) αλλά και την ενσωμάτωση όλων των σύγχρονων τάσεων. Αυτά κυρίως για την πόλη της Ξάνθης. Είναι λάθος να θεωρείται πρόγραμμα και δράση τα σκόρπια συνθήματα για την καθαριότητα που αλλού έχουν ήδη εφαρμοστεί εδώ και χρόνια.
Και κάτι ακόμη, για τους τέσσερις δημάρχους. Θα πληροφορηθούμε ότι θα πραγματοποιήσουν μια σύνοψη κι έναν απολογισμό; Θα λογοδοτήσει κανείς από τους εκλεγμένους του 2014 στους Ξανθιώτες πολίτες για το τί έκανε και τι όχι;
Κι αυτό βέβαια οφείλουν να κάνουν όλες οι δημοτικές παρατάξεις όχι μόνον οι πλειοψηφούσες που ουσιαστικά έχουν την άμεση ευθύνη. Τα χρόνια πέρασαν, σχεδόν μια πενταετία, και η οφειλή προς τους δημότες της Ξάνθης; Οφείλουν να το κάνουν ως ελάχιστη υποχρέωση και μέγιστη ευθύνη προς αυτούς που θα ξανακαλέσουν να τους προτιμήσουν με την ψήφο τους.
-Περιμένουμε…
Γ.Δ.


Χειμώνας πλέον;
Βάσιμο το ερώτημα απ’ όλους τους συμπολίτες μετά την απότομη αλλαγή του καιρού το Σαββατοκύριακο με κρύο, αέρα και ψιλόβροχο. Κυρίως απασχολεί τους νοικοκυραίους που θα πρέπει ν’ αρχίσουν να σκέφτονται το έξοδο της θέρμανσης που φέτος θα είναι και αυξημένο λόγω αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Βρισκόμαστε στα μέσα του Νοέμβρη και η επιδείνωση με την ψύχρα όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί. Άρα στον οικογενειακό προϋπολογισμό ο τομέας θέρμανση, όπως κι αν ικανοποιείται, θα πρέπει να υπολογίζεται. Ξυλόσομπες, πέλετ, κλιματιστικά και πετρέλαιο, θα’ ναι το επιπλέον έξοδο επιβαρύνοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Ένα έξοδο που τόσο στα καταστήματα αλλά κυρίως στα σπίτια δεν μπορεί κανείς ν’ αποφύγει όταν μάλιστα έχει μικρά παιδιά ή αφορά ηλικιωμένους.
Η αρχή λοιπόν της νέας χειμερινής περιόδου έγινε με αναπόφευκτη δαπάνη.
-Να’ μαστε καλά να τον περάσουμε κι αυτόν…
Γ.Δ.


Επιχείρηση διεμβολισμού του ΚΙΝΑΛ μέσω Σημίτη
Στο στόχαστρο της Αριστεράς του κ. Τσίπρα βρέθηκε ο Κώστας Σημίτης, ένας πρωθυπουργός που σημάδεψε τη χώρα με μεγάλα έργα και την ένταξή της στην Ευρωζώνη, αλλά σκιάστηκε από σοκαριστική διαφθορά υπουργών του. Τα φαινόμενα διαφθοράς στο ΠΑΣΟΚ δημιουργούν εύφορο έδαφος να καλλιεργηθούν στην κοινή γνώμη υποψίες και για τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, άσχετα από την ύπαρξη στοιχείων ή όχι στην υπόθεση που ερευνάται και αυτό εκμεταλλεύεται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Θα φαινόταν πιο αθώα η προσπάθειά της, αν δεν είχε προηγηθεί η εντολή του «Ρασπούτιν» της κυβέρνησης στην πρώην εισαγγελέα διαφθοράς κα Ράικου να ασκήσει διώξεις σε πολιτικούς χωρίς στοιχεία «κι ας αθωωθούν αργότερα», αν δεν είχε καταγραφεί το «δόγμα Πολάκη» ότι «αν δεν βάλουμε κάποιους φυλακή δεν κερδίζουμε εκλογές» με στόχο το ΚΙΝΑΛ, το οποίο βλέπει ως μια… δεξαμενή ψήφων έτοιμη για διαρροές.
Ο κ. Τσίπρας, έχοντας εγκολπώσει όλο το Τσοχατζοπουλικό ΠΑΣΟΚ (προχθές διορίστηκε διοικητής της ΕΡΤ άλλος ένας από την «αυλή» του Άκη, ο Γιάννης Δρόσος) με την υπόθεση Σημίτη προσπαθεί να πάρει και το υπόλοιπο ΠΑΣΟΚ. Έχει ανάγκη από νέες δεξαμενές ψηφοφόρων, αφού οι παλαιοί του γύρισαν την πλάτη απογοητευμένοι από τις «κωλοτούμπες» και την υποκρισία του και τα παίζει όλα για όλα. Είναι ένα παιχνίδι για γερά νεύρα με την κα Γεννηματά να αντιλαμβάνεται ότι πια χρειάζεται επίθεση και όχι άμυνα.


Προχωρά δυναμικά ο Καπζά στον δήμο Μύκης
Έχοντας ως «δυνατά χαρτιά» τις σημαντικές απορροφήσεις σε προγράμματα ΕΣΠΑ που κατάφερε μέσα στη θητεία του, αλλά και μια σειρά από έργα και δράσεις που έχει υλοποιήσει ο δήμαρχος Μύκης Τζεμήλ Καπζά προχωρά δυναμικά διεκδικώντας και δεύτερη θητεία.  Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει «ρεύμα» και ένα καλό team ενώ ο βασικός κορμός του συνδυασμού του είναι ήδη έτοιμος και σ’ αυτόν συμμετέχουν παλιοί αλλά και νέοι υποψήφιοι. Απέναντί του ετοιμάζονται να θέσουν υποψηφιότητα ο Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν, ο Αντνάν Πετζενίκ (πρώην σύμβουλος του κ. Καπζά) ενώ ακούγεται και το όνομα του πρώην δημάρχου κ. Τζουκάλ. Ενδεχομένως δε οι υποψήφιοι να είναι και περισσότεροι.  Γενικότερα το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής ευνοεί πολλές υποψηφιότητες και αυτό θα το δούμε σ’ όλους τους δήμους, ενώ στην περιφέρεια ΑΜΘ το βλέπουμε ήδη.
Μ.Ξ.


Μια πρόγευση από χειμώνα
Το Σαββατοκύριακο πήραμε την πρώτη γεύση από χειμώνα στο νομό μας. Ιδιαίτερα το Σάββατο είχαμε βροχές στην πόλη αλλά και στα ορεινά καθώς επίσης και δυνατούς ανέμους. Επίσης είχαμε και χιόνι στον Λειβαδίτη και στο Δασικό χωριό καθώς και στο Δημάριο. Ωστόσο όλα ήταν διαχειρίσιμα. Καθώς δεν είχαμε ούτε κατολισθήσεις από τη βροχή αλλά ούτε και προβλήματα στους δρόμους από την χιονόπτωση. Γενικά τα φαινόμενα ήταν πιο ήπια σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Δυτικής και Νότιας Ελλάδας.
Ήταν αρκετά όμως για να νιώσουμε χειμώνα και να …χουχουλιάσουμε!
Άντε και καλό χειμώνα!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …