Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

0

Τα φανάρια στα Κιμμέρια
Η διαμαρτυρία προέρχεται από κατοίκους των Κιμμερίων και αφορούν τα φανάρια. Τα φανάρια που εδώ και καιρό δεν λειτουργούν παρά τις συχνές διαμαρτυρίες τους προς όλες τις κατευθύνσεις. Παρ’ όλες τις παραστάσεις τους, λύση ακόμη να δοθεί. Μάλιστα αρμοδίως τους ανακοινώθηκε ότι την ευθύνη της συντήρησης πως έχει  ιδιώτης. Ε, λοιπόν, πότε θα γίνει η αποκατάσταση της βλάβης; Και το αίτημα δεν είναι ασήμαντο, διότι η μη λειτουργία των φαναριών δημιουργεί αντεγκλήσεις μεταξύ των οδηγών Ι.Χ., Αστικών Λεωφορείων, πεζών για το ποιος θα περάσει κλπ. Πριν συμβεί κάτι άσχημο ας επιληφθούν οι αρμόδιοι. Είναι τόσο δύσκολο αλήθεια;
Γ.Δ.


Μείωση δαπανών = μείωση καταστημάτων
Είναι γεγονός ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πως διέρχεται μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Κατ’ αρχάς δεν έχει τα χέρια του ελεύθερα για να αποφασίζει και κατά δεύτερο λόγο και αιτία, δεν διαθέτει τη ρευστότητα που χρειάζεται για να χορηγεί διάφορα δάνεια, κυρίως επιχειρηματικά. Παρακολουθώντας τις εξελίξεις, πληροφορηθήκαμε ότι αποφασίστηκε από τις διοικήσεις η μείωση των λειτουργικών δαπανών. Κι αυτό, αποφασίστηκε να εφαρμοστεί μέσω της μείωσης των καταστημάτων και βέβαια του προσωπικού. «Ανάγκα και θεοί πείθονται» λέει η πραγματικότητα της οικονομίας που δεν επιδέχεται κόλπα και τερτίπια.
Έτσι, ας το πάρουμε απόφαση λοιπόν ότι θα δούμε κι άλλα υποκαταστήματα τραπεζών να κλείνουν και οι όποιες διαμαρτυρίες θα είναι άσκοπες και στο βρόντο.
Γ.Δ.


Πέφτει, πέφτει το χρηματιστήριο
Και μια και βρισκόμαστε στον τραπεζικό χώρο, να πούμε και λίγα λόγια για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Το οποίο δυστυχώς βρίσκεται σε μια σοβαρή απώλεια της αξίας των μετοχών του. Έτσι, για τον Οκτώβριο, οι απώλειες υπολογίστηκαν στα 4 δισ. ευρώ για το Χ.Αθηνών. Βέβαια παγκοσμίως οι απώλειες έχουν φθάσει τα 8 τρισ. Δολάρια τον Οκτώβριο.
Στο αρνητικό κλίμα στη χώρα μας συνετέλεσε το σκάνδαλο της Follie-Follie, τα άσχημα αποτελέσματα της ΔΕΗ, στις κινήσεις της Motor Oil και την μεταφορά της έδρας στις Βρυξέλλες της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ, όπως έκαναν οι Βιοχάλκο, Coca-Cola, HBC, SHB, ΦΑΓΕ, και άλλες, αυξάνοντας τους φόβους ότι τα επόμενα χρόνια κι άλλες μεγάλες βιομηχανίες- αν δεν αλλάξουν ριζικά τα πράγματα- θα ακολουθήσουν, αφού οι συνθήκες όσον αφορά το κόστος δανεισμού και τη ρευστότητα δεν μπορούν να συγκριθούν με τα εν Ελλάδι. Άρα, με την Οικονομία και τις Επιχειρήσεις, πειράματα δεν γίνονται.
Γ.Δ.


Κάλπες σε 5 μήνες
Βρισκόμαστε στις αρχές Νοεμβρίου και ήδη συζητείται ότι τον Μάιο του 2019 ξεκινάει η εκλογική περιπέτεια. Ουσιαστικά δηλαδή σε πέντε μήνες, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του ότι απαιτείται ένας χρόνος 40-50 ημερών για προεκλογική περίοδο. Άρα, χωρίς να αποκλείονται οι εκπλήξεις, η αρχή θα γίνει με τις Ευρωεκλογές οι οποίες έχουν σταθερή ημερομηνία. Εάν τώρα θα έχουμε ταυτόχρονες και Αυτοδιοικητικές εκλογές, ως σενάριο έχει πολλές πιθανότητες. Άρα, ο χρόνος δεν είναι αρκετός και φρόνιμα πράττουν όσοι προετοιμάζονται από τώρα. Εξάλλου, είπαμε, είναι ρευστή η πολιτική κατάσταση στη χώρα μας και ως εκ τούτου εκπλήξεις κάθε μορφής θα πρέπει να αναμένονται, διότι στο παρελθόν έχουμε ζήσει εκλογικά τερτίπια και δικαιολογίες που κάποιες μάλιστα ήταν και αστείες.
Γ.Δ.


Δεν είναι σοβαρά πράγματα
Όλα αυτά που συμβαίνουν με τις αγωγές για τα αναδρομικά των συνταξιούχων αποδεικνύουν ότι υπάρχει έλλειψη σοβαρότητας στη δημόσια διοίκηση. Έχουμε ένα τσουνάμι διεκδικήσεων για επιστροφές από παράνομες περικοπές δώρων μετά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Αντί λοιπόν να βγει υπεύθυνα το αρμόδιο υπουργείο και να δηλώσει ξεκάθαρα πώς έχει η όλη ιστορία κι αν προτίθεται ή εάν μπορεί να πληρώσει το ύψος των αναδρομικών, δέχεται να δημιουργείται μια εικόνα απαράδεκτη από την αντίδραση των συνταξιούχων που «τρέχουν» να υποβάλουν αγωγές. Σ’ ένα σοβαρό και υπεύθυνο κράτος θα έβγαινε ο υπουργός και θα ενημέρωνε υπεύθυνα τους ενδιαφερόμενους. Είτε θα δεσμευόταν ότι θα πάρουν όλοι ό,τι δικαιούνται, είτε θα το ξέκοβε από την αρχή. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι μια τραγική υπόθεση και μια ιστορία που κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα συμβεί. Χαμός…
Γ.Δ.


Καιρικό
Ο καλός καιρός που ζούμε Νοέμβριο μήνα, με θερμοκρασίες 25-28 το μεσημέρι, έχει δύο πλευρές. Η μία ότι εάν θα κινηθεί έτσι, δεν θα υπάρξει ανάγκη για θέρμανση. Από την άλλη, οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν μπερδέψει εκτός από τους ανθρώπους και τα ζώα αλλά κυρίως τα φυτά. Φίλος μου έλεγε ότι την Κυριακή είδε στο κτήμα του μια μικρή κερασιά να βγάζει άνθος! Βέβαια, φθινόπωρο έχουμε ακόμη, και δεν είμαστε πια τόσο βόρεια, αλλά και θερμοκρασίες που «χτυπούν» τριαντάρια όπως το περασμένο Σάββατο, ε, δεν είναι και πολύ φυσιολογικό. Είναι γεγονός λοιπόν και το ομολογούν πλέον όλοι ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ! Και ενώ συμβαίνουν παγκοσμίως τυφώνες, πλημμύρες, ξηρασίες και άλλες καιρικές υπερβολές, τα βιομηχανικά κράτη, ιδίως οι ΗΠΑ του Τραμπ, αδιαφορούν τελείως.
Γ.Δ.


Το δεκάγραμμο του πολίτη
Εντάξει, μπράβο για τα σιντριβάνια, επιτέλους τα κάναμε να λειτουργούν. Όμως να βάλουμε και τρία καλαθάκια απορριμμάτων στην Σάρδεων. Εκεί οι σκυλόφιλοι, όσοι μαζεύουν σε σακκουλάκια τα σκατά από τα σκυλιά τους να’ χουν καλαθάκια να τα πετάνε κι όχι να τα παρατάνε στους τοίχους κατά μήκος της διαδρομής. Πάντα κάνουμε μισή δουλειά. Άντε λοιπόν τρία καλαθάκια μήπως ξυπνήσει το φιλότιμό μας.
Θάνος Μαυροδής- Εικαστικός


Εκκλησία – κράτος: «Βελούδινο» διαζύγιο
Μια πολύ σημαντική είδηση βγήκε χθες στον αέρα και αν επαληθευτεί θα πρόκειται για μια ιστορική στιγμή στην νεώτερη ιστορία μας. Σύμφωνα  με αποκλειστικό δημοσίευμα του site iefimerida.gr ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμο θα προχωρήσουν σε χωρισμό Εκκλησίας-Κράτους με διμερές Σύμφωνο. Ήδη έχει σταλεί από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού το δελτίο Τύπου της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί
στις 18:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και θα συζητηθούν λεπτομέρειες της διμερούς συμφωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πρόκειται για συμφωνία που θα ορίζει τα περιουσιακά της Εκκλησίας και το μισθολογικό.
Το Σύμφωνο θα ορίζει ότι στο εξής οι περίπου 10.000 ιερείς δεν θα είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά θα πληρώνονται από τα ταμεία της Εκκλησίας.
Θα συσταθεί ειδική εταιρεία η οποία θα διαχειρίζεται την εκκλησιαστική περιουσία, στην οποία θα είναι μέτοχος και το Δημόσιο.
Παράλληλα με το Σύμφωνο χωρισμού Εκκλησίας-Κράτους θα κινηθούν και οι διαδικασίες Αναθεώρησης του Συντάγματος και του άρθρου 3 που αφορά τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους.
Η Εκκλησία της Ελλάδος θεωρεί δεδομένο ως βάση συζήτησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος το γερμανικό μοντέλο θρησκευτικής ουδετερότητας.
Η πρόταση της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του άρθρου 3 προβλέπει την κατοχύρωση ρητά στο Σύνταγμα τη θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά.
Μ.Ξ.


Η Νοτοπούλου, ο Κοντός και το Στρατόπεδο «Αναλογίδη» στην Σταυρουπολη
Δεν έπεισαν τον πρώην υπουργό της ΝΔ Α. Κοντό οι διαβεβαιώσεις της κας Νοτοπούλου για το Στρατόπεδο Αναλογίδη. Τουναντίον μάλιστα δήλωσε με σχετική του ανάρτηση περισσότερο  ανήσυχος ότι θα λειτουργήσει ως κέντρο φιλοξενίας μεταναστών. Να σημειώσουμε ότι η απάντηση της κας Νοτοπούλου στην σχετική ερώτηση που υπέβαλλε το «Ε» δεν ήταν δεσμευτική. Είπε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν τέτοιος σχεδιασμός και σε κάθε περίπτωση αρμόδιος για να απαντήσει είναι ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής και όχι η ίδια Αυτά μας είπε.
Πάντως τα μηνύματα που λαμβάνομε και από τους Σταυρουπολίτες είναι αμφίσημα. Άλλοι δεν θέλουν ν’ ακούσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενώ άλλοι και κυρίως οι επαγγελματίες  το καλοβλέπουν από την άποψη ότι θα ανοίξουν οι δουλειές τους.
Μ.Ξ.


Η  Ξάνθη σε εκπομπή του ALPHA TV
Θετική ήταν η προβολή και το πέρασμα από την πόλη μας της εκπομπής του ALPHA «Σ/Κ με τον Μάνεση». Η Ξάνθη έδειξε για ακόμη μια φορά τις ομορφιές και τα κάλλη της, κλέβοντας τις εντυπώσεις και προκαλώντας τον θαυμασμό Πανελλαδικά. Το αφιέρωμα ξεκίνησε με αναφορά στο Ρολόι της πλατείας, όπου ο καθηγητής ΔΔΕ Δημήτρης Γκαγκαλίδης μίλησε από το εσωτερικό του κτιρίου για την εξέλιξη του μηχανισμού, την διαπολιτισμικότητα και την πορεία των ντόπιων στον χρόνο. Γνωστές επιχειρήσεις αναφέρθηκαν σε γλυκά, καριόκα, καβουρμά και τα τελευταία ρεκόρ Γκίνες που πραγματοποιήθηκαν, ενώ η μπάντα κρουστών του Λυκείου Ελληνίδων έντυσε μουσικά και έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο την εκπομπή.
Δείγμα θετικό λοιπόν, αρκεί το Αθηνοκεντρικό κράτος να θυμάται συχνά και ουσιαστικά τον τόπο μας, που δεν έχει πραγματικά τίποτα να ζηλέψει σε αξιοθέατα, ιστορία, φύση και περιβάλλον και προπάντων προβάλλοντας την ποιότητα και φιλοξενία των ανθρώπων μας.
Δ.Γ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…