Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

0

 «Εμφανίστηκε» πάλι ο Κριτσίνης
Τα σχόλια προέρχονται από τα Άβδηρα και δεν είναι ιδιαίτερα κολακευτικά για τον Σάκη Κριτσίνη. Οι Αβδηρίτες σχολιάζουν ότι συνεχώς εμφανίζεται ως εν δυνάμει υποψήφιος, μόνο που μένει συνήθως στα λόγια, αν μάλιστα μεταφέρονται ότι τα είπε.
Τέλος πάντων αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η αξιοπιστία είναι μια σοβαρή υπόθεση κι αν δεν την έχεις δύσκολα την κερδίζεις. Αυτά τα λίγα με τη νέα «εμφάνιση» Κριτσίνη στα δημοτικά πράγματα του νομού.
Γ.Δ.


Αυξάνονται οι μνηστήρες για τους δήμους
Η απλή αναλογική τελικά θα κάνει άνω κάτω τις Αυτοδιοικητικές εκλογές. Η σίγουρη εκλογή του επικεφαλής μιας παράταξης και 2-3 συμβούλων, άνοιξε την όρεξη των επιθυμούντων να προσφέρουν στα κοινά. Πώς λέει ο λαός μας «κουτσοί στραβοί στον άγιο Παντελεήμονα» για να ιαθούν. Μόνο που οι εκλογές δεν γίνονται για τ’ αξιώματα αλλά για να πάει ο κάθε δήμος μπροστά, να γίνουν έργα, κοινωνικές παρεμβάσεις και εν γένει να ανέβει και βελτιωθεί το επίπεδο ζωής των κατοίκων κι όχι για τις αντιμισθίες κάποιων.
Γ.Δ.


Μια εικόνα
Σουρεαλιστική φωτογραφία από την κατάληξη των παλαιών αυτοκινήτων. Εντυπωσιακή η διάταξη με σειρά και τάξη. Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν…


Αρχείο Θάνου Μαυροδή


Μικρά πολιτικά
-Αντιεξουσιαστές έδειραν αστυνομικούς μέσα στα δικαστήρια. Επόμενο βήμα να ανοίξει γραφείο στη ΓΑΔΑ ο Ρουβίκωνας και να αρχίσει να κάνει ΕΔΕ…


Άβδηρα και Εύα
Πάλι από τα Άβδηρα το σχόλιο Αβδηρίτη που είναι μέλος παλιό της αυτοδιοίκησης και το οποίο γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. Κι ανάμεσα στους «γνωστούς», σημαίνουσα θέση κατέχει, όπως έλεγε, η τέως δήμαρχος Εύα Τσακίρη.
Η οποία, τόνιζε, αντί να απολαύσει τη σύνταξή της συνεχίζει τις μεθοδεύσεις,  επαφές και ενεργή συμμετοχή στα αυτοδιοικητικά τεκταινόμενα. Λέγεται μάλιστα ότι ο Νίκος Χατζόπουλος δική της επιλογή και στήριξη ήταν.
Άρα, η Εύα πιθανόν να βρεθεί σε μεγάλο δίλημμα με το ποια θα είναι η επιλογή της. Να συνεχίσει να στηρίζει τον Χατζόπουλο στις όποιες από δω και πέρα επιλογές του ή θα κάνει την καρδιά της πέτρα υπακούοντας σε άλλα κελεύσματα.
Δίλημμα γενικώς που θα προβληματίσει την Τσακίρη πάρα πολύ. Εκτός κι αν αποσυρθεί και απλά θα λέει τη γνώμη της…
Γ.Δ.


Στο δήμο Καβάλας πέφτουν οι ευθύνες για την πτώση της γέφυρας – Τι γίνεται με τις δικές μας;
Στο δήμο Καβάλας επιρρίπτουν τις ευθύνες ως αρμόδιο για την συντήρηση της γέφυρα που έπεσε, η Υφυπουργός Εσωτερικών Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Το πρώτο Πόρισμα των μηχανικών είναι στα χέρια του υπουργού και αποδίδει ευθύνες στην πλημμελή συντήρηση και στη διάβρωση για την κατάρρευση της γέφυρας στην Καβάλα. Μάλιστα σε δηλώσεις του ο υπουργός κ. Σπίρτζης κάνει αναφορά και στην γέφυρα Ιάσμου λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν είναι μόνο της Καβάλας, είναι και η γέφυρα του Ιάσμου στη Ροδόπη…» και αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν κοινά στοιχεία σε ό,τι αφορά τις παραλείψεις στις δύο γέφυρες που απασχολούν την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Aλήθεια,  με τις δικές μας γέφυρες τι γίνεται; Για παράδειγμα του Κόσυνθου. Υπάρχει έλεγχος από τον δήμο ή την αντιπεριφέρεια;  Όποιος τέλος  πάντων είναι αρμόδιος;
Μ.Ξ.


Στο Εισαγγελέα η διαμάχη γιατρού-σωματείου στο Νοσοκομείο
Τη νομική οδό έχει πάρει η αντιδικία ανάμεσα σε γιατρό του Νοσοκομείου Ξάνθης και το σωματείο εργαζομένων, μετά από περιστατικό που σημειώθηκε πριν μερικούς μήνες, όταν καταγγέλθηκε από την πλευρά του σωματείου ότι ο εν λόγω γιατρός προέβη σε προσβλητικές εκφράσεις σε βάρος νοσοκόμας στα Επείγοντα.
Η διοίκηση του σωματείου διαμαρτυρήθηκε με εσωτερικό έγγραφο και ο γιατρός αντέδρασε, ζητώντας να αποφανθεί η Δικαιοσύνη.
Ε.Δ.


Αγεφύρωτη… εμπλοκή αρμοδιοτήτων!
Αυστηρά μίλησε για την υπόθεση της ελλιπούς συντήρησης της γέφυρας της Καβάλας ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος μιλώντας στο real fm και την εκπομπή των Καμπουράκη-Λυριτζή, εξήγησε ότι υπάρχει πρόγραμμα ελέγχου παλαιών υποδομών, ωστόσο οι δήμοι και οι περιφέρειες πρέπει, με βάση προηγούμενο έγγραφο του Σουφλιά να ορίσουν τα σημεία ευθύνης τους. Στην περίπτωση της Καβάλας απεφάνθη ότι η αρμοδιότητα είναι του δήμου γιατί δεν φρόντισε να ενημερώνει την Περιφέρεια ότι δεν έχει το στελεχιακό δυναμικό ή τη τεχνογνωσία για να αναλάβει τη συντήρηση της γέφυρας, ώστε να μεριμνήσει η Εγνατία οδός να τη συντηρήσει.
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σπίρτζης είπε ότι παρέλαβε το βράδυ της Τρίτης και την πρώτη έκθεση των μηχανικών της Εγνατίας για την κατάρρευση της γέφυρας του Κομψάτου, την οποία και θα δώσει στη δημοσιότητα…
Ε.Δ.


Να προσέξουν οι δήμαρχοι
Έχουμε κατ’ επανάληψη σχολιάσει από τις στήλες αυτές τη νοοτροπία των μειώσεων των τιμών από τις δημοτικές πλειοψηφίες, τις τιμές νερού και άλλων υπηρεσιών που παρέχουν οι δήμοι προς τους δημότες. Και συνιστούσαμε λογική και σωστούς υπολογισμούς για να μην υπάρξουν… εκπλήξεις. Να που δικαιωθήκαμε στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Δήμου Αβδήρων. Θέλοντας να εφαρμόσει η δημοτική αρχή φιλική πολιτική προς τους δημότες, μείωσε την τιμή του νερού, με παράλληλες άλλες μειώσεις προς διάφορες κοινωνικές ομάδες. Αποτέλεσμα; Το ταμείο να είναι μείον! Κοινή ως εκ τούτου η ευθύνη Τσιτιρίδη και Χατζόπουλου. Ο πρώτος που εισηγήθηκε τις μειώσεις και ο δεύτερος που δεν παραιτήθηκε όταν βεβαιώθηκε ότι θα έχει αρνητικό ισολογισμό η Δημοτική Επιχείρηση που είχε την ευθύνη.
Τι θα γίνει τώρα; Αύξηση!  Ό,τι κόπηκε θα επιστρέψει και με αύξηση για να ισοσκελιστεί η ζημιά, το έλλειμμα. Ο απρόσεκτος λαϊκισμός είναι εύκολος αλλά και οδυνηρός όταν έρθει η ώρα της αλήθειας…
Γ.Δ.


Ρεκόρ μετακλητών και συμβούλων το 2018 στο Δημόσιο
Αύξηση κατά 2 δισ. ευρώ παρατηρείται στην μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου την περίοδο 2015-2019 περίπου, δηλαδή όσο κοστίζει στους φορολογούμενους ένας ΕΝΦΙΑ. Τον Δεκέμβριο του 2014 οι θέσεις μετακλητών ήταν 1.888, ενώ τον Αύγουστο του 2018 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 2.442. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, πρόεδροι, μέλη Δ.Σ. και όργανα διοίκησης καταλάμβαναν τον Δεκέμβριο του 2014 2.703 θέσεις, οι οποίες σε 4 χρόνια έφτασαν τους 3.294.
Για παράδειγμα το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής στο οποίο σε μία μόνο ημέρα διορίστηκαν και προσελήφθησαν συνολικά 7 μετακλητοί υπάλληλοι και ειδικοί σύμβουλοι, με προσόντα που δεν συνάδουν με τις ψηφιακές ανάγκες της χώρας και με απολαβές που δεν συνάδουν με τις περικοπές στο Δημόσιο και κυρίως στον ιδιωτικό τομέα.
Συγκεκριμένα, μέσα σε μία ημέρα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια και αποφάσεις που υπογράφει ο Ν. Παππάς, στο πολιτικό γραφείο του “νέου” υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Λ. Κρέτσου, διορίζονται δύο μετακλητοί υπάλληλοι και δύο ειδικοί σύμβουλοι. Όσο για τα προσόντα των νέων συνεργατών του υπουργείου και τις απολαβές τους; Σύμφωνα με τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ ο κ. Κρέτσος θα απολαμβάνει των “μετακλητών” συμβουλών της κ. Α.Σ., πτυχιούχου Φιλολογίας, η οποία λαμβάνει 16.392 ευρώ και του κ. Κ.Μ, κατόχου απολυτηρίου ιδιωτικού Γενικού Λυκείου (!), ο οποίος θα λαμβάνει 12.876,24 ευρώ. Καθώς επίσης και των “ειδικών” συμβουλών της κ. Σ.Γ., πτυχιούχου Ψυχολογίας με ειδίκευση στην… οργάνωση και διαχείριση ανακουφιστικής και υποστηρικτικής φροντίδας Χρονίως Πασχόντων(!), η οποία θα κοστίζει 28.788 ευρώ. Αλλά και της κ. Σ.Δ., πτυχιούχου της Νομικής η οποία θα επιβαρύνει τον δημόσιο κορβανά κατά μόλις 27.024. Όσον αφορά στον κ. Παππά, περιορίζεται στον διορισμό μόνο μίας μετακλητής υπαλλήλου, της κ. Μ.Λ. , με απολυτήριο Γενικού Λυκείου, η οποία δικαιούται 12.888 ευρώ….


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …