Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

0

Προς «ναυτιλομένους» στη στεριά
Προσοχή! Προς παλιούς και νέους υποψήφιους ναυτιλομένους στο πέλαγος των εκλογών. Τους συνιστούν οι παλιές καραβάνες να προσέξουν. Κι αυτό διότι όταν υπηρετείς τους προσωπικούς σου στόχους χωρίς γνώση της τοπικής ιστορίας, χάνεις το δρόμο σου. Κι αν χάσεις τον σωστό δρόμο, οδηγείσαι σε μονοπάτια δύσκολα και προβληματικά. Τα παραδείγματα πολλά και τοπικά βεβαίως κι ονόματα δεν πρέπει να λέμε τώρα…
Σημασία μεγάλη έχει, και τότε κατακτάς τους στόχους σου, όταν τους εντάξεις στο γενικό συμφέρον κι όχι στο αποκλειστικά προσωπικό. Τότε είσαι ωφέλιμος και για τον τόπο πρωτίστως και για τον εαυτό σου. Τέτοιους πολιτικούς, υποψήφιους απαιτούν οι καιροί για την αγαπημένη μας Ξάνθη.
-Οδηγίες προς ναυτιλομένους υποψήφιους που θα έχει και συνέχεια.
Γ.Δ.


Τι συμβαίνει με την Αποκεντρωμένη;
Αγώνα έκαναν οι κάτοικοι της Γλαύκης του δήμου Μύκης αλλά και άλλων οικισμών να πάρουν τα ξύλα της χρονιάς αν και δικαιούχοι. Έτρεχαν από βουλευτής σε βουλευτή και υπουργό σε υπουργό γιατί η Αποκεντρωμένη έστειλε μόνο 35.000 ευρώ στο Δασαρχείο Ξάνθης και τα ξύλα που υλοτομήθηκαν δεν επαρκούσαν γι όλους τους δικαιούχους. Κάτι τέτοιο δεν παρατηρήθηκε σε άλλους ορεινούς οικισμούς όπως για παράδειγμα στο Παρανέστι. Και η ιστορία επαναλαμβάνεται με το επίδομα των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Όπως μάθαμε από την ερώτηση που υπέβαλαν οι βουλευτές της Ξάνθης προς τον αρμόδιο υπουργό οι δικαιούχοι του επιδόματος για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές που φτάνει ως 600 ευρώ δεν το πήραν φέτος γιατί η Αποκεντρωμένη δεν έστειλε τα χρήματα και τα ΚΕΠ δεν δεχόταν τα δικαιολογητικά και τις αιτήσεις που γίνονται κάθε χρόνο. Έτσι παρήλθε η ημερομηνία στις 30 Οκτωβρίου και ενώ όλοι οι δικαιούχοι σε άλλες περιοχές πήραν το επίδομα της Ξάνθης όχι, όπως υποστηρίζουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές.
Ευλόγως λοιπόν τίθεται το ερώτημα. Τι συμβαίνει με την Αποκεντρωμένη και «ρίχνει» συνεχώς την Ξάνθη; Μόνο για την Ξάνθη δεν έχει χρήματα για ξύλα και επιδόματα που δίνονται χρόνια;
Μ.Ξ.


Χαμηλώνει η θερμοκρασία
Να που η Μετεωρολογική Υπηρεσία αυτή τη φορά έπεσε μέσα στις προβλέψεις της. Τόσο με τις βροχές όσο και με την πτώση της θερμοκρασίας και τα πολλά μποφόρ στον αέρα, ενώ πρόβλεψε και τα χιόνια στα ορεινά. Γενικώς ο Χειμώνας που τυπικά ξεκινάει από το Σάββατο, έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του εδώ και λίγες ημέρες.
-Άντε να το πούμε:  Καλό Χειμώνα!
Γ.Δ. 


Χαμόγελα
Η φωτογραφία τραβήχτηκε το Σάββατο, στην οδό 28ης Οκτωβρίου, μπροστά από το κατάστημα «Δια χειρός Σωτήρη».  Φωτογραφήθηκαν ο Μανώλης Τσέπελης με όμορφη συμπολίτισσα σε χαμογελαστό ενσταντανέ. Οι κύριοι στο κάδρο απλά συμμετέχουν χαμογελαστοί επίσης.
Γ.Δ.


Απομακρύνθηκαν τα μπάζα και τα σκουπίδια

Λίγα μέτρα μετά το γήπεδο της Ασπίδας

Παρελθόν αποτελεί η εικόνα αυτή από το δρόμο έναντι του γηπέδου. Με αθόρυβη παρέμβαση και χωρίς δημοσιότητα η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου απομάκρυνε τα σκουπίδια και μπάζα που είχαμε ζητήσει να γίνει. Ελπίζουμε βέβαια οι συμπολίτες να σεβαστούν πρώτα τον εαυτό τους, και στη συνέχεια το χώρο και να μην ξαναπετάξουν μπάζα και σκουπίδια, λίγα μέτρα από την είσοδο του Εθνικού Σταδίου.
Προτείνουμε δε, για να εκλείψει σιγά-σιγά το φαινόμενο αυτό της ανεξέλεγκτης απόθεσης σκουπιδιών και μπαζών, να τιμωρούνται με πρόστιμο από το δήμο όσοι το κάνουν. Τα σκουπίδια σίγουρα έχουν «ταυτότητα» εάν ψαχθούν. Μόνο έτσι θα περιοριστεί αυτή η τριτοκοσμική αντίληψη.

Γ.Δ.


Κυνήγι υποψηφίων
Είναι περίοδος κυνηγιού αυτή σήμερα; Όχι θα πουν οι κυνηγοί. Εμείς θα πούμε πως είναι. Και είναι ανθρωποκυνηγών! Τώρα συνεννοηθήκαμε λοιπόν και σωστά το καταλάβατε. Για τους υποψήφιους ο λόγος τόσο για τα δημοτικά ψηφοδέλτια που είναι αρκετά, αλλά και για τα Περιφερειακά βεβαίως. Στο ιδιαίτερο αυτό «κυνήγι», χρησιμοποιούνται φίλοι, συγγενείς, απλοί γνωστοί μεσάζοντες για τις κρούσεις. Και είναι πράγματι η πλέον δύσκολη και ψυχοφθόρα διαδικασία για τους επικεφαλής. Τους λόγους και τις αιτίες τις γνωρίζετε όλοι. Κι επειδή μικρός νομός είμαστε, με περιορισμένο αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, λογικό είναι η «αγορά» να είναι μικρή και το ψάξιμο μεγαλύτερο για να κλειστεί ο κατάλληλος υποψήφιος άνδρας και γυναίκα. Κι έτσι, υποχρεωτικά πλέον, σ΄ έναν συνδυασμό υπάρχουν άτομα που ξεχωρίζουν, έχουν γνώσεις και δυνατότητες κι άλλα τα οποία απλά φιλοδοξούν να εκλεγούν και ν΄ αποκτήσουν πείρα στα κοινά.
Γ.Δ.


Να το ξαναπούμε
Ζητήθηκε γιατί συζητήθηκε τελευταία σε μεγάλη ανδροπαρέα με αφορμή τις εκλογές που έρχονται, τόσο τις δημοτικές, όσο και τις περιφερειακές. Και αφορά βεβαίως συνήθως και σε μεγαλύτερο βαθμό τους επικεφαλής, όχι όμως ότι εξαιρεί και τους παρακάτω.
Λοιπόν συζητήθηκε και επικρίθηκε το φαινόμενο, κάποιοι υποψήφιοι ενώ ζητούν και παρακαλούν τη στήριξη με την ψήφο μας, στη συνέχεια, πολύ γρήγορα μάλιστα, να ξεχνούν αυτούς που τους βοήθησαν, λειτουργώντας μάλιστα με εγωισμό και έπαρση. Ξεχνώντας βέβαια, οι αφελείς, αυτό που πολύ στοχευμένα έχει πει ο λαός μας: «Καλοχαιρέτα τους πεζούς όταν καβαλικέψεις, για να σε χαιρετούν κι αυτοί όταν θα ξεπεζέψεις».
Κι έχουμε τέτοιους στην σκηνή των υποψηφίων και στις δημοτικές εκλογές αλλά και στις βουλευτικές. Οι οποίοι όταν ήταν πάνω στο άλογο (στην εξουσία) το έπαιζαν «βαρύ πεπόνι» και δεν καταδέχονταν να πουν μια καλημέρα. Τώρα όμως είναι κάτω από το άλογο και ξαναζητούν ν’ανέβουν. Μάλλον όμως, όπως όλα δείχνουν, θα μείνουν πεζικάριοι, διότι όταν έπρεπε δεν χαιρετούσαν τους κάτω.
-Έχει η ζωή γυρίσματα λοιπόν…
Γ.Δ.


Ζήσε επαγγελματία ως το 2022 για να δεις μείωση
Υπολόγιζαν  και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ακούγοντας τον ωκεανό της παροχολογίας για το δημόσιο και τις «ευπαθείς ομάδες», ότι θα υπάρχει κι ένα ευνοϊκό μέτρο γι’ αυτούς που τραβάνε το κάρο της οικονομίας, ότι θα μειωθεί η φορολογία όπως είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση ήδη από το 2017. Ήταν η ίδια αυτή κυβέρνηση που την είχε ανεβάσει από το 26%  που ήταν επί Σαμαρά, στο 29%, όταν ζοριζόταν να κλείσει κάποια από τις αξιολογήσεις, και είχε τότε υποσχεθεί ότι από το 2019 θα την μείωνε πάλι στο 26%. Πίστεψαν λοιπόν, αφελώς, οι επιχειρήσεις ότι θα τηρηθούν τα εξαγγελθέντα. Κακώς όμως το έδεσαν κόμπο γιατί σε εκείνη την εξαγγελία, στα ψιλά γράμματα έλεγε πως αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που δεν θα προκαλείται μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική απόκλιση. Και επίσης δεν συνυπολόγισαν πως το 2019 είναι προεκλογική χρονιά και προτεραιότητα στις παροχές έχουν οι εκλογικοί πελάτες και όχι οι επιχειρήσεις οι οποίες στο συλλογικό υποσυνείδητο των κυβερνώντων «πλουτίζουν από τον ιδρώτα των εργαζομένων»! Τελικά η μείωση που ανακοινώθηκε είναι 1% και πολύ τους είναι. Και με το -1% η κυβέρνηση θριαμβολογεί ότι μείωσε τους φόρους!
Θα  περιμένουν λοιπόν το 2022 (!) για να ξαναγίνει 26% ο φόρος των επιχειρήσεων. Όσοι επιβιώσουν βέβαια μέχρι τότε και όσοι δεν φύγουν για Βουλγαρία μεριά. Εκεί που έχουν φορολογία 10% και μία σοβαρή κυβέρνηση που σέβεται την επιχειρηματικότητα και δεν εμπαίζει  απροκάλυπτα τους φορολογούμενους πολίτες της.


Θετικός προβληματισμός
Θετικά προβληματίστηκαν οι συμπολίτες από το σχόλιο της στήλης με τίτλο «Η γάτα πρέπει να πιάνει ποντίκια». Ήταν δε μεγάλο το ενδιαφέρον να μάθουν για το ποιον «αφορούσε» το σχόλιο. Διότι, μεταξύ μας, έμμεσα μεν, αλλά σηματοδοτούσε κάποιον υποψήφιο για τους περισσότερους. Τέλος πάντων, εκείνο που έχει σημασία είναι πως όλοι συμφωνούσαν στο αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οπωσδήποτε «η γάτα θα πρέπει να πιάνει ποντίκια» κι όχι να’ναι μια τεμπέλα γάτα του σαλονιού που χουζουρεύει στις πολυθρόνες και τους καναπέδες περιμένοντας το έτοιμο φαγητό από τ’ αφεντικά της…
Γ.Δ.


Τι κρύβουν οι μαθητικές καταλήψεις;
Πέπλος μυστηρίου καλύπτει τα κίνητρα αλλά και τους καθοδηγητές των μαθητικών καταλήψεων. Οργανώθηκαν μέσω μηνυμάτων στο facebook και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης και έχουν ως κεντρικό σύνθημα: «Η Μακεδονία είναι Ελληνική». Είδαμε να αναρτούν πανό σε πολλά σχολεία της Ξάνθης να τα κλείνουν και φυσικά μετά να πηγαίνουν για ένα αγωνιστικό …καφεδάκι! Αντίθετα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα έγιναν επεισόδια ενώ έγινε και συλλαλητήριο στην Αθήνα κατά των μαθητικών καταλήψεων με αυτό το διακύβευμα. Είναι φανερό ό τι η μαθητική κοινότητα είναι διχασμένη.
Είναι πολύ περίεργο το γεγονός ότι εξεγείρονται οι μαθητές χειμωνιάτικα για ένα θέμα εθνικό για να φέρουν στο προσκήνιο μια συμφωνία που έγινε το καλοκαίρι και να επικαιροποιήσουν αλλά και να πυροδοτήσουν το κλίμα των αντιδράσεων.
Μήπως τελικά η μαθητική μας κοινότητα χρησιμοποιείται ως όργανο εξυπηρέτησης των συμφερόντων κάποιων κέντρων και κύκλων που επιζητούν να ενσπείρουν το μίσος και τον διχασμό;
Μήπως τα παιδιά μας γίνονται έρμαιο αυτών των κύκλων που τους στήνουν «παγίδα» με  τον μανδύα του πατριωτισμού με στόχο να τους μετατρέψουν σε εθνικιστές για να μην πω σε κάτι άλλο…
Κι ο νοών νοείτω…
Απαιτείται εγρήγορση. Είναι επικίνδυνος ο  εφησυχασμός και η υποτίμηση τέτοιων φαινομένων.
Μ.Ξ.


 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…