Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Οι δρόμοι της Ελιάς»: Ένα Εθνικό Ερευνητικό Δίκτυο για ένα εθνικό προϊόν

«Οι δρόμοι της Ελιάς»: Ένα Εθνικό Ερευνητικό Δίκτυο για ένα εθνικό προϊόν

0

Μέσα από τη γενετική και γονιδιωματική ανάλυση θα προκύψει η ανάδειξη των µοναδικών και υψηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών των ελληνικών ποικιλιών ελιάς

Την εναρκτήρια εκδήλωσή του πραγματοποίησε το  νέο ερευνητικό δίκτυο «Οι Δρόμοι της Ελιάς» που συστάθηκε με πρωτοβουλία του τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρουσία του Αναπληρωτή Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη, του ΓΓ του ΥΠΑΑΤ Νίκου Αντώνογλου και της ΓΓ Έρευνας και Τεχνολογίας Πατρίτσιας Κυπριανίδου.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή δράση για τα ελληνικά δεδομένα με αρχικό προϋπολογισμό 3,1 εκ.€, που αφορά την ανάπτυξη και βελτιστοποίηση των προϊόντων ελιάς και ελαιόλαδου και των μεθόδων παραγωγής τους.

Σκοπός του δικτύου είναι η δημιουργία μιας αλυσίδας αξίας και συνεργασιών του ανθρώπινου επιστημονικού δυναμικού και των υποδομών της χώρας για την ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ελληνικών ποικιλιών και του ελαιόλαδου.

Συγκεκριμένα, το Εθνικό Δίκτυο «Οι δρόμοι της Ελιάς», χρησιμοποιώντας γονιδιωματικές και προηγμένες διαγνωστικές τεχνολογίες, σκοπό έχει την ιχνηλάτηση, ανάδειξη, ταυτοποίηση, πιστοποίηση των ποικιλιών της ελιάς και τη βελτίωση των διαδικασιών παραγωγής βρώσιμης ελιάς και ελαιόλαδου.

Στους εξειδικευμένους στόχους της δράσης περιλαμβάνονται: η ολιστική αλληλούχιση του γονιδιώματος των ποικιλιών ελιάς «Κορωνέικη» και «Χονδρολιά Χαλκιδικής», ο γενετικός χαρακτηρισμός των διαφόρων ελληνικών ποικιλιών ελιάς, η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της βιωσιμότητας της φυτοπροστασίας της ελιάς με σύγχρονες τεχνολογίες, η εφαρμογή σε μεγάλη κλίμακα τεχνικών υψηλής διακριτικότητας για την ανάλυση δειγμάτων ελαιόλαδου και η χαρτογράφηση του οικοσυστήματος ποικιλιών επιτραπέζιας ελιάς σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της χώρας.

Τα οφέλη που θα προκύψουν από τη γενετική και γονιδιωματική ανάλυση είναι η ανάδειξη των µοναδικών και υψηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών των ελληνικών ποικιλιών ελιάς, διαµορφώνοντας έτσι ένα στρατηγικό ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα για τη δηµιουργία προστιθέµενης αξίας και την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους ως µοναδικά εθνικά προϊόντα. H κεφαλαιοποίηση των αποτελεσµάτων της προτεινόµενης δράσης στο οικονοµικό και εµπορικό πεδίο περιλαµβάνει την κατοχύρωση του εµπορικού σήµατος (brand name) των ελληνικών ποικιλιών ελιάς (πιστοποίηση πολλαπλασιαστικού υλικού – ιχνηλασιµότητα). Ο φαινοτυπικός και γονιδιωµατικός χαρακτηρισµός, µέσω της εµβληµατικής δράσης, θα αποτελέσουν τη βάση για την τεκµηρίωση της ελληνικής προέλευσης µέσω δηµιουργίας Εθνικής Βάσης Ελληνικών ποικιλιών.

Στο εθνικό δίκτυο συμμετέχουν, με συμπληρωματική ερευνητική και αναλυτική δράση, ερευνητικοί φορείς από όλη την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι την διαχείριση και την παρακολούθηση της δράσης θα πραγματοποιήσει η ΓΓΕΤ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι λιγότερο ίσα από τα υπόλοιπα

Οι μαθητές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας εξαιρούνται από την δωρεάν μεταφορά τους προς κ…