Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Με το βλέμμα στην κάλπη στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2019

Με το βλέμμα στην κάλπη στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2019

0

Χωρίς περικοπή συντάξεων, με πακέτο παροχών και με θηριώδες πλεόνασμα 4%

Με «άρωμα» εκλογών κατατίθεται στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 χωρίς την περικοπή των συντάξεων, αλλά και με ένα «πακέτο» θετικών μέτρων.

Η περικοπή των συντάξεων αναβλήθηκε από το EuroWorking Group, καθώς η κυβέρνηση παρουσίασε ένα θηριώδες πρωτογενές πλεόνασμα (από την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, το κόψιμο των Δημοσίων Επενδύσεων και τη στάση πληρωμών του Δημοσίου), ωστόσο εκκρεμεί τυπικά η έγκριση του Eurogroup το Δεκέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση, στο σχέδιο ανεβαίνει ο πήχης για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,9%-4% (έναντι 3,74% στο προσχέδιο προϋπολογισμού τον περασμένο μήνα), ανοίγοντας τον δρόμο για να δοθούν αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια και έκτακτες εφάπαξ παροχές ως «κοινωνικό μέρισμα» τον Δεκέμβριο.

Στοίχημα για το 2019 παραμένει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, με την κυβέρνηση να «στοχεύει» σε ρυθμό ανάπτυξης που σε μέσα επίπεδα θα κυμανθεί κοντά στο 2,5% από 2,1% που είναι η πρόβλεψη φέτος.

Πάντως, όπως έδειξε και η χθεσινή μέρα στο Χρηματιστήριο, το success story δεν φαίνεται να πείθει τις αγορές.

Όσον αφορά δε το «πακέτο» των θετικών μέτρων, σε αυτά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται τα εξής:

-Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 262,5 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη θέσπιση ειδικής έκπτωσης για τον ΕΝΦΙΑ που θα ωφελήσει κυρίως τους μικροϊδιοκτήτες.

-Η μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Το μέτρο είναι συνολικής δαπάνης 229 εκατ. ευρώ και αφορά τη μείωση του συντελεστή κύριας ασφάλισης κατά 33% και την εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή.

-Η σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25%, με μείωση κατά 1% κατ’ έτος. Η αρχή γίνεται από το 2019 και θα ολοκληρωθεί το 2022, ενώ η επίπτωση θα γίνει αισθητή από τον προϋπολογισμό του 2020 και μετά.

-Η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών. Η συγκεκριμένη δράση συνολικής δαπάνης 103 εκατ. ευρώ αποσκοπεί στη βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία και αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας στη μείωση της ανεργίας των νέων, αλλά και μειώνοντας το ποσοστό των νέων που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας.

-Η αύξηση του επιδόματος στέγασης στα 200 εκατ. ευρώ, από 150 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί.

-Η ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Θα γίνει πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού σε θέσεις προσωπικού που τώρα καλύπτονται από ορισμένου χρόνου συμβάσεις

-Η ενίσχυση του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι. Το εργασιακό καθεστώς των 3.000 εργαζομένων ορισμένου χρόνου μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χωρίς πιστοποιητικό πυρασφάλειας 5 παιδικοί του δήμου Ξάνθης

Δυο χρόνια δεν μπόρεσαν να βγάλουν… Λειτουργούν με προσωρινή άδεια – «Υπάρχουν έτοιμες μελ…