Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μαθητές υπό …κατάληψη εθνικού φρονήματος για την Μακεδονία

Μαθητές υπό …κατάληψη εθνικού φρονήματος για την Μακεδονία

0

Όλα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια εκτός τριών υπό κατάληψη στην Ξάνθη με πρόταγμα: «Η Μακεδονία είναι Ελληνική»

 

Χωρίς επεισόδια , χωρίς πορεία. Ανάρτησαν πανό και αποχώρησαν

 

Υπό κατάληψη τελούν από το πρωί της Πέμπτης 29 Νοεμβρίου τα περισσότερα γυμνάσια και λύκεια της πόλης μας. Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ξάνθης, κατάληψη έχουν όλες οι σχολικές μονάδες της πόλης εκτός από το 7ο και 8ο Γυμνάσιο και το 2ο ΓΕΛ. Σ’ όλα τα υπόλοιπα οι μαθητές προσήλθαν το πρωί και ανακοίνωσαν στους καθηγητές ότι κάνουν κατάληψη. Δεν σημειώθηκαν επεισόδια και ούτε πραγματοποίησαν πορεία. Από το γραφείο της Δευτεροβάθμιας δόθηκαν οδηγίες προς τους καθηγητές ενώ ενημερώθηκαν οι μαθητές ότι απαγορεύονται οι καταλήψεις δημόσιων κτηρίων. Αυτό βέβαια δεν τους πτόησε…

Χωρίς επεισόδια , χωρίς πορεία αλλά με το σύνθημα «Η Μακεδονία είναι Ελληνική»

Οι μαθητές ανάρτησαν ένα πρόχειρο χειρόγραφο πανό με το σύνθημα «Η Μακεδονία είναι Ελληνική» και δίπλα τοποθέτησαν την ελληνική σημαία, κλείδωσαν τις πόρτες, παρέμειναν λίγο στο σχολείο και μετά αποχώρησαν, καθώς και ο καιρός δεν τους ευνόησε! Να σημειώσουμε ότι οι μαθητές της Ξάνθης δηλώνουν συμμετοχή στην μαθητική κινητοποίηση που έλαβε χώρα στα σχολεία κυρίως της Βόρειας Ελλάδας και κυρίως της Θεσσαλονίκης όπου προκληθήκαν επεισόδια. Σύμφωνα με πληροφορίες η οργάνωση της κινητοποίησης έγινε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Να σημειώσουμε ότι τις πορείες στηρίζει με ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή. Την ίδια στιγμή Η «Πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας» κάλεσε όλους τους μαθητές την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι σε συλλαλητήριο στα Προπύλαια, ενάντια στις «εθνικιστικές καταλήψεις» για τη Μακεδονία.

Δάχτυλο της Χρυσής Αυγής βλέπει ο υπουργός Παιδείας – Στην ίδια γραμμή και η ΟΛΜΕ

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου κάνει ανοιχτά λόγο για δάκτυλο της Χρυσής Αυγής πίσω από τις καταλήψεις: «το τελευταίο διάστημα, φασίστες της ΧA προσπαθούν να διοχετεύσουν το εθνικιστικό δηλητήριό τους σε μαθητές και σε σχολεία. Με μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα μαθητών, με τοποθετήσεις στελεχών τους και με ‘απεσταλμένους’ τους έξω από σχολεία, καλούν απροκάλυπτα τους μαθητές σε κινητοποιήσεις με το πρόσχημα των εθνικών θεμάτων, ενώ στην πραγματικότητα θέλουν να σπείρουν τον διχασμό στην εκπαιδευτική κοινότητα προκειμένου να καταγράψουν δυνάμεις ως δικές τους» τονίζει. Στην ίδια γραμμή και η ΟΛΜΕ κάνει λόγο για στοχοποίηση καθηγητών (π.χ. Βέροια), σχολεία (π.χ. Γέρακας) και ολόκληρες ΕΛΜΕ (π.χ. Ε’ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής, Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης) που αντιστέκονται στις καταλήψεις και καλεί τους εκπαιδευτικούς «να αποκαλύψουν το φασιστικό και εθνικιστικό σχεδιασμό και τους κινδύνους που φέρνει, συζητώντας και για τη διεκδίκηση των σημερινών μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων της νέας γενιάς».

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ

«Με θλίψη παρατηρούμε τις τελευταίες μέρες να μετατρέπεται το Δημόσιο Σχολείο, το Σχολείο μας σε πεδίο ακραίας πόλωσης και αντιπαράθεσης. Κομματικοί στρατοί καλούν σε συγκεντρώσεις και αντι-συγκεντρώσεις, χειραγωγούν και διχάζουν τους μαθητές με μόνο στόχο το δικό τους στενό παραταξιακό όφελος. Μας καλούν στη δήθεν «επανάσταση» των SMS και του Facebook προσπαθώντας να υπονομεύσουν τον αυθορμητισμό μας, την ελεύθερη σκέψη μας και τη διάθεσή μας να αλλάξουμε τη Δημόσια Παιδεία και την κοινωνία ολόκληρη. Οι μαθητές αγωνιζόμαστε ειρηνικά και δημοκρατικά για μια πραγματική επανάσταση των νέων ανθρώπων, μια επανάσταση στη νοοτροπία και στον τρόπο σκέψης των συμπολιτών μας. Δεν εκχωρούμε το δικαίωμα μας στη διαφωνία σε καμία κυβέρνηση που βαφτίζει όποιον έχει διαφορετική γνώμη «ακραίο». Δεν εκχωρούμε την έννοια της Πατρίδας μας, της αγάπης για τον τόπο μας, σε κανένα ρατσιστή, μισαλλόδοξο, νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Δεν εκχωρούμε τα Σχολεία μας σε κανένα παρά μόνο στους μαθητές τους».

Υπό κατάληψη από την Τετάρτη η Πολυτεχνική αλλά για τη σίτιση και την θέρμανση

Υπό κατάληψη τελούν από τους φοιτητές και η Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης και η Νομική Κομοτηνής όχι όμως η Ιατρική της Αλεξανδρούπολης. Ο Σύλλογος Φοιτητών διαμαρτύρεται για τα προβλήματα θέρμανσης που έχουν οι Σχολές καθώς και για το θέμα της σίτισης. Να σημειώσουμε ότι στις 23 Δεκεμβρίου λήγουν οι συμβάσεις των υπαλλήλων της σίτισης και οι φοιτητές έχουν πληροφορίες ότι ο εργολάβος θα προσλάβει τους μισού με αποτέλεσμα να έχουν λιγότερη σίτιση και εξυπηρέτηση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…