Αρχική Χωρίς κατηγορία Κινηματογραφικό το φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων 2019»

Κινηματογραφικό το φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων 2019»

0

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα. Θα διεξαχθεί από τις 17 – 21 Απριλίου 2019 και θα έχει θέμα: «Μουσική και Κινηματογράφος»

 

1000 μαθητές θα είναι στην πόλη μας – 3 βιωματικά σεμινάρια – Μαθητική ορχήστρα, χορωδία και βίντεο – ‘Έκπληξη ο καλλιτέχνης στην τελετή έναρξης

 

Μουσική από τον κινηματογράφο, μελωδίες και soundtracks από γνωστές ταινίες του ελληνικού και του παγκόσμιου κινηματογράφου με ιδιαίτερη έμφαση στην μουσική του Μάνου Χατζιδάκι θα πλημμυρίσουν την πόλη μας και γενέτειρα του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, από την 17 – 21 του Απρίλη του 2019. Πρόκειται για το μουσικό θέμα της εαρινής συνάντησης 1000 μαθητών Μουσικών Σχολείων της χώρας αλλά και της Ευρώπης που δίνει για 6η χρονιά φέτος ραντεβού στην πόλη μας για το φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων». Το νέο πρόγραμμα του φεστιβάλ που διοργανώνεται από το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης και το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης και έχει την έγκριση του υπουργείου και την στήριξη της Περιφερειακής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρουσιάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης 8 Νοεμβρίου στην Δημοτική Πινακοθήκη. Η παρουσίαση στους παρισταμένους εκπροσώπους των ΜΜΕ αλλά και μαθητές και γονείς πραγματοποιήθηκε από τον Δήμαρχος Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλο, τον Πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού Πασχάλη Λύρατζη, τον Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Τάσο Ρούμογλου, την καλλιτεχνική υπεύθυνη του φεστιβάλ Ηρώ Παυλοπούλου και την εκπρόσωπο των γονέων του Μουσικού Σχολείου, Λία Δαμιανάκη ενώ παρέστησαν εκπρόσωπος του Υφυπουργού Οικονομίας Στάθη Γιαννακίδη και εκπρόσωποι φορέων.

Δήμαρχος Ξάνθης: «Έχουμε στα χέρια μας ένα θαύμα…»

Ως τον 3ομεγάλο θεσμό της πόλης μας παρουσίασε την μουσική γιορτή «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» ο δήμαρχος Ξάνθης επισημαίνοντας πως κοινό χαρακτηριστικόκαι συγκριτικό πλεονέκτημα των τριών θεσμών της Ξάνθης (Καρναβάλι – ΘΛΕ , Γιορτές Π. Πόλης, Ξάνθη, Πόλις Ονείρων) είναι ότι παράγουν πολιτισμό και σ’ αυτό έγκειται η μοναδικότητα της πολιτιστικής φυσιογνωμία τους: «Η πόλη μας είναι πόλη με χαρακτήρα αυτό είναι το χρυσό πλεονέκτημα της. Τίποτε δεν θα είχε καταφέρει η πόλη αν δεν υπήρχαν οι εθελοντές με τα οράματα με τις ιδέες τους που στηρίζουν τους θεσμούς», είπε ο δήμαρχος ενώ αναφερόμενος στον πιο νεώτερο θεσμό, το φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» το παρομοίασε μ’ ένα μικρό παιδί: «Το ένιωθα σαν μικρό παιδί που άρχισε να περπατάει και ξαφνικά κι άρχισε να μιλάει ξένες γλώσσες και να έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας μας». Επίσης συνεχίζοντας την παραστατική του παρουσίαση παρομοίασε το θεσμό με «θαύμα που έχουμε στα χέρια μας», το Μουσικό Σχολείο με μάγο που κρατά το μαγικό ραβδί και κάνει θαύματα καθώς επίσης και τους εθελοντές και όλους τους διοργανωτές με θαυματοποιούς και συντελεστές του θαύματος!

1000 μαθητές θα είναι στην πόλη μας στην «Ξάνθη- Πόλις Ονείρων»

Ο κ. Λύρατζης εξήρε την συνεργασία που έχει το Κέντρο με το Μουσικό Σχολείο λέγοντας: «Είμαστε μια καλή παρέα». Το ίδιο υποστήριξε και ο Διευθυντής του Μουσικού κ. Ρούμογλου που υπογράμμισε πως φέτος που παραχωρήθηκαν από τον Δήμο Αβδήρων επιπλέον αίθουσες το Μουσικό Σχολείο μπόρεσε να ικανοποιήσει και να εγγράψει περισσότερους μαθητές: «Το Μουσικό Σχολείο είναι σημείο αναφοράς και κέντρο πολιτισμού. Όραμά μας είναι να φτιάξουμε ένα ευρωπαϊκό», σημείωσε ο κ. Ρούμογλου.

3 βιωματικά σεμινάρια – Μαθητική ορχήστρα, χορωδία και βίντεο – Έκπληξη ο καλλιτέχνης στην τελετή έναρξης

Η κα Παυλοπούλου παρουσίασε το φετινό πρόγραμμα που όπως προαναφέρθηκε θα έχει θέμα «Μουσική και Κινηματογράφος» και κατά τη διάρκειά του θα πραγματοποιηθούν τρεις βιωματικές δράσεις: 1) μεγάλη μαθητική ορχήστρα την οποία θα διευθύνει ο μουσικοσυνθέτης και μαέστρος Νίκος Κηπουργός 2) Την χορωδία με τη συμμετοχή 350 παιδιών και 3 )Μια πολύ μοντέρνα προσέγγιση φέτος που έχει να κάνει με την μουσική τεχνολογία, την ηχοληψία τη, Βιντεοληψία και εφέ. Όπως εξήγησε η κα Παυλοπούλου, τα παιδιά θα κληθούν να δημιουργήσουν ένα βίντεο και να διδαχτούν τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να παραχθεί ένα τηλεοπτικό έργο. Επίσης ανέφερε πως το φεστιβάλ θα ανοίξει η μεγάλη μαθητική ορχήστρα που απαρτίζεται από τους μαθητές των Μουσικών σχολείων της περιφέρειάς μας με ένα πολύ μεγάλο καλλιτέχνη που όμως δεν αποκάλυψε ποιον. Η κα Παυλοπούλου σημείωσε πως το Φεστιβάλ έχει και παιδαγωγικούς στόχους και πως αυτό επιτυγχάνουν οι βιωματικές δράσεις: « Στόχος είναι να εμπνευστούν οι μαθητές, να αποτελέσει η μουσική μέσο έκφρασης και γνώσης, να αναπτύξουν οι μαθητές δεξιότητες ακρόασης στην εκτέλεση οργάνων και μέσα από την ομαδικότητα την δυνατότητα να κοινωνικοποιηθούν, να αναπτύξουν ένα συνεργατικό πνεύμα. Η βιωματική προσέγγιση είναι αναπόσπαστο στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας και το πρόγραμμα σπουδών των Μουσικών σχολείων δίνει ιδιαίτερη έμφαση σ΄αυτή».

Δαμιανάκη: Η εποχή μας έχει γκρίζες ζώνες… η μουσική ενώνει είναι διέξοδος…»

Η κα Δαμιανάκη ανέφερε πως ο απολογισμό και του περσινού φεστιβάλ ήταν πολύ θετικός ωστόσο στόχος είναι κάθε χρόνο να εξελίσσεται: «Η μουσική και η καλλιτεχνική παιδεία δεν είναι πολιτεία για τους λίγους αλλά ανάγκη για όλα τα παιδιά και πιστεύουμε πως μόνο η δημόσια και δωρεάν παιδεία μπορεί να το εξασφαλίσει αυτό.

Η μουσική διευρύνει το πνεύμα, καλλιεργεί τον ψυχισμό τους, ενώνει και δίνει διέξοδο στην διαφορετικότητα και την έκφραση.

Η εποχή μας έχει γκρίζες ζώνες και ο ακραίος λόγος αποπροσανατολίζει την νεολαία. Η μουσική και οι Τέχνες είναι διέξοδος, είναι δημιουργία, είναι ελπίδα.

Η πολιτεία οφείλει να στηρίξει και να ενισχύσει την αυτοτέλεια των Μουσικών Σχολείων», κατέληξε η κα Δαμιανάκη.

Όλοι μαζί κάλεσαν τον κόσμο της Ξάνθης να ακολουθήσει τους μουσικούς δρόμους που ανοίγει το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης και να απολαύσει το Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων» και να ταξιδεύσει μουσικά με το …καραβάκι της αφίσας στα κινηματογραφικά ακούσματα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσική παράσταση τριών κινηματογραφικών τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης και συναυλία με τους Θάνο Σταυρίδη – Στέλλα Τέμπρελη – Χρύσα Μωραΐτη.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Χωρίς κατηγορία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σύγχυση από το νομοσχέδιο «λάστιχο» στην εκτός σχεδίου δόμηση

Νέα δεδομένα από τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του ΣτΕ στο νόμο που τέθηκε σε διαβούλευση – Δ…