Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Κατρακύλησε στην 72η θέση προσέλκυσης επενδύσεων η Ελλάδα

Κατρακύλησε στην 72η θέση προσέλκυσης επενδύσεων η Ελλάδα

0

Αυξάνονται αντί να μειώνονται τα εμπόδια στις επιχειρήσεις

Κατά πέντε θέσεις ως προς τη διευκόλυνση του επιχειρείν υποχώρησε στην παγκόσμια κατάταξη η Ελλάδα σε σύγκριση με πέρυσι, όχι μόνο διότι άλλες χώρες έκαναν μεγαλύτερα άλματα στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας σε σύγκριση με τη χώρα μας αλλά και διότι η Ελλάδα σημείωσε και χαμηλότερη βαθμολογία.

Αν και επέδειξε πρόοδο στο σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών, αύξησε εις βάρος του πολίτη και της επιχειρηματικότητας τα έγγραφα που απαιτούνται για την καταχώριση της ακίνητης περιουσίας, χωρίς ταυτόχρονα να υλοποιεί πλήρως όλες τις εξαγγελθείσες βελτιώσεις που αφορούν, για παράδειγμα, τη σύσταση της επιχείρησης και την περαιτέρω απλοποίηση των εξαγωγικών διαδικασιών.

Σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας «Doing Business 2019», η Ελλάδα κατατάσσεται στην 72η θέση ως προς τη συνολική αξιολόγησή της μεταξύ 190 χωρών, από την 67η θέση στην περσινή έκθεση (Doing Business 2018), με τη βαθμολογία της να διαμορφώνεται σε 68,08 βαθμούς, κατά 0,12 βαθμούς χαμηλότερα από πέρυσι.

Επιδείνωση

Για ακόμη μία χρονιά η Ελλάδα αποτελεί μια από τις λιγότερο ελκυστικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το επιχειρείν, καθώς έχει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μεταξύ των «28» (τη χειρότερη επίδοση κατέχει η Μάλτα που βρίσκεται στην 84η θέση με 65,43 βαθμούς).

Ανταγωνιστικές στην Ελλάδα χώρες, όπως είναι οι χώρες των Βαλκανίων και αυτές του ευρωπαϊκού Νότου, βρίσκονται σε πολύ υψηλότερες θέσεις, με πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα την ΠΓΔΜ που βρίσκεται στη 10η θέση, την Πορτογαλία στην 34η, τη Σερβία στην 48η, τη Ρουμανία στην 52η.

Σε ό,τι αφορά την έναρξη επιχείρησης (για τις ανάγκες της έκθεσης λαμβάνεται ως παράδειγμα η ίδρυση Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας – ΙΚΕ), η Ελλάδα κατατάσσεται στην 44η θέση από την 37η πέρυσι. Η βαθμολογία της είναι ίδια με πέρυσι, κάτι που στην πραγματικότητα δηλώνει μια σχετική στασιμότητα. Θα πρέπει, πάντως, εδώ να διευκρινισθεί ότι από τα τέλη Ιουλίου 2018 λειτουργεί και η ηλεκτρονική σύσταση επιχείρησης, μεταρρύθμιση η οποία δεν έχει συμπεριληφθεί στην έκθεση, καθώς λαμβάνονται υπόψη όσες αλλαγές έχουν γίνει μέχρι τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

Εκεί που καταγράφεται σημαντική επιδείνωση, και στην οποία κάνει ειδική αναφορά η έκθεση «Doing Business 2019», είναι σε ό,τι αφορά τη διαδικασία καταχώρισης ακίνητης περιουσίας, καθώς πλέον απαιτείται η προσκόμιση ακόμη μιας βεβαίωσης και συγκεκριμένα βεβαίωση μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Η Ελλάδα υποχώρησε στην 153η θέση από την 145η, με μειωμένη επίδοση κατά 2,08 μονάδες.

Η Ελλάδα υποχωρεί επίσης ως προς τη διαδικασία ηλεκτροδότησης, στην 79η θέση από την 76η πέρυσι, ενώ η μη αποκατάσταση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στην τραπεζική χρηματοδότηση έχει ως συνέπεια την υποχώρηση της ελληνικής οικονομίας στην 99η θέση από την 90ή πέρυσι (με ίδια βαθμολογία όμως) ως προς το κριτήριο της λήψης πίστωσης.

Σε χαμηλότερη θέση στην κατάταξη, στην 51η από την 43η πέρυσι, βρίσκεται η Ελλάδα ως προς την προστασία των μετόχων μειοψηφίας, καθώς και σε ό,τι αφορά τις διασυνοριακές συναλλαγές (στην 31η από την 29η).

Οι βελτιώσεις στη διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών είχαν ως συνέπεια την κατάταξη της Ελλάδας στην 39η θέση ως προς αυτό το κριτήριο από την 58η πέρυσι.

Πρώτη η Νέα Ζηλανδία, στη 10η θέση η ΠΓΔΜ

Oι τρεις χώρες με τις ευνοϊκότερες συνθήκες για να ξεκινήσει κανείς μια επιχείρηση είναι η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη και η Δανία, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση «Doing Business 2019» της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αξίζει να επισημάνουμε πως μέσα στην πρώτη δεκάδα, πέραν του Χονγκ Κονγκ (4η θέση), των ΗΠΑ (8η θέση) και της Βρετανίας (9η θέση), που ανέκαθεν προσείλκυαν επιχειρηματίες, συγκαταλέγονται η Γεωργία (6η θέση) και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (10η θέση).

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το διάστημα Ιουνίου 2017-Mαΐου 2018, σε 128 οικονομίες δρομολογήθηκαν 314 μεταρρυθμίσεις, αποσκοπώντας να διευκολύνουν το επιχειρείν. Πέραν τούτου, στο σύνολο των δέκα χωρών οι οποίες έχουν σημειώσει και τη μεγαλύτερη πρόοδο εν συγκρίσει με την προηγούμενη έκθεση του 2016-2017 συγκαταλέγονται το Αφγανιστάν στην πρώτη θέση και ακολουθούν το Τζιμπουτί, η Κίνα, το Αζερμπαϊτζάν, η Ινδία, το Τόγκο, η Κένυα, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Τουρκία και η Ρουάντα. Η Κίνα, ειδικότερα, κατόρθωσε να κάνει αξιοσημείωτα βήματα, ανεβαίνοντας 30 θέσεις. Σε παγκόσμια κατάταξη βρίσκεται στην 46η από την 76η θέση. «Είναι ύψιστο καθήκον των κυβερνήσεων να διαμορφώσουν ένα περιβάλλον που να ευνοεί την ανάπτυξη των μικρομεσαίων εταιρειών. Κι αυτό προϋποθέτει ένα αποτελεσματικό ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο στηρίζει την επιχειρηματικότητα και τον ιδιωτικό τομέα», παρατηρεί ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

πηγή: Καθημερινή

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιοι το δικαιούνται

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το δώρο του Πάσχα Έως τη Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου θα πρέπει …