Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Κατά της «ιερής» Συμφωνίας οι κληρικοί της Ξάνθης

Κατά της «ιερής» Συμφωνίας οι κληρικοί της Ξάνθης

0

Τάσσονται κατά του διαχωρισμού Εκκλησίας-Πολιτείας και απορρίπτουν σθεναρά την αλλαγή της μισθολογικής κατάστασης των ιερέων

Προτρέπουν σε διεκδίκηση αποζημίωσης για την εκκλησιαστική περιουσία

Ψήφισμα εξέδωσαν μετά τη μηνιαία σύναξη της Δευτέρας οι κληρικοί της Μητρόπολης Ξάνθης, προκειμένου να εκδηλώσουν τη διαφωνία τους με την συνταγματική αναθεώρηση και τη συμφωνία Κράτους-Εκκλησίας. Σε προσεκτικό τόνο, αλλά με σαφές μήνυμα, στο ψήφισμά τους οι κληρικοί παραθέτουν τους λόγους διαφωνίας τους, αναφέροντας:

1)Η Εκκλησία έχει Δομήτορα τον Χριστό και συγκροτείται ως θεσμός διά του Ενεργούντος εν Αυτή Αγίου Πνεύματος, το Οποίον «πάντα χορηγεί» εις τους πιστούς. Εις Αυτήν την Θεία Πρόνοια εναπόκειται η ελπίς κάθε χριστιανού, κληρικού και λαϊκού.

2)Διαφωνούμε απολύτως με την προτεινόμενη αναθεώρηση του αρθρ. 21 του Συντάγματος  και την απάλειψη της μέριμνας υπέρ του  τον Ιερού Θεσμού της Οικογένειας, η οποία, σύμφωνα με το σήμερα ισχύον Σύνταγμα αποτελεί «θεμέλιο της συντήρησης και της προαγωγής του έθνους».

3)Εκφράζουμε την πλήρη αντίρρησή μας στην αναθεώρηση του αρθρ. 3 του Ελληνικού Συντάγματος, η οποία πιστεύουμε ότι δεν είναι αναγκαία. Μάλιστα απορρίπτουμε αναφανδόν την προτεινόμενη προσθήκη της φράσης: «η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη» η οποία προσθήκη αγνοεί την ορθόδοξη παράδοση και ταυτότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών. Εξάλλου, το αρθρ.13 του Ελληνικού Συντάγματος καλύπτει όλα τα ζητήματα της ανεξιθρησκίας και της θρησκευτικής ελευθερίας.

4)Σχετικά με το ζήτημα του σχεδίου συμφωνίας Εκκλησίας – Πολιτείας αναγνωρίζουμε τη μέριμνα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ.  Ιερωνύμου υπέρ του θεσμού της Εκκλησίας, συγχαίρουμε την Ιερά Σύνοδο  της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την ομόφωνη στάση της έναντι του προτεινόμενου σχεδίου στη Συνεδρία της 16ης Νοεμβρίου και δηλώνουμε απερίφραστα ότι η υπάρχουσα νομοθετημένη μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου είναι δοκιμασμένη και δεν χρήζει καμίας αλλαγής.

5)Η όποια ρύθμιση του νομικού καθεστώτος της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Συνταγματική αναθεώρηση δεν αναιρεί την υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας στο να αποζημιώσει την Εκκλησία της Ελλάδος για το σύνολο των εκκλησιαστικών περιουσιακών στοιχείων τα οποία συναινετικά ή μη έχουν αποδοθεί στην Ελληνική Πολιτεία.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

108 τα νέα κρούσματα στην Ξάνθη

729 συνολικά στην ΑΜΘ   Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη 6 Ιουλίου ότι τα νέα εργαστηρια…