Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Και εγένετο ο ΣΔΑΝ ΦΟΣΔΑ

Και εγένετο ο ΣΔΑΝ ΦΟΣΔΑ

0

Είπαν «ΝΑΙ» στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης στην εναρμόνιση του Συνδέσμου με τον Κλεισθένη – Προβληματισμός για το αν θα υπάρξει σύμφωνη γνώμη της ΔΙΑΑΜΑΘ

 

Αυξάνονται στο μέγιστο όριο οι αποζημιώσεις των προέδρων και των αντιπροέδρων στο ΚΚΠΑ και Κέντρο Πολιτισμού

 

 

 

 

Με την σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβούλιου Ξάνθης ο ΣΔΑΝ Ξάνθης μετατρέπεται σε ΦΟΣΔΑ Π.Ε. Ξάνθης όπως ορίζει ο νόμος του Κλεισθένη (4555/2018) για το μοντέλο Διαχείριση Απορριμμάτων. Ανάλογες αποφάσεις έχουν λάβει ήδη και τα υπόλοιπα δημοτικά συμβούλια των δήμων Αβδήρων , Τοπείρου, Μύκης που συμμετέχουν στον ΣΔΑΝ επικυρώνοντας την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία εναρμόνισής του με το νέο νομικό πλαίσιο εντός της προβλεπόμενης ημερομηνίας που είναι η 19η Νοεμβρίου. Αυτό ήταν και το κυρίαρχο θέμα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου που συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση για 2η φορά εντός του μήνα, την Τρίτη 13 Νοεμβρίουπροκειμένου να συζητηθεί εκτενώς αυτό το θέμα όπως άλλωστε το είχε ζητήσει η αντιπολίτευση στο προηγούμενο Δ.Σ.

 

Είπαν «ΝΑΙ» στην μετατροπή του ΣΔΑΝ σε ΦΟΣΔΑ – Προβληματισμός για το αν θα υπάρξει σύμφωνη γνώμη της ΔΙΑΑΜΑΘ

Στη συνεδρίαση κλήθηκε και ο δικηγόρος του ΣΔΑΝ κ. Μιχάλης Μηλαράκης ο οποίος και απάντησε σε όλες τις διευκρινιστικές ερωτήσεις που του έθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι. Συγκεκριμένα είπε πως μετά από νομική διερεύνηση ο ΣΔΑΝ Ξάνθης πληροί όλα τα κριτήρια που θέτει ο νέος νόμος για να μετατραπεί σε ΦΟΣΔΑ Π.Ε. Ξάνθης, απαιτείται όμως και η σύμφωνη γνώμη της ΔΙΑΑΜΑΘ, η οποία επίσης θα μετατραπεί σε ΦΟΣΔΑ και στην οποία θα συμμετέχουν οι υπόλοιποι νομοί της περιφέρειας ΑΜΘ εκτός της Ξάνθης. Αυτό ήταν και το σημείο που προκάλεσε ανησυχία για το αν τελικά θα συναινέσει η ΔΙΑΑΜΑΘ στο να υπάρχει και άλλος ΦΟΣΔΑ στην ΑΜΘ καθόσον μάλιστα είναι γνωστό ότι η ΔΙΑΑΜΑΘ με τον ΣΔΑΝ Ξάνθης έχει μια συγκρουσιακή σχέση, ιδιαιτέρως από τότε που κόβει …τσεκ και ουκ ολίγα ευρώ, για τους δήμους της Ξάνθης χωρίς να προσφέρει υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων όπως στους υπόλοιπους δήμους της Περιφέρειας, καθόσον στην Ξάνθη εδώ και μια 20ετία υπάρχει ο ΣΔΑΝ και ο ΧΥΤΑ. Να σημειώσουμε ότι η μόνη υπηρεσία που προσφέρει η ΔΙΑΑΜΑΘ στην Ξάνθη αφορά την ανακύκλωση. Ο κ. Μηλαράκης επ’ αυτού απάντησε πως ίσως χρειαστεί μια νομική ρύθμιση για τον ΦΟΣΔΑ Ξάνθης καθόσον ο νόμος προβλέπει ένα για κάθε περιφέρεια αλλά η Ξάνθη έχει το πλεονέκτημα ότι έχει ΧΥΤΑ και ότι επί μια 20ετία διαχειρίζεται μ αυτό το μοντέλο τα απορρίμματα όλου του νομού. Ιδιαιτέρως επεξηγηματική ήταν η τοποθέτηση του κ. Νίκου Ανταμπούφη ο οποίος είναι και μέλος του Δ.Σ. του ΣΔΑΝ. Ο κ. Ανταμπούφης υποστήριξε πως είναι ανάγκη να μετεξελιχθεί ο ΣΔΑΝ σ’ ένα σχήμα ευέλικτο και να επαλειφθούν κάποιες «κοντόθωρες νοοτροπίες για τους συμμετέχοντες στο διοικητικό συμβούλιο που έχουν ως σκοπό την αποκόμιση πολιτικών ωφελειών ή το επιμίσθιο. Είπε επίσης πως είναι επιζήμιο να ναρκοθετούμε συνεργασίες με την ΔΙΑΑΜΑΘ και πως είναι απαραίτητες για να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του. Ο κ. Κολλάρος ήταν ο μοναδικός που καταψήφισε το θέμα σημειώνοντας πως : «Ότι και να ψηφίσουμε θα υπάρχει μόνο ένα ΦΟΣΔΑ στην Περιφέρεια. Αυτό λέει ο νόμος. Τα απορρίμματα είναι χρυσάφι και γι αυτό θα υπάρξει πίεση για να περάσει η διαχείριση σε χέρια ολίγων». Να σημειώσουμε πως η χρονική διάρκεια του ΦΟΣΔΑ Π.Ε. Ξάνθης ορίστηκε για 30 έτη, έδρα ο δήμος Ξάνθης και 6 μέλη από τον Δ. Ξάνθης.

Αυξάνονται στο μέγιστο όριο οι αποζημιώσεις των προέδρων και των αντιπροέδρων στο ΚΚΠΑ και Κέντρο Πολιτισμού

Αναφορικά με τα υπόλοιπα θέματα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το μέγιστο όριο των αποζημιώσεων του προέδρου, του αντιπροέδρου και των μελών του Δ.Σ. των ΝΠΔΔ «Κέντρο Κοινωνικής Προστασία και Αλληλεγγύης Δ. Ξάνθης και Κέντρο Πολιτισμού Δ. Ξάνθης. Τις ενστάσεις τους εξέφρασαν τόσο ο κ. Ανταμπούφης όσο και ο κ. Καμαρίδης. Ειδικότερα ο κ. Ανατμπούφης επανέφερε την πρότασή του να μην λαμβάνουν αποζημιώσεις αλλά αυτά τα χρήματα να πηγαίνουν σ’ ένα Ταμείο που θα χρηματοδοτεί δράσεις του δήμου. Ο κ. Καμαρίδης είπε πως είναι καλή η πρόταση του κ. Ανταμπούφη και ότι θα έπρεπε να συζητηθεί. Πρότεινε όμως να πληρώνονται με τα νέα όρια μόνο οι πρόεδροι και όχι οι αντιπρόεδροι  που ουσιαστικά δεν προσφέρουν το ίδιο.

Στα έκτος ημερησίας συζητήθηκε η ερώτηση Ανταμπούφη αναφορικά με την κατάρρευση της στέγης στην Καπναποθήκη «Π, όπως επίσης και το ζήτημα της παραχώρησης χώρου κοντά στο αμφιθέατρο στην κεντρική πλατεία (θεατράκι) για την Ευχούπολη που διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού για δεύτερη χρονιά φέτος από τις 6 – 31 Δεκεμβρίου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…