Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ιερό «ΟΧΙ» για την συμφωνία από τον Μητροπολίτη Ξάνθης

Ιερό «ΟΧΙ» για την συμφωνία από τον Μητροπολίτη Ξάνθης

0
XANTHIS_PANTELEIMON-empros

Παντελεήμων: «Με το επίδομα δεν διασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωση των κληρικών» – Δεν ρωτήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης

 

Η Εκκλησία της Κρήτης και της Δωδεκανήσου υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο – Σ. Γιαλάογλου: «Οι ιερείς μετατρέπονται από δημόσιοι σε ιδιωτικοί υπάλληλοι»

 

 

Την αντίθεσή του με το προσχέδιο της συμφωνίας που ανακοίνωσαν από κοινού ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που ανοίγει τον δρόμο και για τον θεσμικό διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, εξέφρασε στο «Ε» ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων.

Μητροπολίτης Ξάνθης, Παντελεήμων: «Με το επίδομα δεν διασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωση των κληρικών»

Με τη φράση: «Πρέπει να διασφαλίσουμε την αξιοπρεπή διαβίωση των κληρικών μας και των οικογενειών τους», ο μητροπολίτης Ξάνθης κάνει διακριτό το σημείο όπου έγκειται η διαφοροποίησή του με το σχέδιο, άποψη που προτίθεται να θέσει όπως είπε, στην Σύνοδο της Ιεραρχίας την προσεχή Παρασκευή που συνεδριάζει εκτάκτως για να συζητήσει αυτό το θέμα. Αποσαφηνίζοντας ο κ. Παντελεήμων σημείωσε πως οι ιερείς μισθοδοτούνται ως θρησκευτικοί λειτουργοί και όχι έως δημόσιοι υπάλληλοι και πως αποτελεί υποχρέωση της πολιτεία κι όχι ως χάρη η καταβολή της μισθοδοσίας που απορρέει από την αυτοδέσμευσή της το 1952 όταν έγινε η απαλλοτρίωση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Εξέφρασε δεν την άποψη το γεγονός ότι η πολιτεία αποδεσμεύει τους κληρικούς από τους δημοσίους υπαλλήλους και καταβάλλει υπό μορφήν επιδόματος τη μισθοδοσία τους, αλλάζει τα εργασιακά δεδομένα στον κλήρο και δεν διασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση: «Είναι φυσικό υπάρχει αναστάτωση στους ιερείς μας. Ωστόσο πρέπει να πούμε ότι είναι ένα σχέδιο χωρίς να έχει επικυρωθεί από το ανώτατο εκκλησιαστικό συμβούλιο.

Δεν ρωτήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης – Η Εκκλησία της Κρήτης και της Δωδεκανήσου υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Επίσης ο κ. Παντελεήμων έθεσε ένα νέο στοιχείο που δίνει άλλη τροπή στο ζήτημα. Αυτό των διαφορετικών εκκλησιαστικών καθεστώτων. Ειδικότερα διευκρίνισε πως η εκκλησία της Κρήτης και της Δωδεκανήσου υπάγονται απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και το γεγονός ότι δεν ρωτήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης αποτελεί ατόπημα. Μάλιστα στην επαρχιακή Σύνοδο της Κρήτης εκφράστηκε η διαφωνία.

gialaoglou-stΣ. Γιαλάογλου: «Οι ιερείς μετατρέπονται από δημόσιοι σε ιδιωτικοί υπάλληλοι»

Την ίδια άποψη εκφράζει και ο δικηγόρος κ. Στέργιος Γιαλάογλου σημειώνοντας πως πρόκειται για πρόθεση συμφωνίας όπως άλλωστε είπε ο Αρχιεπίσκοπος. Πρόσθεσε δε πως απ’ την στιγμή που υπάρχουν αυτοκέφαλες εκκλησίες όπως της Κρήτης και των Νέων Χωρών που υπάγονται στο Φανάρι δεν μπορεί να έχει δεσμευτική ισχύ. Σ΄ότι αφορά το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών ο κ. Γιαλάογλου εξέφρασε την άποψη ότι υποκρύπτει δόλο. Διότι, όπως είπε, αποδεσμεύονται από τον δημόσιο τομέα με αποτέλεσμα να ανοίξουν θέσεις για προσλήψεις κάτι που ευνοεί την κυβέρνηση και δη προεκλογικά. Απ’ την άλλη ουσιαστικά αλλάζει το εργασιακό καθεστώς των ιερέων και από δημόσιοι λειτουργοί μετατρέπονται σε ιδιωτικοί και οι εργασιακές τους σχέσεις επαφίενται στον εκάστοτε μητροπολίτη που θα έχει τον ρόλο του εργοδότη ενώ οι συμβάσεις τους θα είναι σύμφωνες με ότι αυτές των ιδιωτικών υπαλλήλων. Να σημειώσουμε ότι αυτό είναι ένα σημείο τριβής με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κληρικών που εξέφρασε ήδη την αντίθεση της.

Αναγνωρίζεται η εκκλησιαστική περιουσία ακόμη και η αμφισβητούμενη από το Δημόσιο

Σ’ ότι αφορά τα καλά του σχεδίου ο κ. Γιαλάογλου τα εντόπισε στο γεγονός ότι η Εκκλησία διασφαλίζει την περιουσία της ακόμη και την αμφισβητούμενη από το Δημόσιο η οποία και αναγνωρίζεται de facto ως δική της.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εαρινή σπορά φυτικών ειδών στο Δέλτα Έβρου για τη νανόχηνα

Η δράση περιλάμβανε σπορές συγκεκριμένων φυτικών ειδών σε υποβαθμισμένες αγροτικές εκτάσει…