Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα «Η λοξή ματιά» του Δημήτρη Βλάχου παρουσιάζεται από το τμήμα εκδόσεων του Λαογραφικού Μουσείου

«Η λοξή ματιά» του Δημήτρη Βλάχου παρουσιάζεται από το τμήμα εκδόσεων του Λαογραφικού Μουσείου

0

Θερβάντες – Πλάτων – Νίτσε – Γκόγια και άλλα κείμενα λοξής ανάγνωσης και γραφής (2012-2018)

Το τμήμα εκδόσεων του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης έχει τη χαρά να συμπεριλάβει στο έργο του το νέο βιβλίο του φιλόλογου-συγγραφέα  Δημήτρη Βλάχου, με τίτλο «Η λοξή ματιά / Θερβάντες – Πλάτων – Νίτσε – Γκόγια και άλλα κείμενα λοξής ανάγνωσης και γραφής (2012-2018)».

Πρόκειται για μια πρωτότυπη συλλογή 14 κειμένων του συγγραφέα της τελευταίας εξαετίας (2012-2018), στα οποία πρωταγωνιστούν δημιουργοί παλαιότερων εποχών (Πλάτων, Αριστοτέλης, Νίτσε, Θερβάντες, Βελάθκεθ, Γκόγια). Οι πρωταγωνιστές μυούν τον αναγνώστη στην τέχνη της ‘’λοξής ματιάς’’, έτσι όπως αυτή εκδηλώνεται με τη μορφή της ειρωνείας, της προσποίησης και του υπονοούμενου.

Το έργο  υποδεικνύει έναν άλλο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο, αναγνωρίζοντας σ’ αυτόν συνδέσεις, συγκλίσεις, συγγένειες και συνάφειες εκεί όπου εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να υπάρχει τίποτε τέτοιο.

Οι αναγνώστες μπορούν να προμηθευθούν το βιβλίο στην τιμή των 10 ευρώ από το Μουσείο, ενώ σύντομα  θα ανακοινωθεί και η ημερομηνία παρουσίασής του.

Από το οπισθόφυλλο

«Η λοξή ματιά υποδηλώνει έναν άλλο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο, αναγνωρίζοντας σ’ αυτόν συνδέσεις, συγκλίσεις, συγγένειες και συνάφειες, εκεί όπου εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να υπάρχει τίποτε τέτοιο. Πρόκειται για έναν προσωπικό τρόπο ανάγνωσης του κόσμου, των κειμένων και των εικόνων, κατά την οποία συναντιούνται δημιουργοί διαφορετικών ιστορικών εποχών, συνομιλούν μεταξύ τους και μας αποτείνονται. Πλάτων, Αριστοτέλης, Νίτσε, Θερβάντες Βελάθκεθ, Γκόγια μάς  ασκούν στην τέχνη της λοξής ματιάς. Περισυλλογή δημοσιευμένων κειμένων, σκέψεων και συγκινήσεων της τελευταίας εξαετίας 2012-2018 αυτό το βιβλίο. Ένα προσωπικό ημερολόγιο ανάγνωσης, ένα ενθύμιο σταθερής συνεργασίας με τη Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, ένας απολογισμός και, ποιος ξέρει, ίσως και μια σιωπηρή προετοιμασία για το επόμενο, άγνωστο ακόμη, βήμα στην πορεία ανακάλυψης του εαυτού μέσω της ανάγνωσης  και της συγγραφής.»

Ο συγγραφέας

Ο Δημήτρης Βλάχος, φιλόλογος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία Χωρών Χερσονήσου του Αίμου & Τουρκολογία (Α.Π.Θ) και 32 χρόνια υπηρεσίας στη Μέση Εκπαίδευση, τέως Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Ροδόπης (2012-2018), ζει και εργάζεται σήμερα στην Ξάνθη. Έχουν εκδοθεί τα παρακάτω βιβλία του:

1.Συναντήσεις/ Σεφέρης – Νίτσε – Χάιντεγκερ, εκδ. Σπανίδη, Ξάνθη 2010.

2.Το βλέμμα/ μια οντολογία του βλέμματος σε τέσσερις φάσεις άλματος εις μήκος,  εκδ. Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, Ξάνθη 2011.

3.Ένα χαστούκι από παπαρούνες/  Μια ποιητική του κόκκινου, εκδ. Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, Ξάνθη 2012.

4.Fontanero/ Το ξύπνημα του νερού, σπονδυλωτή στοχαστική του νουβέλα, εκδ. Ρώμη, Θεσσαλονίκη 2014.

5.Ορίζοντας το έθνος στα Βαλκάνια / Η γλώσσα ως στοιχείο εθνικού προσδιορισμού Σέρβων και Κροατών στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα, εκδ. Ρώμη, Θεσσαλονίκη 2015.

  1. Οι ρίζες του γλωσσικού εθνικισμού/ Χέρντερ και Φίχτε ως αντιπροσωπευτικοί θεωρητικοί του «γλωσσικού έθνους», εκδ. Ρώμη, Θεσσαλονίκη 2015.

7.«Εδώ ήταν η Τροία μου!» / Τόποι στοχασμού της ανθρώπινης κατάστασης / Όμηρος – Θερβάντες – Καμύ – Θουκυδίδης – Σεφέρης, εκδ. Ρώμη, Θεσσαλονίκη 2016.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…