Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Halloween γιόρτασε σχολείο της Ξάνθης

Halloween γιόρτασε σχολείο της Ξάνθης

0

Μαθητές μεταμφιέστηκαν μετά από την προτροπή του δασκάλου τους

 

«Στο επίσημο πρόγραμμα δεν υπάρχει τίποτε σχετικό μ’ αυτή την γιορτή. Αν συνέβη αυτό το θεωρώ απαράδεκτο», τονίζει η αν. προϊσταμένη Π. Ε. Ξάνθης κα Δ. Τομπρίκη

 

Ήρθε και στην Ξάνθη η μόδα του Halloween, της Αμερικάνικης γιορτής με τους μεταμφιεσμένους και τα φαναράκια από κολοκύθα!  Και μάλιστα σε δημοτικό σχολείο! Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» τα παιδιά δημοτικού σχολείου της πόλης μας κλήθηκαν από τον δάσκαλο να μασκαρευτούν όπως στις αποκριές για να γιορτάσουν το Halloween. Έτσι πανικόβλητες οι μητέρες έτρεχαν να κατεβάζουν από τα πατάρια καρναβαλίστικες στολές των παιδιών! Επίσης το Halloween …γιορτάζεται και από κάποια Φροντιστήρια Γλωσσών και δη Αγγλικών ώστε να εντρυφήσουν καλύτερα οι μαθητές στην κουλτούρα και τα έθιμα των Άγγλων και των Αμερικανών.

Η Αμερικανική κολοκυθογιορτή και στην Ξάνθη  (Οποία ….Αμερικανιά!)

Το «Ε» απευθύνθηκε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση για να πληροφορηθεί μήπως έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα των σχολείων η γιορτή του Halloween και γίνονται κάποια δρώμενα! Η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Πρωτοβάθμιας κα Δήμητρα Τομπρίκη δεν έκρυψε την έκπληξή της εξηγώντας ότι πιθανότατα στο πλαίσιο του μαθήματος των Αγγλικών και να γίνονται κάποιες αναφορές στην γιορτή αλλά αγνοούσε παντελώς ότι …γιορτάζεται: «Πολλές φορές υλοποιούνται κάποιες δράσεις με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων. Στο επίσημο πρόγραμμα δεν υπάρχει τίποτε σχετικό μ’ αυτή την γιορτή. Είμαστε σε μια πολυπολιτισμική περιοχή. Σεβόμαστε τα έθιμα τις γιορτές άλλων πολιτισμών αλλά αυτό είναι διαφορετικά και διαφορετικό είναι να οργανώνουμε γιορτή  Halloween μέσα στο σχολείο.  Αν συνέβη αυτό το θεωρώ απαράδεκτο».

Τι είναι το Halloween;

Η λέξη «Halloween» είναι συντομογραφία του «All Hallows Evening», δηλαδή της βραδιάς πριν από τη γιορτή των Αγίων Πάντων, που είναι 1η Νοεμβρίου.

Οι ρίζες της γιορτής λέγεται ότι βρίσκονται σε κέλτικες παραδόσεις, και συγκεκριμένα στους εορτασμούς του Samhain, που στα παλιά ιρλανδικά σημαίνει «τέλος του καλοκαιριού». Οι Κέλτες την 31η Οκτωβρίου γιόρταζαν το τέλος της περιόδου της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα. Η παράδοση λέει ότι τη συγκεκριμένη μέρα ερχόμαστε πιο κοντά με τον «άλλο κόσμο», ότι μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με πνεύματα και νεκρούς. Τα χρώματα που συνδέονται με τη γιορτή είναι το πορτοκαλί και το μαύρο. Το πορτοκαλί συμβολίζει τη φθινοπωρινή σοδειά και το μαύρο τον θάνατο και, γενικά, τον «άλλο κόσμο».   Τα φαναράκια, τα οποία λέγονται «jack-o-lanterns», είναι αναπόσπαστο στοιχείο των εορτασμών και χρησιμοποιούνται για να διώχνουν, υποτίθεται, μακριά τα κακά πνεύματα που, όπως είπαμε, πιστεύεται πως τη συγκεκριμένη ημέρα είναι ιδιαίτερα ενεργά…

Η γιορτή του Halloween ξεκίνησε στην Ευρώπη, όμως είναι πλέον γνωστή στον κόσμο μέσα από την αμερικανική κουλτούρα. Αυτό, βέβαια, δεν έγινε αυτόματα, δηλαδή με τους πρώτους έποικους. Χρειάστηκε η αθρόα μετανάστευση Ιρλανδών και Σκωτσέζων τον 19ο αιώνα για να γίνει δημοφιλής η γιορτή. Στις αρχές του περασμένου αιώνα είχε γίνει πια mainstream. Γενικά, στις ΗΠΑ θεωρείται η πιο προσοδοφόρα εμπορικά εποχή του έτους, μετά τα Χριστούγεννα. Οι πωλήσεις από γλυκά, κοστούμια, διακοσμητικά αντικείμενα κ.λπ. για την ημέρα λέγεται ότι φθάνουν τα έξι δισεκατομμύρια δολάρια. Η παρέλαση μεταμφιεσμένων στο Village της Νέας Υόρκης είναι η μεγαλύτερη του είδους της στις ΗΠΑ. Υπολογίζεται ότι παίρνουν μέρος περίπου 50.000 άνθρωποι.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…