Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ασφάλιστρα αυτοκινήτων : Έρχονται αυξήσεις έως 20%

Ασφάλιστρα αυτοκινήτων : Έρχονται αυξήσεις έως 20%

0

1,2δισ. ευρώ θα πληρώσουμε φέτος σε τέλη κυκλοφορίας

Εκτός από τα τέλη κυκλοφορίας οι ιδιοκτήτες ΙΧ θα κληθούν να βάλουν βαθιά το «χέρι» στην τσέπη καθώς έρχονται αυξήσεις – φωτιά στις ασφάλειες αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Αυτοκινήτου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και πρόεδρος του συστήματος Φιλικού Διακανονισμού, Δημήτρης Ζορμπάς, ήδη από το 2016 θα έπρεπε να είχαν σημειωθεί αυξήσεις της τάξης του 9% για να ισορροπήσει η κατάσταση. Ωστόσο, το κυνήγι πελατών, το οποίο χάρισε στις εταιρείες περίπου 780.000 νέα συμβόλαια, είχε ως αποτέλεσμα έναν «πόλεμο» τιμών που έριξε τα ασφάλιστρα κατά 15%.

Όπως αναφέρει ο κ. Ζορμπάς, από τις αρχές του νέου έτους σταδιακά η αγορά, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες και με βάση τις επιμέρους παραμέτρους (που συνδέονται π.χ. με το προφίλ του οδηγού, τη γεωγραφική περιοχή όπου κινείται το όχημα κ.λπ.), θα προχωρήσει σε πιθανή αναπροσαρμογή προς τα πάνω, με τις εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου να κάνουν λόγο για ένα ποσοστό της τάξης του 15%-20%.

Σε σχετική μελέτη η KPMG αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν επιδοθεί σε ένα παιχνίδι μηδενικού αποτελέσματος, στο οποίο δεν φαίνεται να κερδίζει κανένας. Μείωση της κερδοφορίας κυρίως λόγω του έντονου ανταγωνισμού και συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους είναι το αποτέλεσμα του «παιχνιδιού» αυτού, σε μια αγορά η οποία συρρικνώνεται διαρκώς.

Δεν είναι τυχαίο ότι από το 2010, οπότε η παραγωγή ασφαλίστρων άγγιξε τα 2 δισ. ευρώ (1,96 δισ.), ακολούθησε μία επταετία συνεχούς πτώσης, η οποία οδήγησε την αγορά κάτω ακόμη και από το 1 δισ. ευρώ, με τη φετινή χρονιά να αναμένεται να κλείσει και πάλι σε θετικό πρόσημο (έστω οριακά), λόγω της επανασφάλισης χιλιάδων οχημάτων με την απειλή «τσουχτερών» προστίμων από την Πολιτεία.

 Τα τέλη κυκλοφορίας

Έως τα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας στο Taxisnet και η εξόφληση τους θα γίνει έως το τέλος του έτους.

Το συνολικό ποσό που θα κληθούν και φέτος να πληρώσουν οι κάτοχοι ΙΧ ανέρχεται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

Και φέτος πάντως παρά τις εξαγγελίες για τη δημιουργία ενός νέου συστήματος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων δεν αναμένεται να υπάρξει καμία ελάφρυνση.

Η εξόφληση των τελών θα γίνει αποκλειστικά μέσω του τραπεζικού συστήματος, ενώ για όσους θα πληρώσουν μέσω web banking απαιτείται μόνο η Ταυτότητα Οφειλής που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…