Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Απαλλαγή δημάρχου για νόθευση εγγράφου και ψευδή βεβαίωση

Απαλλαγή δημάρχου για νόθευση εγγράφου και ψευδή βεβαίωση

0

Είχε ασκηθεί σε βάρος του αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη για χρήση των παραιτήσεων των αντιδημάρχων με τοποθέτηση μεταγενέστερης ημερομηνίας

 Ως Πολιτική Αγωγή κατέθεσαν ο Μανόλης Τσέπελης και ο Απόστολος Αγκόρτζας

Τον δήμαρχο Ξάνθης Μπάμπη Δημαρχόπουλο απάλλαξε μετά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης από την κατηγορία της νόθευσης εγγράφου και ψευδούς βεβαίωσης, καθώς κατηγορούνταν μετά από αυτεπάγγελτη δήλωση του Εισαγγελέα για την υπόθεση της παραίτησης των αντιδημάρχων τον Οκτώβριο του 2015.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Μπάμπης Δημαρχόπουλος διορίζοντας εξαρχής τους αντιδημάρχους είχε ζητήσει επιστολή παραίτησής τους με «λευκή» ημερομηνία, ώστε να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν σε περίπτωση εναλλαγής αντιδημάρχων πριν τη λήξη της θητείας των 2,5 ετών ή αν προέκυπτε ασυμφωνία χαρακτήρων.

Στο δικαστήριο Πολιτική Αγωγή άσκησαν ο Απόστολος Αγκόρτζας και ο Μανόλης Τσέπελης, με τον τελευταίο να εκπροσωπείται από το Θανάση Ξυνίδη. Το δήμαρχο που δεν παραβρέθηκε στο δικαστήριο εκπροσώπησε δια εξουσιοδότησης, ο δικηγόρος Κώστας Κουρτίδης. Παρότι ο δήμαρχος απουσίαζε σχεδόν το σύνολο των συμβούλων της παράταξης βρέθηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου είτε ως μάρτυρες, είτε για να παρακολουθήσουν την εκδίκαση.

Πολιτική Αγωγή: Δεν ενημερωθήκαμε ποτέ για τη χρήση του εγγράφου παραίτησης που είχαμε υπογράψει εξαρχής

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορίες σε βάρος του Μπάμπη Δημαρχόπουλου ήταν νόθευση εγγράφου που εμπιστεύτηκαν στον κατηγορούμενο λόγω της υπηρεσίας του ως υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και ψευδής βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση.

Ως πολιτικός ενάγων ο Απόστολος Αγκόρτζας ενημέρωσε το δικαστήριο ότι υπήρχε συμφωνία για να μοιράζονται οι αντιμισθίες των αντιδημάρχων, ώστε όλοι να έχουν απολαβές, ενώ διευκρίνισε ότι παρότι είχε δώσει την επιστολή παραίτησης στο δήμαρχο εξαρχής από το διορισμό του, όταν και ζητήθηκε, δεν είχε υπάρξει συμφωνία για την παραίτηση. Μάλιστα, ακολούθησε την προτροπή του δημάρχου «καλή τη πίστει», όπως είπε, γιατί ο δήμαρχος του εξήγησε ότι με αυτό τον τρόπο θα έδινε το καλό παράδειγμα στους νεότερους αντιδημάρχους που ανέλαβαν καθήκοντα.

Από την πλευρά του και ο Μανόλης Τσέπελης εξήγησε ότι αιφνιδιάστηκε για τη χρήση του εγγράφου της παραίτησής του, καθώς δεν είχε ούτε ενημέρωση, αλλά και ούτε τεκμηριωμένο λόγο για την χρήση του εγγράφου από το δήμαρχο. Παραδέχθηκε ότι είχε δώσει την επιστολή παραίτησης εξαρχής χωρίς ημερομηνία γιατί του το ζήτησε ο δήμαρχος, ενώ σε σχετική ερώτηση της έδρας σχετικά με το λόγο που δεν εξέφρασε αντιδράσεις όταν και ενημερώθηκε για τη χρήση της επιστολής παραίτησης, ο ίδιος εξήγησε ότι ένιωσε περισσότερο ενοχλημένος γιατί ο ίδιος ο δήμαρχος δεν είχε την πρόθεση, την ηθική, όπως είπε, να τον πληροφορήσει σχετικά νωρίτερα. Ο ίδιος αντέκρουσε το επιχείρημα που παρουσιάστηκε για εναλλαγή των προσώπων στα αξιώματα των αντιδημάρχων, επισημαίνοντας ότι ήδη κάποιοι διένυσαν ολόκληρη θητεία ή και παραπάνω, ενώ και ο εντολέας του Θανάσης Ξυνίδης εξανέστη στις ερωτήσεις της Αντιεισαγγελέως σχετικά με το περιεχόμενο της υπό διερεύνηση κατηγορίας. Στο σημείο που προκλήθηκε ένταση και το δικαστήριο αποφάσισε πεντάλεπτη διακοπή.

Φερντούν-Παρτσαλίδου: Παραιτηθήκαμε για να υπάρξει εναλλαγή προσώπων στις θέσεις των αντιδημάρχων

Ως μάρτυρας στο δικαστήριο κατέθεσε ο αντιδήμαρχος Φερντούν Χασάν Ογλού, σημειώνοντας ότι και προεκλογικά, αλλά και με την ανάληψη των καθηκόντων του ο δήμαρχος εξέφρασε την πρόθεση να δώσει ευκαιρία σε όλους να αναλάβουν θέσεις αντιδημάρχου. Γι’ αυτό, όπως είπε, ο ίδιο υπολογίζοντας το ήμισυ της θητείας των 2,5 ετών ζήτησε από το δήμαρχο στους 13 μήνες να παραιτηθεί, ώστε να προκύψει η εναλλαγή. Μάλιστα, στις σχετικές ερωτήσεις επέμεινε ότι υπέγραψε την επιστολή παραίτησης 2-3 μέρες αφότου δήλωσε στο δήμαρχο ότι θα παραιτηθεί, ενώ σε ερώτηση του Θανάση Ξυνίδη αρνήθηκε ότι εξέφρασε δυσφορία για την αντικατάστασή του. Ομοίως και η αντιδήμαρχος Δέσποινα Παρτσαλίδου, που επίσης διανύει δεύτερη θητεία σε αυτή τη θέση, δήλωσε στο δικαστήριο ότι ποτέ δεν της ζητήθηκε επιστολή παραίτησης «εν λευκώ» και ότι στις ενδοπαραταξιακές συναντήσεις είχε καταστεί σαφές ότι θα αξιοποιηθούν όλοι οι σύμβουλοι, χωρίς κανείς να εκφράσει αντιρρήσεις. Μάλιστα, σχετικά με το γιατί υπάρχουν αντιδήμαρχοι που δεν υπέστησαν αντικαταστάσεις, η ίδια σχολίασε ότι δεν θέλουν όλοι να αναλάβουν.

Αθώωση, με σύμφωνη γνώμη της Αντιεισαγγελέα

Με τη σύμφωνη γνώμη της Αντιεισαγγελέα, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης, που δεν δέχθηκε να καταθέσουν τελικά οι τέσσερις μάρτυρες υπεράσπισης (Παπαδόπουλος, Ηλιάδης, Σδρέβανος και Ιγιαννίδης), απάλλαξε το δήμαρχο από τις κατηγορίες, λίγο πριν τη λήξη του ωραρίου, περίπου στις 2.45 μμ.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H έκθεση του State Department «καίει» την κυβέρνηση για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Σε 46 σελίδες και περίπου 10.000 λέξεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνει και εκτενή αναφορά σε …