Οι εταιρείες μοιράζουν τα κιβώτια στα χωριά της Μύκης – Χαμηλές οι προσδοκίες των παραγωγών – Μέτρια έως κακή χρονιά λόγω κλιματικών συνθηκών
Μειωμένη η παραγωγή. Κάθε χρόνο μειώνεται 20% η καπνοκαλλιέργεια στο νομό μας – Στα 1,5 εκ. κιλά η συνολική παραγωγή
Σε αναμονή βρίσκονται οι καπνοπαραγωγοί του νομού μας καθώς ο Νοέμβριος είναι γι αυτούς ο μήνας που ξεκινά η διαδικασία αγοραπωλησίας του προϊόντος τους. Μια διαδικασία που περιλαμβάνει αγωνία για τις τιμές που θα δώσουν οι εταιρείες μεταποίησης που είναι συνάρτηση της ποιότητα της παραγόμενης ποσότητας. Αυτό που πρωτίστως ενδιαφέρει τους παραγωγούς μας είναι να μη πάει χαράμι ο κόπος τους και να πουλήσουν σε μια τιμή που καλύπτει το κόστος αλλά και αφήνει ένα κέρδος για τον ιδρώτα τους. Για όσους δεν γνωρίζουν η καλλιέργεια του καπνού όσο και αν έχει απλοποιηθεί με την χρήση της τεχνολογίας όπως με τις μηχανές περάσματος των φύλλων ή την κατάργηση του πασταλιάσματος τα τελευταία 5 – 6 χρόνια παραμένει μια δύσκολη και απαιτητική καλλιέργεια που χρειάζεται εργατικά χέρια και στην περιοχή μας απασχολεί όλη την οικογένεια.
Οι εταιρείες μοιράζουν τα κιβώτια για τα καπνά στα χωριά της Μύκης
Σύμφωνα με πληροφορίες μας από εμπλεκόμενους με την καπνοκαλλιέργεια ήδη στα χωριά της Μύκης οι μεταποιητικές εταιρίες που έχουν συνάψει συμβόλαια με παραγωγούς έχουν μοιράσει τα ειδικά κιβώρια που τοποθετούνται τα καπνά για να ζυγιστούνε. Έτσι πολλοί παραγωγοί έχουν ήδη τοποθετήσει το 1ο και 2ο χέρι, όπως λέγονται αυτά τα φύλλα που μαζεύουν στην αρχή. Να σημειώσουμε ότι μόλις ζυγιστούν αυτά θα τοποθετηθούν και το 3ο και το 4ο χέρι (ούτσια). Οι τιμές δεν είναι ίδιες για αυτά καθώς τα τελευταία θεωρούνται καλύτερης ποιότητας και πληρώνονται ακριβότερα. Έτσι υπάρχει μια διακύμανση στις τιμές από μισό έως και 1 ευρώ. Για παράδειγμα πέρσι οι τιμές για τα πρώτα χέρια ήταν 5 ευρώ το κι ενώ για τα τελευταία 5,50 ευρώ. Πάντα ωστόσο υπάρχει μια μέση τιμή. Για φέτος δεν έχουν δοθεί καλές τιμές αλλά εκτιμητές αναφέρουν ότι θα είναι χαμηλότερες από τις περσινές.
Μέτρια έως κακή χρονιά λόγω κλιματικών συνθηκών – Μειωμένη η παραγωγή
Χαμηλά θέτουν τον πήχη των προσδοκιών τους οι παραγωγοί καθόσον οι κλιματικές συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές για τον καπνό. Συγκεκριμένα όπως μας αναφέρει παραγωγός οι βροχές του Ιουνίου έδωσαν πολύ μπόι στον καπνό και μετά τον έβλαψε η ξηρασία που ακολούθησε. Από την ΕΑΣ Ξάνθης μας αναφέρουν πως στην περιοχή μας παρατηρήθηκαν ασθένειες στα φυτά όπως νεκρωτική ίωση και περονόσπορος. Μάλιστα η υπεύθυνη κα Ζωή Κουτρουλού μας πληροφόρησε ότι έχουν γίνει κάποιες ενέργειες ώστε να δοθεί από το υπουργείο ενίσχυση στους παραγωγούς που έπαθαν ζημιές. Επίσης η κα Κουτρουλού επιβεβαιώνει ότι φέτος η παραγωγή είναι μειωμένη.
Κάθε χρόνο μειώνεται η καπνοκαλλιέργεια στο νομό μας
Η χαρτογράφηση της καπνοκαλλιέργειας στο νομό μας έχει ως εξής. Στα χωριά του Δ. Μύκης όπως και στα καπνοχώραφα του κάμπου καλλιεργείται αποκλειστικά ο μπασμάς με εξαίρεση μόνο την περιοχή της Σταυρούπολης που καλλιεργείται η ποικιλία Βιρτζίνια. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία σταθερή μείωση της τάξης του 20% στην καπνοκαλλιέργεια. Σήμερα η συνολική παραγωγή δεν ξεπερνά τα 1,5 εκ. κιλά ενώ στη Ροδόπη ξεπερνά τα 6 εκ. κιλά. Οι εταιρείες που αγοράζουν τα καπνά των παραγωγών στην Ξάνθη είναι η ΣΕΚΕ, ο Μισιριάν, και η ΣΟΚΟΤΑΒ ενώ στην Ροδόπη είναι περισσότερες. Παλαιότερα ήταν και ο Μιχαηλίδης με τον οποίο έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς πολλοί κάτοικοι της Μύκης και μάλιστα βρίσκονται σε αντιδικία μαζί διεκδικώντας τα χρήματα από την παραγωγή που του πούλησαν το 2011.
Μαριάννα Ξανθοπούλου