Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αναδρομικά: Αντιμέτωπη με δημοσιονομική βόμβα άνω των €8 δισ. η κυβέρνηση

Αναδρομικά: Αντιμέτωπη με δημοσιονομική βόμβα άνω των €8 δισ. η κυβέρνηση

0

Μετά την απόφαση του ΝΣΚ να μην ασκήσει έφεση σε δικαστικές αποφάσεις για την επιστροφή αναδρομικών

Αντιμέτωπη με μια δημοσιονομική βόμβα άνω των 8 δις ευρώ βρίσκεται τόσο η παρούσα όσο και οι μελλοντικές κυβερνήσεις. Τα νέα δεδομένα που φέρνει η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να μην ασκήσει έφεση σε πρωτόδικες αποφάσεις για την επιστροφή των αναδρομικών, εξετάζονται ήδη από κυβερνητικούς παράγοντες.

Η μέχρι τώρα αντιμετώπιση του υπουργείου Εργασίας, και ειδικά του νομομαθούς υφυπουργού κ. Τ. Πετρόπουλου, ήταν αδιαφορία, χαλαρή συζήτηση και ελάχιστη ανησυχία. Κι όπως έλεγαν παρατηρητές της όλης υπόθεσης, η παρούσα κυβέρνηση έδειχνε να μην ενδιαφέρεται και πολύ διότι η βόμβα των 8 και πλέον δισ. ευρώ θα χτυπούσε την επόμενη κυβέρνηση. Κι αν το κράτος ήταν υποχρεωμένο να επιστρέψει τα «κομμένα» δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας που είχαν περικοπεί με το πρώτο μνημόνιο, το μείζον αυτό πρόβλημα θα το αντιμετώπιζε η άλλη κυβέρνηση.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ενώ η κυβέρνηση γνώριζε για τις δικαστικές αποφάσεις και πρέπει να συμμορφωθεί με το ΣτΕ, αντί να δίνει τμηματικά τα αναδρομικά, επιλέγει να φέρει «πακέτα» με μέτρα ελάφρυνσης. Ισως γιατί οι παροχές δίνουν άμεσο πολιτικό πλεονέκτημα ενώ η καταβολή των αναδρομικών μπορεί να γίνει σε βάθος χρόνου κι ενώ κάποιος άλλος θα κυβερνά…

Υπενθυμίζεται ότι με αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ υπ’αριθ. 2287-2290/2015 κρίθηκαν αντισυνταγματικές όλες οι περικοπές επί των συντάξεων του β’ Μνημονίου (ν. 4046/2012) και των εφαρμοστικών του νόμων (ν. 4051/2012, 4093/2012. Επίσης αντισυνταγματική κρίθηκε και η κατάργηση των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, όπως είχαν περικοπεί από το α’ Μνημόνιο (ν. 3845/2010).

Σύμφωνα με την κεφαλαιώδους σημασίας απόφαση 3037/2018 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που εκδόθηκε στη βάση των ανωτέρω αποφάσεων του ΣτΕ, η κυβέρνηση οφείλει την αναδρομική καταβολή των Δώρων στους συνταξιούχους και υποχρεούται στην εφεξής κατ’έτος κανονική καταβολή τους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα με τα όσα είχε δεσμευτεί προεκλογικά, άσκησε εφέσεις κατά της ανωτέρω 3037/2018 απόφασης.

Ήρθε, όμως, η απόφαση του ΝΣΚ να μην ασκήσει έφεση σε δικαστικές αποφάσεις και τα λεφτά μάλιστα να μπουν και στους λογαριασμούς των συνταξιούχων.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε σε δύο συνταξιούχους της ΔΕΗ πόσο σχεδόν 3.400 ευρώ, που είχαν περικοπεί με βάση τους νομούς 4051 και 4093 του 2012, τους νόμους δηλαδή που το ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματικούς.

Το δικαστήριο αναγνωρίζει την υποχρέωση του εναγόμενου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ νυν ΕΦΚΑ να καταβάλλει στους δύο συνταξιούχους το ποσό των 3.386 ευρώ νομιμοτόκως (6% ετησίως) από την επίδοση της αγωγής.

Το ποσό όχι μόνο επιδικάστηκε, αλλά εξοφλήθηκε από τον ΕΦΚΑ. Τα χρήματα πιστώθηκαν ήδη στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δυο συνταξιούχων, την προηγούμενη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου.

Δεύτερον, για την αγωγή αυτή συνεδρίασε η Τριμελής Επιτροπή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει παραδεκτός και βάσιμος λόγος, αφού η απόφαση συνάδει με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με το να παραιτείται το κράτος από εφέσεις ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για επιστροφές αναδρομικών από την πρώτη Ιουνίου 2015 και μετά. Αρκεί οι συνταξιούχοι να καταθέσουν αγωγές και να κάνουν αιτήσεις διεκδίκησης των οφειλόμενων.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δεν μειώνεται το ωράριο των εμπορικών στην Ξάνθη

«Είναι προτεινόμενο και όχι δεσμευτικό»,  διατείνεται ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Ν.…